Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλες αυξήσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα από τη νέα γαλακτική περίοδο μετά τον Οκτώβριο και τη νέα χρονιά-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/νων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ κ. Σεβαστίδης

Μεγάλες αυξήσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα από τη νέα γαλακτική περίοδο μετά τον Οκτώβριο και τη νέα χρονιά-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/νων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ κ. Σεβαστίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/νων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ κ. Σεβαστίδης

Μεγάλες αυξήσεις σε γαλακτοκομικά

προϊόντα από τη νέα γαλακτική περίοδο

μετά τον Οκτώβριο και τη νέα χρονιά

Σεβαστίδης: Αυξήσεις μέχρι και 1,80 στα τυριά στην επόμενη περίοδο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΜΕΓΑΛΗ ενεργειακή κρίση, αλλά κυρίως οι μεγάλες αυξήσεις σε όλες τις γεωργικές και κτηνοτροφικές πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές, έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά και κυρίως στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ήδη, το τελευταίο διάστημα, και με διάφορα ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει στον «Πρωινό Τύπο» με κτηνοτρόφους, διαφαίνεται η έλευση μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου, κυρίως στον τομέα του γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων του.

Ήδη, οι κτηνοτροφικές μονάδες τόσο στη χώρα μας, αλλά και στην περιοχή της Δράμας και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα ζώα να υποσιτίζονται. Αρκετοί παραγωγοί, μην αντέχοντας τα μεγάλα έξοδα, έχουν φτάσει στο σημείο να σφάζουν ακόμα και παραγωγικά ζώα, καθώς δεν μπορούν να συγκρατήσουν πλέον τις μονάδες τους σε ένα καλό παραγωγικό επίπεδο.

Το αποτέλεσμα θα είναι τόσο η έλλειψη κρέατος στο επόμενο χρονικό διάστημα – και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται σε λίγο καιρό από τώρα, – αλλά κυρίως η έλλειψη γάλακτος, η οποία πολύ σύντομα θα αρχίσει και αυτή να είναι εμφανής. Κυρίως όμως, αυτό που θα είναι εντυπωσιακό όσον αφορά την αγορά, θα είναι η έλλειψη γάλακτος σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο φρέσκο γάλα, κυρίως όμως στα διάφορα παράγωγά του όπως τυριά, κασέρια, γραβιέρες, γιαούρτια.

Προς το παρόν, έχουμε πολύ μικρές αυξήσεις στο φρέσκο γάλα, καθώς η τιμή του έχει πλέον ανέβει κατά 0,20 λεπτά στον παραγωγό, ενώ ιδιαίτερα μεγάλες είναι ήδη οι τιμές στη φέτα και στα κασέρια που πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς.

Αυτό όμως που θα μας ξαφνιάσει αρνητικά ακόμα περισσότερο από τη νέα χρονιά κυρίως, αλλά και από την νέα γαλακτική περίοδο που αρχίζει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα είναι οι τιμές στη φέτα στα διάφορα τυριά και στα κασέρια.

«Εκεί γίνεται το έλα να δεις κυριολεκτικά…» επισημαίνει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθύνων σύμβουλος της Δραμινής Γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ελλείψεις

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σεβαστίδης, σημειώνει αρχικά ότι έλλειψη γάλακτος γενικά υπάρχει τόσο σε τοπικό επίπεδο και στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά ότι, «εμείς εδώ το αντιμετωπίζουμε με εισαγωγή μοσχίδων, προκειμένου να παράγουμε επιπλέον γάλα και τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα έχουμε μια νέα εισαγωγή».

Τονίζει ακόμα ο ίδιος, ότι «το γάλα έχει αυξηθεί πλέον κατά 0,20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και από 0,40 που ήταν φτάνει και τα 0,60 λεπτά, για το μήνα Σεπτέμβριο. Ο μεγάλος παραγωγός θα έχει 0,60 λεπτά το κιλό από εδώ και  πέρα».

Αυξήσεις μέχρι και 1,80 στα τυριά στην επόμενη περίοδο

Ερωτώμενος αν προβλέπει νέες αυξήσεις στην κατανάλωση στο ράφι πλέον των σούπερ μάρκετ, εξηγεί: «Εννοείται ότι θα υπάρχουν αυξήσεις από τον επόμενα μήνα, από τον Οκτώβριο, μιας και ακόμα η βιομηχανία δεν έχει περάσει όλες τις αυξήσεις στον καταναλωτή. Προσπαθεί να περάσει κάποιες απ’ αυτές, όμως χρειάζεται χρόνος. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη».

Σε διαπίστωσή μας ότι αυτό φαίνεται και στο ράφι, όπου το φρέσκο γάλα ακολουθεί μια χαμηλή πορεία όσον αφορά το θέμα των αυξήσεων, επιβεβαιώνει ότι όντως εκεί «έχουν αλλάξει, δεν είναι όμως τόσο εμφανείς», για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Εκεί που γίνεται το έλα να δεις είναι στη φέτα! Από πέρυσι που είχαμε μια μέση τιμή στα 0,90-0,95 λεπτά, φέτος πήγαμε ήδη στο 1,30 και από τη νέα γαλακτική περίοδο μετά τον Οκτώβριο, θα είμαστε μεταξύ 1,50 και 1,80 ευρώ και κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Είναι διπλάσια η τιμή της πρώτης ύλης και αφήνουμε ενεργειακά, αφήνουμε κόστος μεταφοράς και ούτω καθ’ εξής».

Ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση τοπικά στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Σεβαστίδης μας λέει ότι «και τοπικά ακολουθείται η ίδια πεπατημένη όπως σε όλη την αγορά. Τοπικά όμως σας λέω ότι δεν θα έχουμε έλλειψη γάλακτος, γιατί η ΝΕΟΓΑΛ έχει φροντίσει να αυξήσει το γάλα που εισκομίζει από τους ίδιους παραγωγούς και φέτος θα πάρει τουλάχιστον 15% επιπλέον ποσότητα γάλακτος απ’ αυτήν που έπαιρνε μέχρι τώρα. Αυτό σε κιλά μεταφράζεται περίπου σε 2 εκατομμύρια κιλά επιπλέον».

Στο σημείο αυτό, ρωτάμε για το λόγο που γίνεται στην αγορά για συνθετικές σκόνες γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα και μας εξηγεί ότι «σκόνες εισάγονται έτσι κι αλλιώς από τις περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες. Ποτέ όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν στο φρέσκο γάλα. Πάντα πήγαινε σε άλλα προϊόντα, στα γιαούρτια, στα τυριά κ.α.»

Απρόβλεπτη η εξέλιξη

Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Σεβαστίδη πώς βλέπει το μέλλον της αγοράς στον τομέα του φρέσκου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και σημειώνει ότι, «η εξέλιξη είναι δύσκολη. Είναι μια μεταβατική περίοδος, που δεν  ξέρουμε πού θα καταλήξει. Στο ενδιάμεσο είναι πολύ δύσκολα κυρίως για τους καταναλωτές, γιατί αυτοί θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι το εισαγόμενο είναι πλέον πιο ακριβό από το ελληνικό και υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να έχουμε έλλειψη προϊόντων. Γιατί θα είναι ένας συνδυασμός. Όχι δηλαδή ότι δεν θα μπορεί να το βρίσκει η βιομηχανία το εισαγόμενο γάλα, αλλά επειδή θα είναι πολύ ακριβό, ενδεχομένως η αγορά να μην το σηκώνει.

Αυτό που τέλος θέλω να πω, είναι ότι η ΝΕΟΓΑΛ χρειάζεται πρόβιο γάλα, είναι ανταγωνιστική στις τιμές, προσφέρει επιπλέον από τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό πάνω από 0,05 λεπτά συν στην τιμή και χρειαζόμαστε γάλα, γιατί έχουμε ανοίξει εξαγωγές στο εξωτερικό. Η εσωτερική αγορά λόγω των τιμών μειώνεται», καταλήγει.