Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ στον «Π.Τ.»
«Ζητάνε για δεύτερη φορά από τους αγρότες
το μέρος της επιστρεπτέας ενίσχυσης
που είχαν κρατήσει από τις αποζημιώσεις»
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ φαίνεται να έχουν να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά αγρότες της περιοχής μας και όχι μόνο, καθώς με τα νέα μπιλιετάκια από την επιστρεπτέα ενίσχυση, καλούνται να πληρώσουν για δεύτερη φορά το 50% αυτής, το οποίο τους είχε αφαιρεθεί ήδη από τις αποζημιώσεις του 2021.
Αναλυτικότερα, όπως μας ενημερώνει ο νυν εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίζης, «καλούνται να πληρώσουν για δεύτερη φορά το 50% της επιστρεπτέας ενίσχυσης που είχαν λάβει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».
Να σημειωθεί ότι, όσοι δικαιούνταν τότε και είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα για να πάρουν την λεγόμενη επιστρεπτέα ενίσχυση, τους είχε γνωστοποιηθεί ότι θα έπρεπε να δώσουν είτε με δόσεις, είτε εφάπαξ, το 50% αυτής.
Αργότερα όμως, όπως λέει ο κ. Ζιμπίδης, «όταν αρκετοί απ’ αυτούς έλαβαν τις αποζημιώσεις λόγω του κορωνοϊού, όπως οι πατατοπαραγωγοί, οι καλλιεργητές καρπουζιού και άλλοι, ανάλογα με τα ποσά που είχαν πάρει, τους κρατήθηκε αυτόματα τελικά το 50% της επιστρεπτέας ενίσχυσης. Και υποτίθεται ότι το ζήτημα είχε κλείσει εκεί».
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν διαφορετικά. Όπως εξηγεί ο κ. Ζιμπίδης, «τώρα έρχεται και πάλι το κράτος και βεβαιώνει για δεύτερη φορά αυτά τα ποσά και εδώ είναι το πρόβλημα. Η παρακράτηση μάλιστα των ποσών αυτών από την επιστρεπτέα, αναφερόταν και στο σχετικό ΦΕΚ» μας λέει ο κ. Ζιμπίδης.
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, όταν το Υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ξεκίνησε τη βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους όλων των κύκλων της επιστρεπτέας, η οποία είχε χορηγηθεί ως ενίσχυση των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν αρνητικά κατά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για το πρόβλημα αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση από κάποιο δημόσιο φορέα και οι αγρότες δεν ξέρουν σε ποιον να αναφερθούν προκειμένου να διευθετηθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει.