Home > Πρώτο Θέμα > Το νέο Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας με στοιχεία, αριθμούς και απεικόνιση όλων των χώρων του σε έντυπο της Raycap► Μια δωρεά της Raycap προς το Δήμο Δράμας και τους Δραμινούς

Το νέο Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας με στοιχεία, αριθμούς και απεικόνιση όλων των χώρων του σε έντυπο της Raycap► Μια δωρεά της Raycap προς το Δήμο Δράμας και τους Δραμινούς

Κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα από τον «Πρωινό Τύπο»

Το νέο Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας

με στοιχεία, αριθμούς και απεικόνιση

όλων των χώρων του σε έντυπο της Raycap

► Παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία του έργου, από τα οικονομικά μέχρι και τι περιλαμβάνουν αθλητικοί, βοηθητικοί χώροι καθώς και ο περιβάλλον χώρος

► Μια δωρεά της Raycap προς το Δήμο Δράμας και τους Δραμινούς

► Με χρηματοδότηση 4.455.000 ευρώ από την Raycap και 700.000 ευρώ από το Δήμο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας, είναι ένα έργο ουσίας, ένα έργο που θα δώσει νέα ώθηση στον αθλητισμό και πρωταθλητισμό της Δράμας και όχι μόνο. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών, όσον αφορά τον χώρο του αθλητισμού στην πόλη και στο Νομό Δράμας.

Για να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσει πλέον η κατασκευή του, το έργο πέρασε μέσα από μια δύσκολη διαδικασία, κυρίως σε γραφειοκρατικό επίπεδο.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί πολλάκις τόσο πρόσφατα, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, με πολλά ρεπορτάζ, ο «Πρωινός Τύπος». Έχουμε καλύψει όλη τη διαδικασία μέχρι εδώ και οφείλουμε να πούμε ότι, αν δεν ήταν η δωρεά της εταιρείας Raycap, η κατάσταση θα ήταν η ίδια κακή χωρίς μέλλον.

Η εταιρεία Raycap, έχει αναλάβει να κατασκευάσει το νέο Δημοτικό Κολυμβητήριο με δικά της έξοδα ως δωρεά προς το Δήμο αλλά και τους ανθρώπους αυτής της πόλης και στα παιδιά που ασχολούνται με το κολύμπι ως άθλημα, αλλά και για όσα παιδιά θέλουν απλά να μάθουν κολύμπι.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Raycap με πρωτοβουλία του Δραμινού επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη, ετοίμασε και πρόσφερε ως δωρεά όλη τη μελέτη της κατασκευής, ανέλαβε επίσης ως δωρεά προς το Δήμο την καθαίρεση του φέροντος οργανισμού και των κερκίδων,  καθώς και την οικοδόμηση του νέου Κολυμβητηρίου και αυτό ως δωρεά.

Το σύνολο του έργου θα κοστίσει 5.155.000 ευρώ και ο Δήμος Δράμας θα συνεισφέρει σ’ αυτό 700.000 ευρώ, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, ότι το έργο κατασκευάζεται από την ίδια την εταιρεία και όχι μέσω δημόσιου διαγωνισμού.

 

Ένα ενημερωτικό έντυπο

Με την καθαίρεση του φέροντος οργανισμού και των κερκίδων και λίγο πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου, η εταιρεία Raycap, εξέδωσε ένα έγχρωμο ενημερωτικό έντυπο 16 σελίδων.

Μια πάρα πολύ όμορφη δουλειά, όπου αναφέρονται όλα όσα χρειάζονται, προκειμένου οι Δραμινοί να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει με το έργο του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου, να γνωρίζουν τον τρόπο που θα κατασκευαστεί, τι θα περιλαμβάνει, πώς θα είναι και τι θα προσφέρει. Το όμορφο αυτό φυλλάδιο, ο «Πρωινός Τύπος» το παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διανομή του από πόρτα σε πόρτα, σε όλα τα καταστήματα και τα σπίτια.

Τι περιλαμβάνει το έντυπο της Raycap

Αρχικά, το ενημερωτικό έντυπο της εταιρείας Raycap, περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες. Τόσο από την κατάσταση στην οποία  βρισκόταν πριν αυτό κατεδαφιστεί, μέχρι και σχέδια και μακέτες για το πώς θα είναι όταν ολοκληρωθεί.

Περιλαμβάνει επίσης τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του έργου, τι περιλαμβάνει η κατασκευή του καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος. Αναφέρονται επίσης θέματα καινοτομίας και λειτουργικότητάς του καθώς και τι περιλαμβάνουν οι χώροι του Κολυμβητηρίου.

Πριν απ’ όλα, το έντυπο ξεκινάει με ένα σύντομο ιστορικό, όπου αναφέρεται ότι [Το Δημοτικό Κολυμβητήριο κατασκευάστηκε το 1980 και λειτούργησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Η λειτουργία του διακόπηκε αναγκαστικά λόγω ακαταλληλότητας του χώρου και το κτίσμα κρίθηκε μη ασφαλές για χρήση.

Μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας του, το Δημοτικό Κολυμβητήριο ήταν από τους πιο δημοφιλείς δημόσιους αθλητικούς χώρους της Δράμας. Κάθε μέρα τουλάχιστον 1.200 άτομα ηλικίας 5-80 ετών χρησιμοποιούσαν το Κολυμβητήριο. Χαρακτηριστικό της αγάπης των Δραμινών για το Κολυμβητήριο είναι ότι η επισκεψιμότητά του ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα πιο σύγχρονα Κολυμβητήρια που λειτουργούν σε άλλους Δήμους της χώρας με μεγαλύτερο πληθυσμό.

Για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και ασφάλειας του υφιστάμενου Κολυμβητηρίου εξετάστηκαν διάφορες τεχνικές λύσεις που δεν κρίθηκαν αποτελεσματικές. Με το δεδομένο αυτό έπρεπε να κατεδαφιστεί και να χτιστεί στον ίδιο χώρο νέο σύγχρονο Κολυμβητήριο].

Οι χώροι

Στο ίδιο έντυπο αναφέρονται επίσης οι χώροι που θα περιλαμβάνονται σ’ αυτό.

Χώρος άθλησης – 1.250 τ.μ. (Πισίνα εκμάθησης 25Χ15 μέτρα και πισίνα εκμάθησης 10Χ12,5 μέτρα.

Επίσης: Αποδυτήρια, Γυμναστήριο, Αναψυκτήριο και Ιατρείο θα καταλαμβάνουν 650 τ.μ.

Υπόγειοι Μηχανολογικοί και Αποθηκευτικοί χώροι 1.350 τ.μ.

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων. Τριάντα (30) θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Τριάντα πέντε (35) νέα δέντρα, 9.500 νέοι θάμνοι και 4.600 τ.μ. χώροι πρασίνου.

 

Οικονομικά στοιχεία

Η χρηματοδότηση γίνεται από την εταιρία Raycap και το Δήμο Δράμας ως εξής:

Η Raycap χρηματοδοτεί:

– Μελέτες για την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου: 455.000 ευρώ.

– Για την ανέγερση νέου Κολυμβητηρίου: 4.000.000 ευρώ.

Σύνολο: 4.455.000 ευρώ.

Ο Δήμος Δράμας χρηματοδοτεί:

Για την ανέγερση του νέου Κολυμβητηρίου: 700.000 ευρώ.

Συνολικό κόστος: 5.155.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2023.

Καινοτομία και λειτουργικότητα

Το νέο Κολυμβητήριο θα προσφέρει χρήση με ασφάλεια και λειτουργικότητα προς όλα τα μέλη της κοινωνίας της Δράμας, ενώ θα γίνεται εφαρμογή σύγχρονων μηχανολογικών και βιοκλιματικών συστημάτων και μείωση του ενεργειακού και πολεοδομικού αποτυπώματος.

Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%-50% και αντίστοιχη μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς και μείωση κατά 30% του όγκου του κτιρίου και αισθητική ενοποίηση του κτίσματος με το πράσινο περιβάλλον.

Αθλητικοί και βοηθητικοί χώροι

Οι αθλητικοί χώροι είναι υψηλών προδιαγραφών και περιλαμβάνουν:

– Πισίνα εκμάθησης κολύμβησης.

– Κύρια πισίνα 25 μέτρων.

Ο εξοπλισμός του αγωνιστικού χώρου περιλαμβάνει:

– Βατήρες εκκίνησης.

– Αντικυματικές διαδρομές κολύμβησης.

– Άγκιστρα και ρολά περιτύλιξης αντικυματικών διαδρομών.

– Πλάκες επιστροφής.

– Ορθοστάτες με σημαίες στροφών υπτίου.

–  Ορθοστάτες με σχοινί ανάσχεσης (άκυρης εκκίνησης).

– Σκάλες κολυμβητηρίου κτλ.

Οι βοηθητικοί χώροι περιλαμβάνουν:

– Γραφείο και αίθουσα συνεδριάσεων του Κολυμβητικού Συλλόγου.

– Αναψυκτήριο και αίθουσα αναμονής των επισκεπτών με οπτική επαφή προς τις πισίνες.

– Χώροι υγιεινής κοινού και ΑμεΑ.

– Αποδυτήρια ανδρών, γυναικών και προπονητών.

– Γυμναστήριο και Ιατρείο.

– Γραφείο Διοίκησης.

Όπως καταλήγει το ενημερωτικό έντυπο που σήμερα παρουσιάζεται αποκλειστικά από τον «Πρωινό Τύπο», «το Νέο Κολυμβητήριο θα δώσει καθημερινά τη δυνατότητα σε μικρά παιδιά να μάθουν κολύμβηση, σε νέου αθλητές να κάνουν πρωταθλητισμό σε πανελλήνιο επίπεδο, σε ενήλικους πολίτες να αθληθούν και σε άτομα με ειδικές ανάγκες για θεραπευτική άσκηση».

Την αρχιτεκτονική μελέτη την έχει αναλάβει η εταιρεία Arkgill-Λάμπρου Αρχιτέκτονες Ε.Ε. και τη μελέτη περιβάλλοντος χώρου η εταιρεία Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Τοπίου.