Home > Πρώτο Θέμα > Ηλεκτρονική περιήγηση στα δάση του Νομού Δράμας όπως της Ελατιάς και του Φρακτού

Ηλεκτρονική περιήγηση στα δάση του Νομού Δράμας όπως της Ελατιάς και του Φρακτού

Όλα τα δασικά συμπλέγματα της Ελλάδας σε μια εφαρμογή για κινητά ή tablet

Ηλεκτρονική περιήγηση

στα δάση του Νομού Δράμας

όπως της Ελατιάς και του Φρακτού

Οι ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες των ελληνικών δασών

από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

 

 

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ή tablet, ανέπτυξε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE, ForestLife.

Αν κανείς πληκτρολογήσει στο διαδίκτυο τον ιστότοπο greekforests.gr, μπορεί να περιηγηθεί σ’ αυτόν, να κατεβάσει την εφαρμογή και μέσω αυτής να εντοπίσει, με τη βοήθεια χαρτών, κάθε δάσος σε κάθε τόπο. Εκεί βρίσκονται δασικοί σχηματισμοί όπως το φοινικόδασος στο Βάι της Κρήτης και τα δάση της Ροδόπης, όπου στην Ελατιά και το Φρακτό υπάρχουν είδη που συναντώνται κυρίως στη Φινλανδία και τη βόρεια Ευρώπη. Ενδιαφέροντα δάση βρίσκονται ακόμη στη Σύμη, παρότι δεν είναι καθόλου ορατά όταν ο επισκέπτης προσεγγίζει το νησί με το καράβι αλλά και στη Στροφυλιά στην Πελοπόννησο, όπου το φυσικό δάσος από κουκουναριές εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη.

Αν για παράδειγμα βρίσκεσαι στη Δράμα, είτε ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής, είτε ως επισκέπτης, μπορείς να βρεις στον ηλεκτρονικό χάρτη την περιοχή και να περιηγηθείς και στη συνέχεια ακόμα και να επισκεφθείς τον φυσικό χώρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει η εφαρμογή.

Μπορείς ακόμα να μάθεις διάφορες πληροφορίες για το δάσος που σε ενδιαφέρει, όπως της Ελατιάς και του Φρακτού που ανήκουν στο Δασικό Σύμπλεγμα της Δυτικής Ροδόπης στην περιοχή του νομού Δράμας.

Ειδική αναφορά, γίνεται, εξάλλου, μέσω του ιστότοπου greekforests.gr στις απειλές που δέχονται τα δασικά συμπλέγματα. Αυτές, εκτός από την φωτιά, περιλαμβάνουν την απώλεια δασών για άλλες χρήσεις γης (αστικές ή βιομηχανικές), τον κατακερματισμό τους από διάφορα δίκτυα (οδικά, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.), την εγκατάλειψη από τον άνθρωπο που οφείλει να τα προστατεύει, την υπερβόσκηση, τον τουρισμό και την αναψυχή.

Υπάρχουν μάλιστα ειδικές κατηγορίες μέσω των οποίων ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τα πάντα, όπως: Περιγραφή – Γεωγραφική θέση – Καθεστώς προστασίας – Τύπος δάσους – Φυτά – Ζώα – Μύκητες – Μονοπάτια και διαδρομές – Πιέσεις και απειλές – Σημεία ενδιαφέροντος – Χρήσιμες πληροφορίες ακόμα και την ύπαρξη σχετικής βιβλιογραφίας.

Αν και υπάρχει εδώ ένα ζήτημα, ότι τα δάση της Ελατιάς και του Φρακτού για παράδειγμα, δεν αναφέρονται ξεχωριστά ως μεμονωμένα συμπλέγματα, εντάσσονται στην κατηγορία των Δασών της Δυτικής και Κεντρικής Ροδόπη και από εκεί γίνεται ο διαχωρισμός στη συνέχεια. Για την περιοχή μας επίσης, αναφέρονται τα Δάση Παγγαίου, Παραποτάμιο Δάσος Δέλτα Νέστου (Κοτζά Ορμάν), Δάσος Δυτικής και Κεντρικής Ροδόπης  και άλλα.