Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Χωρίς λίστες γιατρών
η πλατφόρμα του «προσωπικού
γιατρού» στη Δράμα
► Τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από το χαμηλό ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών;
► Βασιλείου: Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το καθεστώς αμοιβής των ιδιωτών γιατρών όπως και άλλα σημεία της σύμβασης
► Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έδωσε 11 βεβαιώσεις σε ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υπηρεσία του Προσωπικού Γιατρού έχει ανοίξει, εντούτοις, συμπολίτες μας από τη Δράμα που ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στην υπηρεσία και να δηλώσουν τον γιατρό που επιθυμούν, δεν τα κατάφεραν.
Μπορεί να μας λένε ότι έχουν δηλώσει αρκετοί από τους ιδιώτες γιατρούς, παρ’ όλα αυτά όμως, τουλάχιστον για τη Δράμα, δεν εμφανίζεται το όνομα κανενός γιατρού, αλλά όπως καταλάβαμε, το ίδιο ισχύσει και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει δηλωθεί το ενδιαφέρον από 3.000 Προσωπικούς Γιατρούς. Από αυτούς, οι 2.160 προέρχονται από τις δημόσιες μονάδες του Ε.Σ.Υ. και οι 850 είναι ιδιώτες γιατροί. Με αυτά τα πρώτα νούμερα όπως αναφέρονται επίσημα, ξεκινά το Υπουργείο Υγείας το «χτίσιμο» της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παρ’ όλα αυτά όμως, αν κάποιος το σκεφτεί λίγο περισσότερο, θα καταλάβει ότι οι 850 ιδιώτες γιατροί που υποτίθεται ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σύστημα, είναι τρομερά λίγοι και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Ακόμα, οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σύστημα μέχρι και αύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022.
Σε δήλωσή του τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, δήλωνε συγκεκριμένα: «Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 3.000 γιατρούς. Υπολογίζουμε ότι για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού θα χρειαστούμε 1.500 με 2.000 ακόμη».
Δικαίωμα εγγραφής στον γιατρό επιλογής τους έχουν όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο της ηλικίας τους. Η εγγραφή γίνεται μέσω της πλατφόρμας https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, στην οποία η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, ή αυτοπροσώπως σε κέντρο υγείας, περιφερειακό ιατρείο, ΤΟΜΥ ή στον προσωπικό γιατρό. Σε αυτήν την περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του και να έχει μαζί του προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. δελτίο ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο αυτού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι πολίτες να εγγράφονται σε προσωπικό γιατρό και μέσω ιδιωτικού φαρμακείου.
Κενή η πλατφόρμα για τη Δράμα
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουμε και παραπάνω ότι συμπολίτες μας που προσπάθησαν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τη βρήκαν κενή. Δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε ένα όνομα γιατρού, προκειμένου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σύστημα.
Προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι, η πλατφόρμα για τη Δράμα τουλάχιστον, είναι κενή, ενώ αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα τα οποία προς το παρόν δεν έχουν λυθεί και γι’ αυτό δεν έχουμε συμμετοχή γιατρών στο σύστημα.
Αναλυτικότερα, μετά από σχετική ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το τι συμβαίνει, η κα. Βασιλείου εξήγησε: «Όσον αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τους ιδιώτες γιατρούς, δώσαμε 11 βεβαιώσεις σε παθολόγους και γενικούς γιατρούς, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για να μπουν στο σύστημα και να δηλώσουν ως προσωπικοί γιατροί».
Διευκρινίζει όμως εδώ η ίδια ότι, «μέχρι σήμερα όμως, δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο το πώς θα συνεργαστεί ο ιδιώτης γιατρός, σαν προσωπικός γιατρός με το δημόσιο τομέα. Υπάρχει μια σύμβαση έργου, η οποία είναι ατομική και υπογράφεται από το συνάδελφο που θέλει να συμμετέχει, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε ο τρόπος με τον οποίο θα αμείβεται, ούτε ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιείται».
Ερωτώμενη για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι, «υπάρχει μια παραφιλολογία, ότι ουσιαστικά το ιδιωτικό ιατρείο, γίνεται υποκατάστημα του δημοσίου. Γιατί ανά πάσα στιγμή, καλούν τον προσωπικό γιατρό να καλύψει τις ανάγκες του δημοσίου. Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί. Όπως δεν έχει ξεκαθαριστεί και το αν θα εφημερεύει, καλύπτοντας τις ανάγκες των εφημεριών των Νοσοκομείων ή των Κέντρων Υγείας».
Χωρίς λίστες γιατρών
Στο σημείο αυτό, η κα. Βασιλείου επισημαίνει ότι, «ενώ έχει ανοίξει το σύστημα και οι ασθενείς καλούνται, με τα προσωπικά τους στοιχεία, το ΑΜΚΑ τους και το taxis net να μπουν και να δηλώσουν γιατρό, είδαμε ότι δεν υπάρχει λίστα. Επικοινωνήσαμε μάλιστα με την 4η ΥΠΕ και μας είπαν ότι δεν υπάρχει λίστα γιατρών που να φαίνεται, όπως υπήρχε παλιά στο ΤΕΒΕ για να ξέρει ότι είναι αυτοί οι 11 ιδιώτες γιατροί και άλλοι 15 του δημοσίου για να δηλώσεις. Υπάρχει ένα όντως σοβαρό πρόβλημα και πολλοί μάλιστα απευθύνονται και στους φαρμακοποιούς τους για να ψάξουν να βρουν τρόπο για να δηλωθούν».
Αναφερόμενη μάλιστα σε επικοινωνία της με την 4η ΥΠΕ και τον υπεύθυνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και της Μηχανογράφησης, πήρε την απάντηση ότι «δεν υπάρχει πουθενά λίστα ανά νομό».
Στην ερώτηση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι «έχει ανοίξει μια αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ και Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, προσπαθούν να βρουν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα τα οποία έχει θέσει και προς το Υπουργείο και προς τον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έχουν γίνει κάποιες προτάσεις ώστε να ξεκαθαριστεί λίγο το θέμα και αν με ρωτάτε, πιστεύω ότι θα δοθεί παράταση και πιστεύω ότι το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά τέλη του έτους».
Συνεχίζοντας η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, σημειώνει ότι «η εικόνα που έχουμε εμείς, είναι ότι έχουν δηλώσει περί τους 600 γιατρούς στην Ελλάδα και αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει ο ιδιωτικός τομέας τον αριθμό των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ».
Μεγάλες ηλικιακής ομάδας οι γιατροί μας
Ερωτώμενη για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα τουλάχιστον για το Νομό Δράμας, πόσοι ιδιώτες θα έπρεπε να δηλώσουν συμμετοχή η κα. Βασιλείου σημειώνει: «Καλείται ένας γιατρός στον ιδιωτικό τομέα, να εξυπηρετήσει στο προσωπικό του ιατρείο, περίπου 4.500 άτομα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει».
Αναφερόμενη σε δεύτερη περίπτωση, σημειώνει ότι, «ηλικιακά οι γιατροί που έχουν δηλώσει, είναι γύρω στα 60 με 65 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών μας είναι αρκετά μεγάλος, γιατί πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεστε ότι, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού. Προσωπική μου άποψη είναι ότι, ο προσωπικός γιατρός θα χρησιμοποιείται για την συνταγογράφηση και την παραπομπή σε εξετάσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο το δημόσιο σύστημα υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξετάζεις και να εξυπηρετείς αυτό τον πληθυσμό. Άρα θα είναι μια διεκπαιρεωτική υπηρεσία, όσον αφορά την συνταγογράφηση των φαρμάκων και κάποιες εργαστηριακών εξετάσεων στα πλαίσια ενός προληπτικού ελέγχου. Δεν μπορεί ένας γιατρός να επωμιστεί το βάρος και να εξετάζει και να διαγνώσκει 4.500 πληθυσμό».
Στο σημείο αυτό η κα. Βασιλείου διευκρινίζει: «Όχι ότι δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση το να υπάρχει προσωπικός γιατρός. Αλλά η πίεση κάτω από την οποία προσπαθούν να το εφαρμόσουν σαν σύστημα, το ότι δεν υπάρχει μία πρωτοβάθμια ώστε να εντάξουν και τον προσωπικό γιατρό σ’ αυτό το σύστημα, αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Και μην ξεχνάμε ότι από τον Σεπτέμβριο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το άνοιγμα των σχολείων και την πανδημία».