Home > νέα > Με ένα μόνο οδηγό ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου► Η επιστολή της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου προς τον Υπ. Υγείας κ. Πλεύρη

Με ένα μόνο οδηγό ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου► Η επιστολή της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου προς τον Υπ. Υγείας κ. Πλεύρη

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου

Με ένα μόνο οδηγό ασθενοφόρου

το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου

► Η επιστολή της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου προς τον Υπ. Υγείας κ. Πλεύρη

► Η πρόταση της αντιπολίτευσης για προσωρινή συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων ή πληρώματος ασθενοφόρων, ταλανίζει το Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου εδώ και  πολλά χρόνια. Πάνε σχεδόν 10 χρόνια, που ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου κάνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να βρεθούν πληρώματα που θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρο το 24ωρο, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα επί του πρακτέου.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί πολλάκις ο «Πρωινός Τύπος», με τελευταίες αναφορές στις 21 Ιουλίου, όπου διεξοδικά αναφέρεται με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης.

Το όλο πρόβλημα αφορά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού, καθώς όποιες προσπάθειες έχουν γίνει να προσληφθούν άτομα, δεν έχει υπάρξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Όπως είχε τονίσει ο δήμαρχος Νευροκοπίου, ίσως αφορά στο ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να δηλώσει εργασία στο Νευροκόπι για ένα μικρό διάστημα και η λύση θα ήταν να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρου.

Για το θέμα, μιλάει σήμερα στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε μια πρόταση της παράταξης του κ. Ταμπουρίδη, ώστε ο Δήμος να συνάψει συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία η οποία θα μπορούσε να καλύψει μία βάρδια. Μας ενημερώνει επίσης ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ότι, ο ίδιος ως πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου, στις 5 Ιουλίου 2022, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, όπου γίνεται πλήρη αναφορά του προβλήματος.

Το ιστορικό

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης πληρώματος ασθενοφόρων, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει αρχικά ότι, «η Κοινότητα έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα της Υγείας και γενικότερα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Και ειδικότερα από το 2015 όπου εσείς ως εφημερίδα είχατε βοηθήσει ιδιαίτερα στην πρόσληψη Παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.). Η θέση αυτή καλύφθηκε μετά από 5 χρόνια για να προκηρυχθεί η θέση μετά από συνεχείς πιέσεις σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ τότε».

Τονίζει ακόμα ότι, «είχαν προκηρύξει τότε επικουρική θέση για Παιδίατρο, η οποία δεν προκηρύχθηκε ποτέ. Μόνο με τη μόνιμη θέση διορθώθηκε η κατάσταση. Μάλιστα, παράλληλα με το θέμα της Παιδιάτρου τότε, είχαμε κάνει αγώνα για τα νέα ασθενοφόρα. Ως Κοινότητα, είχαμε κάνει παρέμβαση στο ΕΚΑΒ και  την 4η ΥΠΕ και με ερώτηση στη Βουλή, τελικά μας άφησαν τα ασθενοφόρα».

Σύμφωνα με το ιστορικό, μέχρι το 2013 υπήρχαν 4 μόνιμοι οδηγοί. Από εκεί και πέρα οι δύο οδηγοί βγήκαν στη σύνταξη και τα τελευταία χρόνια εργαζόντουσαν μόνο ένας μόνιμος και ένα επικουρικό προσωπικό. Στη συνέχεια, άλλαξε ο νόμος για το προαπαιτούμενο ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τελειώσει σπουδές από Σχολή ΕΚΑΒ και φέτος την άνοιξη βγήκε και ο ένας από τους δύο μόνιμους οδηγούς στη σύνταξη και αυτή την ώρα, εργάζονται ένας μόνιμος οδηγός και ένας επικουρικός. Η συνέχεια ήταν να ολοκληρωθεί και η θητεία του επικουρικού προσωπικού και τέλος να μείνει ένας μόνιμος οδηγός.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή προχώρησε σε κάποιες ενέργειες προς την 4η ΥΠΕ, οι οποίες έχουν καλυφθεί σε περασμένο δημοσίευμα της εφημερίδας μας.

Όπως εξηγεί στο μεταξύ ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, η αντιπολίτευση πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιου, «μέχρι να δούμε την εξέλιξη του θέματος, προτείναμε να γίνει ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, ώστε να υπάρχει ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο θα μπορεί να καλύψει μία βάρδια τουλάχιστον. Ο Δήμος έχει χρήματα που θα μπορέσει να πληρώσει τα έξοδα αυτά και η πρόταση έτυχε της αποδοχής όλων. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε κάποια εξέλιξη από αυτή την πρόταση».

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, «εμείς ως Κοινότητα κάναμε έγγραφο προς τον υπ. Υγείας κ. Πλεύρη στις 5 Ιουλίου. Αν και έγγραφη απάντηση δεν έχουμε πάρει, παρ’ όλα αυτά μας τηλεφώνησε ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας, ενημερώνοντάς μας ότι ο υπουργός προσπαθεί μαζί με το Υπ. Οικονομικών για να βγάλουν τα κονδύλια για τις επικουρικές θέσεις. Του εξηγήσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το επικουρικό, γιατί κανείς δεν θέλει να έρθει στο Νευροκόπι».

Η επιστολή

Στην επιστολή της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου προς τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, γίνεται αναφορά στην περιοχή και αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: [Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι, τα περιστατικά τα οποία κρίνονται αναγκαία να διακομισθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, θα πρέπει να διανύσουν την επιπλέον απόσταση μέχρι την πόλη της  Δράμας, σε μια διαδρομή που αποτελεί το χειρότερο κομμάτι του εθνικού δικτύου της χώρας. Ακόμα κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι, ο Δήμος μας είναι ορεινός, μειονεκτικός, συνορεύει με την Βουλγαρία και επίσημα στοιχεία τον καθιστούν μοναδικό στην Ελλάδα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Επίσης, στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται και άκρως επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως του Λατόμου και του Υλοτόμου, εξαιτίας των οποίων τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν διάφορα εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία κατέληξαν.

Επιπλέον, η διασυνοριακή σύνδεση με την Βουλγαρία, επιβαρύνει τις κινήσεις στους δρόμους και αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Γενικότερα συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, θανατηφόρα ή μη].

Η Κοινότητα αναφέρει ότι [υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα  χωρίς την επάνδρωση ασθενοφόρου και αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά να καθυστερούν να φτάσουν στο Κέντρο Υγείας ή να φτάνουν με αυτοσχέδιους και επικίνδυνους τρόπους μεταφοράς].

Σε άλλο σημείο, η Κοινότητα αναφέρει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, για το τι πραγματικά μπορεί να σημαίνει η έλλειψη ασθενοφόρων:

[Γεωργικό μηχάνημα έπεσε πάνω σε αγρότη με αποτέλεσμα ο παθών να σπάσει δυο πόδια, να αιμορραγήσει, να υποστεί ανυπόφορο πόνο και να περιμένει περίπου μία ώρα μέχρι να βρεθεί τρόπος μεταφοράς του, ενώ το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση μόλις 400 μ. από το ΚΥ.

Λιποθυμία πατέρα δυο παιδιών μπροστά στα παιδιά του, από καρδιακό επεισόδιο, σε απόσταση 500 μέτρων από το ΚΥ.

Δυο περιστατικά σε απομακρυσμένες Κοινότητες καλύφθηκαν από το ΕΚΑΒ Δράμας, ενώ σε τρίτο που έτυχε να συμβεί την ίδια μέρα στην έδρα του Δήμου, δεν βρέθηκε ασθενοφόρο.

Τραυματίας γυναίκα που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, διακομίσθηκε μετά την εθελοντική προσέλευση οδηγού ασθενοφόρου ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ενώ και αυτό το περιστατικό σημειώθηκε πολύ κοντά στο ΚΥ.

Συντοπίτης ενώ πέθαινε στην Κοινότητα Δασωτού 6 χλμ από το ΚΥ, επιχειρήθηκε να μεταφερθεί με Ι.Χ όχημα, με συνέπεια να καταλήξει πριν φτάσει στο Νοσοκομείο Δράμας.]