Από τους πρώτους στην Ιατρική
του ΑΠΘ η Δραμινή Ευαγγελία Στάικου
κατάφερε να συγκεντρώσει 19.322 μόρια
Η Ευαγγελία Στάικου, 4ο παιδί από μια πολύτεκνη οικογένεια, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» για το όνειρό της να ακολουθήσει την Ιατρική
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Στάικου από το 1ο ΓΕΛ Δράμας, είναι μία από τις πρώτες υποψηφίους, που περνάει στην Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με 19.322 μόρια. Για την ίδια, είναι η δεύτερη και πλέον επιτυχημένη προσπάθεια που κάνει, προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρό της, όπως μας λέει, στην Ιατρική του Α.Π.Θ.
Όχι ότι η περασμένη χρονιά πήγε άσχημα για την ίδια, καθώς είχε περάσει στη Σχολή Βιολογίας και πάλι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όμως προτίμησε να περιμένει άλλη μια χρονιά για την Ιατρική του Α.Π.Θ. Αθλήτρια η ίδια, έχει μάθει να περιμένει, να είναι συγκροτημένη και να επιδιώκει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Αυτό άλλωστε φαίνεται από μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί της, καθώς ευγενικά δέχθηκε να μας μιλήσει.
Όπως μας είπε η ίδια και όπως είχαμε ήδη επιβεβαιώσει από το 1ο ΓΕΛ, η Ε. Στάικου στο 3ο Πεδίο της Ιατρικής έβγαλε 19.322 μόρια, ενώ στο 2ο Πεδίο με τα Πολυτεχνεία των Θετικών Επιστημόνων, έβγαλε 19.454 μόρια.
Στην ερώτηση για ποιο λόγο έδωσε για δεύτερη χρονιά εφόσον είχε περάσει ήδη σε μια τόσο καλή Σχολή, μας απάντησε: «Και πέρυσι είχα πάει πάρα πολύ καλά όπως και φέτος, απλά δεν είχα καταφέρει να υλοποιήσω τον πρώτο μου στόχο που ήταν η Ιατρική. Θεώρησα ότι όλοι έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία και έτσι την έδωσα στον εαυτό μου. Δεν ήθελα να αφήσω το όνειρό μου χωρίς να παλέψω γι’ αυτό».
Στην ερώτηση αν σκέφτεται κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα στην Ιατρική αν και είναι νωρίς ακόμα, η Ευαγγελία Στάικου μας λέει: «Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Νομίζω ότι θα πάω εκεί και σε κάθε μάθημα θα θέλω να πάρω εκείνη την ειδικότητα. Θέλω λοιπόν πρώτα να πάω εκεί, να περάσω απ’ όλα και στη συνέχεια να αποφασίσω τι θα ακολουθήσω τελικά», ενώ σημειώνει ιδιαίτερα ότι δεν πήγε να φοιτήσει στη Βιολογία: «Γράφτηκα αλλά δεν πήγα, γιατί αν πήγαινα πιστεύω ότι τελικά θα έμενα εκεί, γιατί θα μου άρεσε τόσο η ζωή, όσο και η Σχολή, γιατί είναι μια πολύ όμορφη Σχολή».
Η ίδια πάντως σε άλλο σημείο, τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες οι φετινές Πανελλαδικές: «Δεν θεωρώ ότι ήταν και υπερβολικά δύσκολα. Αν είναι καλά προετοιμασμένος ένας μαθητής, νομίζω ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα».
Από τα σπουδαιότερα που παίζουν ρόλο στις δυνατότητες ενός μαθητή, είναι φυσικά και η οικογένεια. Στην ερώτηση κατά πόσο η οικογένειά της βοήθησε στην επιλογή της να δώσει για δεύτερη χρονιά εξετάσεις, λέει: «Ανήκω σε πολύτεκνη οικογένεια, είμαστε 5 αδέρφια κι εγώ είμαι η τέταρτη στη σειρά. Οι τρεις μεγαλύτερες αδερφές μου, έδωσαν όλες για δεύτερη χρονιά εξετάσεις. Όπως είπα, επειδή θεωρώ ότι όλοι έχουμε δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία, έτσι δεν μας το απαγόρευσαν αυτό ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα, μας βοήθησαν πάρα πολύ στις επιλογές μας».
Η ίδια ασχολείται έντονα με τον αθλητισμό και είναι μάλιστα αθλήτρια στην ομάδα των ΤΙΤΑΝΩΝ Δράμας. Στην ερώτηση αν έχει θυσιάσει ώρες από τον αθλητισμό και πόσο την βοήθησε αυτός στις επιδιώξεις της, λέει στον «Πρωινό Τύπο»:
«Και ο αθλητισμός θέλει θυσίες από τη ζωή και το διάβασμα. Ωστόσο με προσπάθεια και θέληση μπορείς να τα καταφέρεις και τα δύο. Σίγουρα δεν μπορείς να τα κάνεις το ίδιο καλά απ’ ότι θα έκανες το καθένα μόνο του. Έτσι πέρυσι που έδινα για πρώτη φορά, είχα παραμερίσει λίγο τον αθλητισμό. Φέτος όμως, που δεν είχα το σχολείο, μπορούσα να τα συνδυάσω καλύτερα, είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Η Τρίτη τάξη, είναι μια χρονιά που έχει περισσότερες απαιτήσεις και όσο για ελεύθερο χρόνο, δεν διαθέτεις αρκετό. Αλλά ένας αθλητής, μαθαίνει να ζει με τον αθλητισμό και μετά είναι δύσκολο να σταματήσεις να αθλείσαι. Είναι τρόπος ζωής!»
Τέλος, στην ερώτηση αν σκέφτεται το εξωτερικό, απαντά: «Δεν το απορρίπτω σαν ιδέα. Νομίζω ότι διάφορες χώρες του εξωτερικού σίγουρα μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα, όμως δεν το έχω και σαν πρώτο στόχο. Εάν δεν μπορέσω να ακολουθήσω τα όνειρά μου στην Ελλάδα, σίγουρα θα τα αναζητήσω κάπου αλλού.»