Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Π.Τ.»
Ενεργειακή αναβάθμιση
του «Γιαννίκειου Γυμνασίου» Πετρούσας
Το κτίριο θα δοθεί στην Κοινότητα Πετρούσας για να αποφασίσει την περαιτέρω χρήση του
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ τελική ευθεία της δημοπράτησης εισέρχεται πλέον το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του «Γιαννίκειου Γυμνασίου» στην Κοινότητα Πετρούσας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 843.945 ευρώ και πρόκειται για αλλάξουν όλα τα κουφώματα, θα τοποθετηθεί ενεργειακό κέλυφος κτλ. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται με κονδύλια ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, αυτή την ώρα το «Γιαννίκειο Γυμνάσιο» Πετρούσας δεν χρησιμοποιείται, αλλά και όποτε αυτό χρησιμοποιήθηκε, ποτέ δεν είχε επίσημη υπόσταση.
Αν και στο έργο αναφέρεται ως «Ξενώνας Φιλοξενίας Νέων», εντούτοις το κτίριο αυτό χρόνια τώρα παραμένει άδειο.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, «ταυτόχρονα με την ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνει και εκτενής παρέμβαση για την συντήρηση του κτιρίου», ενώ σημείωσε ότι, «μετά την ολοκλήρωση του έργου θα μιλούμε ίσως για το καλύτερο κτίσμα σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Ο Δήμος Προσοτσάνης επιδιώκει να το αποδώσει στην εκπαιδευτική κοινότητα και να αφήσει στην κρίση της τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ανάλογα με τις σχολικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, που υπάρχουν.
Ιστορικά, να σημειώσουμε ότι το κτίριο αυτό έκτισε και δώρισε στην Πετρούσα ο τοπικός ευεργέτης Γεώργιος Γιαννίκης, τον οποίο ο δήμος τίμησε τον Μάρτιο του 2022, αποκαλύπτοντας προτομή του στην “Κάτω πλατεία” της Πετρούσας και ανακηρύσσοντάς τον τοπικό ευεργέτη. Αξίζει να θυμηθούμε ότι o Γεώργιος Γιαννίκης, δωρητής του κτιρίου του Γιαννίκειου Γυμνασίου, ήταν ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που γεννήθηκε στην Πετρούσα το 1936 και υπήρξε μετανάστης στη Γερμανία. Τα παιδικά χρόνια του Γιαννίκη συνέπεσαν χρονικά με τη βουλγάρικη κατοχή. Ο ίδιος ήταν παιδί αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας και παράλληλα με το σχολείο ασχολούνταν με τις αγροτικές εργασίες της οικογένειάς του.
Το σχολείο το διέκοψε στην τρίτη τάξη μετά από προτροπή του πατέρα του. Στα 17 του, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σχολείο παρακολουθώντας νυκτερινά μαθήματα καθώς ήταν αναγκαίο να αποκτήσει άδεια οδήγησης τρακτέρ και να λάβει το απολυτήριο του Δημοτικού. Ταυτόχρονα πήρε και μαθήματα μηχανολογίας.
Το 1959 και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μετέβη στη Γερμανία όπου αρχικά εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης και αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με μεσιτείες αυτοκινήτων. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τον οικοδομικό κλάδο. Η απόφαση του Γεώργιου Γιαννίκη να προχωρήσει στη δωρεά του Γυμνασίου Πετρούσας προήλθε από το γεγονός ότι ο ίδιος στερήθηκε τη μόρφωση που επιθυμούσε. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του «Γιαννίκειου Γυμνασίου» της Πετρούσας εργάστηκε και ο ίδιος από το 1984 που άρχισε το έργο μέχρι και το 1991 οπότε ολοκληρώθηκε. Στο «Γιαννίκειο Γυμνάσιο» φοιτούσαν 120 μαθητές όταν το σχολείο παραδόθηκε το 1991.
Να σημειωθεί τέλος, ότι πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2022, προς τιμήν του αείμνηστου ευεργέτη, στήθηκε στην Πετρούσα προτομή, «…που θα στέκει από εδώ και πέρα σε αυτόν τον τόπο, τον τόπο που αγάπησε και θα μας θυμίζει το έργο του», όπως είπε ο γιός του κ. Δημήτρης Γιαννίκης.