Δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»
«Δύσκολος χειμώνας για το Νευροκόπι
χωρίς επάρκεια σε καυσόξυλα και
με το χαμηλό επίδομα θέρμανσης»
► Δεν επαρκούν τα καυσόξυλα στο Νευροκόπι για όλους τους δικαιούχους
► Χατζηκωνσταντίνου: Πολύ χαμηλές οι τιμές για τους υλοτόμους που δεν συμφέρει να κόβουν ξύλα
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της διανομής καυσοξύλων στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, είναι ένα πραγματικά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Κάθε χρόνο, ναι μεν το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου επιχορηγείται από το κράτος με κάποιο χρηματικό ποσό, παρ’ όλα αυτά, οι ποσότητες παραμένουν χαμηλές, καθώς η οικονομική προσφορά προς τους υλοτόμους είναι αρκετά χαμηλή και ασύμφορη.
Και πλέον, εδώ και μερικά χρόνια, ποσότητες καυσοξύλων δεν δικαιούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, παρά μόνο ορισμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, ευπαθείς πολίτες και συνταξιούχοι ΟΓΑ.
Για το θέμα αυτό, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου Κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι το γνωστό μας επίδομα θέρμανσης που δίνεται, «είναι πολύ μικρό για την περιοχή του Νευροκοπίου και δεν βοηθάει σε τίποτα».
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει ότι από το 2019 έχει σταματήσει η διανομή καυσοξύλων σε όλους τους πολίτες, παρά μόνο σε συνταξιούχους ΟΓΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ και πρόνοιας.
Αναφερόμενος στο γιατί αυτό σταμάτησε από το 2019, εξηγεί ότι «η δουλειά των υλοτόμων είναι πολύ βαριά και δεν πληρώνεται, ενώ τα κρατικά ξύλα που κόβουν για τους κατοίκους, κοστίζουν περίπου 13 ευρώ για κάθε χωρικό. Επί της ουσίας η δουλειά αυτή δεν πληρώνεται», διευκρινίζοντας ότι, «αν πουλούσαν αυτή την ποσότητα στο εμπόριο, τότε θα έπαιρναν περίπου 45 ευρώ. Οπότε ο υλοτόμος δεν πηγαίνει να κόψει ξύλα στο βουνό καθώς δεν συμφέρει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019, ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, «είχε καταφέρει να βγάλει ένα ποσό 600.000 ευρώ για το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου, παρ’ όλα αυτά όμως, δεν υπήρχαν ικανές ποσότητες καυσόξυλων ώστε να τις απορροφήσει το Δασαρχείο και έτσι καλύφθηκαν μόνο 400.000 ευρώ».
Μας δίνει επίσης ένα παράδειγμα ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, ότι, πέρυσι το 2021, τα 10 χωρικά που μοίραζε το Δασαρχείο ανά οικογένεια ειδικής κατηγορίας, κόστιζαν περίπου 110 ευρώ, άλλα 100 ευρώ η μεταφορά και άλλα 100 το κόψιμό τους, με συνολικό κόστος 300 ευρώ.
Ως πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου επισημαίνει σχετικά: «Εμείς ως Κοινότητα, επειδή αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις, συναντηθήκαμε πριν από μερικούς μήνες με το δήμαρχο, το δασάρχη, τους υλοτόμους και τον κυβερνητικό βουλευτή. Εκεί οι υλοτόμοι ανάδειξαν το πρόβλημα ότι δεν είχαν καυσόξυλα καθώς δεν πληρώνονται και είχε συμφωνηθεί να δοθεί μια μικρή αύξηση, παρ’ όλα αυτά δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Τώρα, το Δασαρχείο προσπαθεί να συγκεντρώσει μια ποσότητα περίπου 15.000 χωρικών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών που τα δικαιούνται».
Επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος ότι, «τόσο με την κατάσταση που επικρατεί με τα καυσόξυλα, όσο και το ιδιαίτερα χαμηλό επίδομα καυσίμων για το Νευροκόπι και τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στα καύσιμα, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και δύσκολο χειμώνα».
Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει και την ανάγκη αποχώρησης κάποιων οικογενειών από την περιοχή, καθώς η ζωή στη Δράμα θα είναι φθηνότερη, όσον αφορά τουλάχιστον τον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό. «Κάποιοι μένουμε στο Νευροκόπι και για πατριωτικούς λόγους», λέει χαρακτηριστικά, «και δυστυχώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αυτό θα περάσει και στο σύνολο του πληθυσμού».
Καταλήγοντας ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, τονίζει ότι «θα πρέπει να δούμε το θέμα αυτό πολύ σοβαρά. Αν υπάρχει μια κρίση σε όλη τη χώρα, εδώ στο Νευροκόπι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα».