Το ψήφισμα για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ
Νέο «όχι» του Περιφερειακού
Συμβουλίου ενάντια στην εξόρυξη
χρυσού στην περιοχή της ΑΜΘ
Κατά πλειοψηφία το νέο λογότυπο της Περιφέρειας ΑΜΘ που θα εικονίζει τη Νίκη της Σαμοθράκης
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης δια ζώσης, με μια πλούσια ημερήσια διάταξη και 16 ερωτήσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους.
Η πλειοψηφία των θεμάτων αφορούσε διαδικαστικά θέματα των οποίων οι διαδικασίες προχώρησαν, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αλλαγή του λογότυπου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου, «το νέο λογότυπο της Περιφέρειας θα απεικονίζει τη Νίκη της Σαμοθράκης. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα και η γραφιστική του απεικόνιση θα διαμορφωθεί στο μέλλον».
Όχι στην εξόρυξη χρυσού
Από τα σημαντικά που συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν το ζήτημα της εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το θέμα έφεραν προς συζήτηση οι παρατάξεις «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και «Λαϊκή Συσπείρωση».
Κατά την συζήτηση, σύσσωμο το σώμα επικαιροποίησε για άλλη μια φορά την απόφαση που είχε πάρει το 2019, με ένα ομόφωνο τότε ψήφισμα, στο οποίο εξέφραζε την εναντίωσή του, απέναντι σε κάθε μορφή εξόρυξης του χρυσού και μάλιστα σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας.
Ψήφισμα για κτηνοτρόφους
Επίσης, διαβάστηκε και ψηφίστηκε τελικά το ψήφισμα για τα ζητήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ. Υπενθυμίζουμε, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε συνεδριάσει εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουνίου με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ και εκεί συμφωνήθηκε η έκδοση ενός ψηφίσματος.
Τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους επιγραμματικά είναι:
– Κατανομή βοσκοτόπων και Εθνικού αποθέματος.
– Στρατηγικό σχέδιο ΚΓΠ 2021-2027 και τρόπος κατανομής των άμεσων ενισχύσεων.
– Κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα)
– Οικονομική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν πρόβλημα στη διάθεση των αμνοεριφίων τους την περίοδο του Πάσχα 2022 και οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, παθαίνοντας πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.
Στο ψήφισμα της ΠΑΜΘ, επισημαίνεται η ομόφωνη απόφαση στήριξης στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας και μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
[Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης όπως έχει οριστεί από το 2015, έχουν την μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3,25 ΖΜ/Εκτάριο. Συνεπώς ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων μας προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, αφού αυτές συνδέονται με τις εκτάσεις των βοσκοτόπων. Έτσι ενισχύσεις όπως, η Βασική, το Πρασίνισμα, η Εξισωτική, το Εθνικό Απόθεμα νέων Κτηνοτρόφων και η Βιολογική Κτηνοτροφία, είναι υποπολλαπλάσιες στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Το υψηλό κόστος της ορθής διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου, της τήρησης των κανόνων ευζωίας για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιβίωση των εκτρεφόμενων ζώων, της παραγωγής ζωικών προϊόντων θα καταστήσει ασύμφορη την διατήρησή τους και τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Περιφέρειά μας η κτηνοτροφία από το 2013 έως και το 2017, υπέστη σοβαρότατα πλήγματα (οικονομικά και κοινωνικά) λόγω επιζωοτίων (Ευλογιά των προβάτων, Καταρροϊκός Πυρετός, Οζώδης δερματίτιδα των Βοοειδών) μέσω υποχρεωτικών θανατώσεων παραγωγικών ζώων και της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στην μετακίνηση και ανασύσταση των κοπαδιών.
Ως εκ τούτου το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τα αιτήματα των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ και επιθυμεί την έμπρακτη και άμεση υποστήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και επιπροσθέτως ζητούμε όπως διαπαραταξιακή επιτροπή μελών του συμβουλίου μαζί με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ, συναντηθεί με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ].
Οι βανδαλισμοί στο Φαλακρό
Επίσης, συζητήθηκε και μια ερώτηση η οποία αφορούσε ζητήματα βανδαλισμού στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Η ερώτηση τέθηκε από την παράταξη της μείζονος «Περιφερειακή Σύνθεση» και για το θέμα εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου από την ίδια την παράταξη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης μετά από τη συζήτηση του θέματος, η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ δείχνει «την πλήρη αδιαφορία και την μεγάλη απάθεια για την τύχη των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού».
Όπως αναφέρεται επίσης, [μετά μετά και τον πρόσφατο βανδαλισμό εγκαταστάσεων, τον οποίο παραδέχτηκε και ο κος Παπαεμμανουήλ, ρωτήσαμε πώς θα προληφθεί αντίστοιχο συμβάν στο μέλλον και πως θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων για να πάρουμε την απογοητευτική απάντηση ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει!].
Το δελτίο τύπου καταλήγει: «Για μας όμως υπάρχουν πλέον δύο λόγοι ανησυχίας: ο ένας είναι ότι το ΧΚΦ παραμένει έκθετο σε κάθε επίδοξο εισβολέα και ο άλλος είναι η απάθεια των διοικούντων για μια υποδομή που λειτουργεί ως πόλος έλξης τουριστών για την ΠΕ Δράμας και όλη την Περιφέρεια και συμβάλει σημαντικά στην τοπική μας οικονομία».