Home > νέα > Παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου «Δοξάτο – Ηρωική Πόλη» του Δοξατινού συμπολίτη μας Κωνσταντίνου Μιχόπουλου

Παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου «Δοξάτο – Ηρωική Πόλη» του Δοξατινού συμπολίτη μας Κωνσταντίνου Μιχόπουλου

Γεγονότα και μαρτυρίες κατοίκων από τις σφαγές του Δοξάτου

Παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου «Δοξάτο –

Ηρωική Πόλη» του Δοξατινού συμπολίτη μας

Κωνσταντίνου Μιχόπουλου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το ιστορικό βιβλίο  «Δοξάτο – Ηρωική Πόλη», παραχώρησαν  ί ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο συγγραφέας του βιβλίου, δάσκαλος – θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Μιχόπουλος.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 18.30, στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στο Δοξάτο Δράμας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν  ιστορικά γεγονότα όπως τα κατέγραψε ο συγγραφέας για το ηρωικό και μαρτυρικό Δοξάτο.

Χαιρετισμό απευθύναν , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών και συνεργάτης της εφημερίδας μας, κ. Γιώργος Χατζόπουλος και η χορηγός έκδοσης του βιβλίου, κα. Ευδοκία Πηγαδά – Τζέγα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανάγνωση του Β΄ προλόγου του μακαριστού μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, από τον Αρχ. π. Χριστόδουλο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του συγγραφέα του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Μιχόπουλου, δασκάλου – θεολόγου.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο ιστορικό βιβλίο του κ. Μιχόπουλου και στην προσπάθεια που κατέβαλλε για αρκετά χρόνια ο συγγραφέας για την καταγραφή και συγγραφή του πονήματος αυτού.

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική ιστορία, αλλά και σεβασμού στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει το βιβλίο του Δοξατινού συμπολίτη μας, Κωνσταντίνου Μιχόπουλου «Δοξάτο – Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη».

Είναι ένα βιβλίο, ένα πόνημα από τις εμπειρίες που έχει ο κ. Μιχόπουλος. Ο κ. Κώστας Μιχόπουλος διατέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου για 17 συναπτά έτη, αλλά είναι και ένας άνθρωπος που εκτός από τις ακαδημαϊκές του σπουδές έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών το 2001 με το Βραβείο «Κωνσταντίνου Κριεζή».

Μάλιστα, ο μακαριστός μητροπολίτης μας κυρός Παύλος την 30η Ιουνίου, ανήμερα της ημέρας μνήμης της θλιβερής επετείου της Σφαγής του Δοξάτου το 2013 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη συμπλήρωση αυτής της επετείου, του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του «Αγίου Χρυσοστόμου» της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, ο οποίος και προλογίζει αυτό το βιβλίο και είχε προγραμματίσει να το παρουσιάσουμε αυτές τις ημέρες».

Η παρουσίαση του βιβλίου, θα είναι αφιερωμένη και στην μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, όπως σημείωσε ο κ. Παπαεμμανουήλ, σύμφωνα και με την επιθυμία του τοποτηρητού της Μητροπόλης Δράμας, σεβασμιώτατου μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονος.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαεμμανουήλ: «Η σφαγή του Δοξάτου με αφορμή το βιβλίο ήταν ο προπομπός των Ελευθερίων της πόλης, γιατί η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα και το πάθος του Συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, ήταν αυτό που ουσιαστικά έσωσε και τη Δράμα από μια παρόμοια σφαγή. Διότι ο ελληνικός στρατός ενήργησε γρήγορα, ήρθε απελευθερωτής στην πόλη της Δράμας και είχαμε εκείνη την χαρμόσυνη ημέρα της 1ης Ιουλίου του 1913 που η Δράμα μας επιτέλους απελευθερώθηκε, μετά την θλιβερή ημέρα της 30ης Ιουνίου του 1913».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχόπουλος, μιλώντας για το βιβλίο και τις καταγραφές που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία 25 χρόνια, ανέφερε ότι επισκεπτόταν σπίτια συγχωριανών του και κατέγραφε μαρτυρίες, τις οποίες στη συνέχεια διασταύρωνε και κατόπιν τις καταχωρούσε στο βιβλίο του.

«Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 2007 με προσπάθεια του μακαριστού μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου. Χρηματικά ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή ο Σύλλογος Δοξατινών Γερμανίας και εγώ με τα χρήματα που έλαβα από την βράβευσή μου το 2001 από την Ακαδημία Αθηνών.

Τότε το βιβλίο δεν διανεμήθηκε στον κόσμο, αλλά εστάλη σε ιδιωτικές και δημόσιες  βιβλιοθήκες, σε υπουργεία, στην Ακαδημία Αθηνών, σε μητροπόλεις κ.α.

Έπειτα από δεκαπέντε χρόνια με προσπάθεια του αείμνηστου γιατρού – χειρουργού Γιώργου Τζέγα, έγινε μια κίνηση για να ξανατυπωθεί το βιβλίο, αλλά δυστυχώς ο ίδιος απεβίωσε. Η σύζυγος του αείμνηστου γιατρού, Ευδοκία Πηγαδά, φαρμακοποιός της Δράμας και Δοξατινή ανέλαβε στη συνέχεια την χρηματοδότηση και τυπώθηκε και πάλι το βιβλίο σε 1.000 αντίτυπα, το οποίο θα διαθέσουμε δωρεάν στους κατοίκους του Δοξάτου, της Δράμας και σε όλους όσους το επιθυμούν».

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του πληροφορεί τον αναγνώστη στις σελίδες του βιβλίου για την καταγωγή και προέλευση των Βουλγάρων, για τους πολέμους μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων, καθώς και για τους Βαλκανικούς πολέμους, που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Παρουσιάζει τα γεγονότα της 1ης σφαγής των κατοίκων του Δοξάτου από τον στρατό των Βουλγάρων (30 Ιουνίου 1913) με 650 θύματα αδιακρίτου φύλου και ηλικίας. Αναλύει τα σχέδια των Βουλγάρων, την επιβολή καταπιεστικών μέτρων και απάνθρωπων συμπεριφορών. Παρουσιάζει πίνακες εκτελεσθένων κατοίκων του Δοξάτου κατά την 1η και 2η σφαγή και προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων της σφαγής.

Παρουσιάζει τα γεγονότα της 2ης σφαγής των κατοίκων του Δοξάτου από τον στρατό των Βουλγάρων (29 Σεπτεμβρίου 1941) και τα καταπιεστικά μέτρα που επέβαλαν οι Βούλγαροι.

Αναφέρεται στην «ψευτοεξέγερση» και στις σκληρές, απάνθρωπες και προσχεδιασμένες αντιδράσεις των Βουλγάρων, με την εκτέλεση των 350 παλικαριών του Δοξάτου, ηλικίας 16 έως 50 ετών.

Παρουσιάζει προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Δοξάτου που διασώθηκαν από τη 2η σφαγή και συγγενικών προσώπων θυμάτων της 2ης σφαγής.