Από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου στη Δράμα
Στην τελική ευθεία για την έναρξη
του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών
Μικρού Μήκους της Δράμας
► Μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δήμου Δράμας κ. Γ. Δεμερτζής – «Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ ανοίγει νωρίτερα για να υποδεχθεί τους φίλους του κινηματογράφου»
Του Θανάση Πολυμένη
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ πλέον στην τελική ευθεία για την έναρξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα σηκώσει αυλαία τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 του ίδιου μήνα.
Όλα πλέον είναι έτοιμα για μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να είναι η καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.
Πρόκειται για το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ, το οποίο έρχεται να φέρει νέα δεδομένα, μετά από δύο αρκετά δύσκολες χρονιές (2020 και 2021) με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid. Ένας από τους λόγους για τους οποίους φέτος η διοργάνωση γίνεται νωρίτερα είναι και αυτός, ώστε να μην συμπέσουν με πιθανά ειδικά μέτρα, ενώ ακόμα αυτό αφορά και το άνοιγμα των σχολείων, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα σε γονείς, μαθητές να το επισκεφτούν με περισσότερη άνεση.
Νωρίτερα από άλλες φορές
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δεμερτζής, επισημαίνει ότι «το Φεστιβάλ γίνεται πάντα σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς υπάρχει και το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να μπορούν να το επισκεφτούν ακόμα και γονείς με παιδιά. Ένας λόγος που φέτος γίνεται νωρίτερα από άλλες χρονιές είναι και αυτός. Ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να μπορέσει να το επισκεφθεί».
Ερωτώμενος αν φέτος είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ διεξάγεται νωρίτερα από άλλες χρονιές, ο κ. Δεμερτζής εξηγεί: «Τα προηγούμενα χρόνια διερευνούσαμε για το πόσο πιο νωρίς θα μπορούσε να γίνει το Φεστιβάλ. Το 2021 το είχαμε ήδη κάνει μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ φέτος γίνεται 5 με 11 Σεπτεμβρίου και αυτό γίνεται στην καρδιά πολλών πολιτιστικών γεγονότων σε όλη τη χώρα».
Αυτή την ώρα, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ ετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στις αίθουσες προβολής αλλά και τους χώρους όπου θα γίνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ ολοκληρώνονται και οι εργασίες τόσο στον ισόγειο χώρο, όσο και στον όροφο των αιθουσών του Καφενείου «Ελευθερία».
Όπως μας λέει ο κ. Δεμερτζής, στο όροφο του «Ελευθερία» θα εκθέσει έργα της Visual Art, ο μεγάλος Αιγύπτιος καλλιτέχνης Μπασίμ Μαγκτί, ενώ στο ισόγειο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μια δράση σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Τορίνο.
Επίσης, στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου θα λειτουργήσει το γνωστό μας Pitching Lab, ενώ όλα τα προγράμματα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.
Στο κέντρο του ενδιαφέροντος
Όπως τονίζει ο κ. Δεμερτζής, «περιμένουμε πολύ κόσμο για φέτος, όλοι έχουν κάνει focus στη Δράμα πλέον. Είμαστε στο κέντρο του ενδιαφέροντος μετά από όλα αυτά που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια».
Όπως μας λέει, στην έναρξη θα βρίσκεται με την ομάδα και τα στελέχη του ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, ενώ για τις 2 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται μια ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα, όσον αφορά τον σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών για το στρατόπεδο «Ανδρικάκη».
Όπως είναι γνωστό, η παραχώρηση του στρατοπέδου «Ανδρικάκη» προς το Δήμο Δράμας, αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου οπτικοακουστικού κέντρου στην πόλη μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οικονομικές χορηγίες
Ερωτώμενος σχετικά με τις οικονομικές επιχορηγήσεις που παίρνει το Φεστιβάλ προκειμένου να ανταπεξέρχεται στη διοργάνωση, ο κ. Δεμερτζής τονίζει ότι «φέτος είναι η τελευταία χρονιά της χρηματοδότησης με την προγραμματική σύμβαση που είχαμε κάνει μόλις ανέλαβα. Σ’ αυτή την προγραμματική, συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού με 225.000 ευρώ, ο Δήμος Δράμας με το ίδιο και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης με 50.000 ευρώ. Πλέον ετοιμάζουμε την επόμενη προγραμματική με τους ίδιους βασικούς συντελεστές και λίγο αυξημένη αυτή τη φορά. Πέρα όμως από αυτή την σύμβαση, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) δίνει 30.000 ευρώ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συμμετέχει με 20.000 ευρώ, η ΕΡΤ επίσης με το ίδιο περίπου ποσό, ενώ υπάρχουν και πολύ σημαντικά βραβεία από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του κ. Θεοδωρίδη και την εταιρεία RAYCAP του κ. Αποστολίδη με 50.000 ευρώ έκαστο. Επίσης βραβεία από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για ανάπτυξη προγραμμάτων που πηγαίνουν απευθείας στους κινηματογραφιστές και πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία που ξεκίνησαν από το 2021, συνολικά 20.000 ευρώ».
Στο σημείο αυτό, ερωτώμενος για ένα παλαιότερο θέμα με βραβεία τα οποία δεν είχαν δοθεί σε βραβευμένους κινηματογραφιστές, ο κ. Δεμερτζής διευκρινίζει ότι, «για τα βραβεία αυτά, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τους κινηματογραφιστές, έχουμε υλοποιήσει κάποιες συνεργασίες και όλα αυτά τα θέματα έχουν κλείσει. Ήταν το πρώτο μου μέλημα, μιας και ήταν μια κακή εικόνα από το παρελθόν και είχε απωθήσει ορισμένους κινηματογραφιστές και δεν ερχόντουσαν, λόγω της αναξιοπιστίας που είχε προκύψει. Όλα αυτά σήμερα έχουν κλείσει, έχουν διορθωθεί και πλέον τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Και αυτό φαίνεται από τα συνεχόμενα νέα ρεκόρ συμμετοχής που έχουμε κάθε χρόνο στο εθνικό σκέλος».
Συμμετοχές
Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού περιλαμβάνει 15 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο (από την Ινδία μέχρι την Κίνα, και από την Γαλλία μέχρι την Αργεντινή). Διαγωνίζονται 3 ελληνικές ταινίες: «Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας» της Σοφίας Γεωργοβασίλη, «Στο Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου και «Under the Lake» του Θανάση Τρουμπούκη.
Στο Διεθνές Σπουδαστικό συμμετέχουν 14 ταινίες, ενώ διαγωνίζονται 2 ελληνίδες: η Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου με το “Love you more than peanut butter” και η Σεμέλη Σαφού με το ” Ό, τι απομένει”.
Στο Διεθνές Animation διαγωνίζονται 20 ταινίες –ανάμεσα τους 3 ελληνικές: «Η αξιότιμη κυρία Λιέν Μουρλέν» της Ελένης Ξουπά, «Ενδιάμεσα» της Έφης Παππά και «Μια νύχτα στο νεκροταφείο» του Στέλιου Πολυχρονάκη.