Το πρώτο ιστορικό Φεστιβάλ Μικρού
Μήκους της Δράμας το 1978 μέσα
από τις σελίδες του «Πρωινού Τύπου»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ έγραφε 19 Νοεμβρίου 1978, όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας. Όπως γράφει το ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου», η συμμετοχή των κινηματογραφιστών ήταν μεγάλη όπως και η προσέλευση του κοινού.
Για πρώτη φορά η Δράμα γνώρισε από κοντά την αίγλη του κινηματογράφου, την ταινία μικρού μήκους, αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, συντελεστές αλλά και ανερχόμενα αστέρια της 7ης Τέχνης.
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι τα χρόνια που ακολούθησαν, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, πέρασε από «σαράντα κύματα» για να σμιλευτεί, να εξελιχθεί, να ανανεωθεί και να χαρίσει απλόχερα σε κινηματογραφικούς δημιουργούς και φίλους, άπειρες στιγμές συγκίνησης, καθώς και θέασης άπειρων ωρών ταινιών μικρού μήκους στην αίθουσα του κινηματογράφου.
Σήμερα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού της Δράμας, κλείνει 45 χρόνια και κάνει πλέον διεθνή καριέρα! Το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελεί μια πραγματικότητα και μεσουρανεί σήμερα στον κινηματογραφικό χώρο της Ευρώπης.
Η Κινηματογραφική Λέσχη και οι πρωτεργάτες του Φεστιβάλ
Ο «Π.Τ.» αναφέρει στις 20 Οκτωβρίου 1978 σε ρεπορτάζ του: «Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας συμπληρώνει σήμερα έναν ακριβώς χρόνο επιτυχημένων κινηματογραφικών προβολών και άλλων εκδηλώσεων. Εκείνο που έχει σημασία και πρέπει οπωσδήποτε να τονισθεί είναι η μεγάλη και προπαντός η ουσιαστική συμβολή του πολιτιστικού αυτού συλλόγου στην προαγωγή του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας. Σύμφωνα με το καταστατικό της Λέσχης σκοπός αποκλειστικός είναι η επαφή του κοινού με τα κινηματογραφικά ρεύματα, τους σκηνοθέτες καθώς και τους κινηματογραφικούς δημιουργούς κλασσικούς και σύγχρονους.
Σύμφωνα με την καθολική αναγνώριση του Δραμηνού κοινού, ο σκοπός αυτός έχει επιτευχθεί απόλυτα, πράγμα που αποδεικνύεται από πολλά και διάφορα ενδεικτικά στοιχεία. Κυριότερα από αυτά είναι η αθρόα προσέλευση θεατών στις προβολές καθώς και η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή τους στις υψηλού επιπέδου συζητήσεις που επακολουθούν. Οπωσδήποτε ενδεικτικό στοιχείο είναι και η σαφής αναγκαστική βελτίωση της ποιότητας των ταινιών του εμπορικού κυκλώματος της Δράμας… Στο διάστημα του ενός έτους τακτικών εβδομαδιαίων προβολών, προβλήθηκαν συνολικά 55 ταινίες εκ των οποίων 48 ξένες και 7 ελληνικές. Στο ίδιο διάστημα κόπηκαν περίπου 15.000 εισιτήρια με μέσο όρο εισιτηρίων κατά προβολή περίπου 290. Το ρεκόρ κατέχει η προβολή της ταινίας «Χάρτινο φεγγάρι» του Μπογκάτοβιτς όπου κόπηκαν 575 εισιτήρια.
Στο διάστημα 8-14 Μαΐου η ΚΛΔ οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία τη μοναδική για τα χρονικά της επαρχίας εκδήλωση, την εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου με παράλληλη οργάνωση εκθέσεως κινηματογραφικής αφίσσας και βιβλίου καθώς επίσης και βιβλίου καθώς επίσης και με οργάνωση υψηλού επιπέδου διαλέξεων με θέμα τον κινηματογράφο.
Ήδη προετοιμάζεται εντατικά το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους όπου θα προβληθούν και θα βραβευθούν όλες οι μικρού μήκους ταινίες που προβλήθηκα στο τελευταίο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης…».
Το διάστημα 13-19 Νοεμβρίου 1978, βρέθηκαν στην πόλη της Δράμας σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου ενώ αξιόλογος ήταν και ο αριθμός των συμμετοχής ταινιών μικρού μήκους. Επίσης, κατά το διάστημα αυτό υπήρξε αθρόα προσέλευση του κοινού και των φίλων του κινηματογράφου, τόσο από τη Δράμα όσο και από γειτονικούς νομούς.
Οι πρώτοι βραβευθέντες σκηνοθέτες του Φεστιβάλ
Για την ιστορία, ο «Πρωινός Τύπος» στις 20 Νοεμβρίου 1978, και με τίτλο «Με πολύ επιτυχία – Τέλειωσε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας – Τα απονεμηθέντα βραβεία», αναφέρει: «Παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Αναστασίου Μακρή το βράδυ της Κυριακής έληξε με επιτυχία το 1ο διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που διοργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας.
Η απονομή των βραβείων έγινε αργά το βράδυ στον κινηματογράφο «Αστέρια» ύστερα από την προβολή των εκτός διαγωνισμού ταινιών «Μακεδονικός Γάμος» του κ. Τ. Κανελλόπουλου και «Περιδείνηση» του Ν. Κούνδουρου.
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ειδικών ανέγνωσε προς το πολυπληθές κοινό ο πρόεδρος της ΚΛΔ σύμφωνα με το οποίο απενεμήθησαν οι παρακάτω τιμητικές διακρίσεις έπαινοι και βραβεία. Βραβείο καλύτερης γενικά ταινίας του Φεστιβάλ στην ταινία του Λ. Ξανθόπουλου «Ο Γεώργιος από τα Σωτηριάνικα».
Βραβείο καλύτερου ντοκυμανταίρ στην ταινία της Γκραίης Αγγέλη «Θεσσαλονίκη 6,5 Ρίχτερ».
Βραβείο καλύτερης ταινίας με υπόθεση από κοινού στις ταινίες «Μια μικρή έμπνευσης της Μ. Παπαγεωργίου και «Βάρβαρος Έλλην» του Ν. Ξυθάλη.
Τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες «Κι’ η Αθήνα διαμαντόπετρα» του Ν. Δεληβοριά, «Σταγόνες μέσα στο χρόνο» του Κ. Ιωαννίδη και «Εράνιμα» του Γ. Τριτσιμπίδα.
Επαίνους στις ταινίες «Ευτυχισμένη γενιά», «Χθεσινός φόβος» του Δ. Παναγιωτίδη, «Τρίτος Παγκόσμιος» του Γ. Βαρελά, «Υποψήφιος» της Φ. Σισκοπούλου και «Τιτιβίσματα» του Γ. Ψαρέλλη.
Τα δυο βραβεία κοινού απενεμήθησαν στις ταινίες «Τιτιβίσματα» του Γ. Ψαρέλλη και «Τρίτος Παγκόσμιος» του Γ. Βαρελά. Το πρώτο βραβείο κοινού απένειμε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μακρής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος κ. Ευμοιρίδης διέθεσε το ποσό των 50.000 προκειμένου να διατεθεί ως βραβείο στις βραβευμένες ταινίες. Από το ποσόν αυτό διατέθηκαν ανά 15.000 στις δυο ταινίες που βράβευσε το κοινό ενώ οι 20.000 θα χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση του 2ου Φεστιβάλ τον Νοέμβριο του 1979. Επίσης για τον ίδιο σκοπό η επιτροπή ειδικών συγκέντρωσε και διέθεσε στην Κινηματογραφική Λέσχη το ποσόν των 13.500 δρχ.».
Στην Οργανωτική Επιτροπή ήταν ο αείμνηστος δημοσιογράφος της εφημερίδας μας Μακρής Στέργιος, ενώ η υπόλοιπη επιτροπή αποτελούνταν από τους: Γεωργόπουλος Θωμάς, Ευφραιμίδου Μαριάννα, Καραβαγγέλης Κώστας, Κουτσούρης Ιορδάνης, Παπαδοπούλου Τοτούλα, Περοζίδου Σούλα, Τάντος Ηρακλής, Χρυσανθόπουλος Χρύσανθος
Η Κριτική Επιτροπή αποτελούνταν από τους: Επίτιμος Πρόεδρος Αντώνιος Κούρτης, Βλάχος Ανέστης, Δερμεντζόγλου Αλέκος, Καβουκίδης Νίκος, Λιαρόπουλος Λάμπρος, Μελιάδης Κώστας, Παπακυριακόπουλος Πάνος, Χασάπης Κώστας.