Home > Πρώτο Θέμα > Άνοιξε η αυλαία του  45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μ. Μ. με επίκεντρο  την  λειτουργία  της  Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα Παρουσία του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη

Άνοιξε η αυλαία του  45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μ. Μ. με επίκεντρο  την  λειτουργία  της  Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα Παρουσία του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη

Άνοιξε η αυλαία του  45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μ. Μ.

με επίκεντρο  την  λειτουργία 

της  Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα

Παρουσία του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη

 

ΝΩΡΙΣ το απόγευμα  της Δευτέρας  5 Σεπτεμβρίου, άνοιξε η αυλαία του 45ο  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η τελετή έναρξης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείο Δράμας, παρουσιάζονται μια σύγχρονη και ανανεωμένη εικόνα στους θεατές που την παρακολουθήσαν, τόσο δια ζώσης, όσο και μέσω διαδικτύου σε ζωντανή σύνδεση.

Παρόντες στην τελετή έναρξης, ήταν ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Μπλούχος, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Δεμερτζής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, και τα μέλη των κριτικών επιτροπών.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία των όσων ειπώθηκαν, είναι η  λειτουργία της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχοντας πάρει πλέον το πράσινο φως του Υπουργείου Παιδείας. Η σχολή (προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών), που θα διασυνδέεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,  και αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως, όμως θα γίνονται και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο πολυβραβευμένος Βασίλης Κεκάτος, ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών («Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς»), ενώ το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει από μάστερκλας του Γιάννη Οικονομίδη, μέχρι συζήτηση με τον Πάβελ Παβλικόφσκι και αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του. Θα πραγματοποιηθεί ακόμα πάνελ με Έλληνες παραγωγούς και εκπροσώπους του Φεστιβάλ των Καννών και του ΕΚΟΜΕ, αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης visual artist Basim Magdy και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα “Ο ρόλος του TikTok στην κινηματογραφική βιομηχανία” με συμμετέχοντες το ΤikTok, digital sponsor του Φεστιβάλ, και τον υφυπουργό σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Η βράβευση της νέας οπτικής του ταυτότητας, την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου, με το Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής για το 2022 στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού και Οπτικής Επικοινωνίας, δικαιώνει τις προσπάθειες για μια ριζική ανανέωση του προφίλ του Φεστιβάλ Δράμας.

Την αυλαία του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, άνοιξε σήμερα το βράδυ, μια από τις σπανιότερες μουσικές ιδιοφυίες που πέρασαν από την Ελλάδα.

Πρόκειται για το 9χρονο Στέλιο Κερασίδη, που είναι ο νεότερο πιανίστας που έπαιξε ποτέ στο Ηρώδειο  και ταυτόχρονα ο νεότερος Έλληνας σολίστ που εμφανίστηκε στο φημισμένο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Δηλώσεις κ.κ. Δεμερτζή – Σακαρίδη

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δεμερτζής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, «το 2022, με την πανδημία παρούσα, έναν αιματηρό πόλεμο να μαίνεται στη Ευρώπη, και με μια νέα βαθιά οικονομική κρίση ως συνέπεια του που ήδη βιώνει όλος ο πλανήτης, η ανθρωπότητα οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον ίδιο της τον εαυτό με σύνεση, συνοχή, συνέπεια και γνώμονα την ειρηνική και πολιτισμένη συνύπαρξη των λαών. Το Φεστιβάλ Δράμας γιορτάζοντας την 45η διοργάνωση και διεθνή του παρουσία, στέλνει φέτος το  μήνυμα  αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι ανάσα ζωής, είναι η δημιουργική δύναμη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους όλου του πλανήτη. Τα νέα μας προγράμματα,  οι πολύ σημαντικές συνεργασίες με φορείς και προσωπικότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το νέο Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών  Σπουδών με εργαστήρια στη Δράμα  και συνέργειες με το Φεστιβάλ από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και η φετινή μας ταυτότητα που έχει ως κεντρική ιδέα της καμπάνιας την έννοια της κοινότητας (community), επικοινωνούν με κάθε τρόπο την επιθυμία μας να συμβάλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση».

Από τις 285 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ταινίες σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες, σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της φετινής παραγωγής. Σε αυτές συγκαταλέγονται 25 μυθοπλασίας, 2  ντοκιμαντέρ και  3 animation.

Θα βρείτε τη λίστα εδώ: https://www.dramafilmfestival.gr/festival/greek-competition/

Συμμετέχουν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί -ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Λάλο,  Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρη Φραγκούλη,  Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κίµωνα Κουρή, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο, Ρομάνα Λόμπατς αλλά και τους Δημήτρη Καταλειφό, Ρένη Πιττακή και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Εμφανίζονται ακόμα ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, η Άντζελα Μπρούσκου και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.