Home > Νέα >  Απούσα η ΠΑΜΘ από τη δημιουργία Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

 Απούσα η ΠΑΜΘ από τη δημιουργία Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Συνυπέγραψε ερώτηση στη Βουλή ο κ. Θ. Ξανθόπουλος

 Απούσα η ΠΑΜΘ από τη

δημιουργία Γραφείων

Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

 Ανεπαρκής ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα

 

 Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Έβρου και Αν. τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά, σχετικά με τον ελλιπή σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με την ίδρυση Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση που συνυπογράφουν συνολικά 24 βουλευτές, οι εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού για την ίδρυση 12 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έφερε στο φως τον ανεπαρκή σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού ζητήματος, καθώς από τον εν λόγω σχεδιασμό απουσιάζει η ίδρυση Γραφείου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).

Οι βουλευτές επισημαίνουν τα ιδιαιτέρως ειδεχθή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και τονίζουν ότι η απόφαση να μείνει εκτός σχεδιασμού ίδρυσης Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δίνει ακόμη ένα δείγμα μιας αποσπασματικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την στιγμή που είναι απολύτως αναγκαία  μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να δημιουργήσουν άμεσα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και εάν υπάρχει ολιστικό σχέδιο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φαινομένων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

 

Η ερώτηση

Στην ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

[Η ίδρυση Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και η στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό είναι αναμφίβολα απαραίτητη. Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας ειδεχθή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με νέες γυναίκες να βιάζονται, με γυναίκες να κακοποιούνται καθημερινά, άλλες να οδηγούνται σε θάνατο. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες έγιναν θέμα εθνικής εμβέλειας δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μία νέα γυναίκα στην Αλεξανδρούπολη, έγκυος, η οποία ξυλοκοπούνταν από τον σύζυγο της και δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Στην Κομοτηνή, τραγική κατάληξη είχε μια ακόμη γυναίκα, την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. Πέρσι είχαμε επίσης στη Αλεξανδρούπολη το θάνατο μιας νεαρής μητέρας, της Τζεβριέ, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της.

Πάμπολλα είναι ακόμη τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο είναι καταγεγραμμένα τόσο ως περιστατικά από την Ελληνική Αστυνομία, όσο και από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στη γραμμή «SOS 15900». Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν έξαρση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι απαράδεκτη έως και κυνική η απόφαση να μείνει εκτός σχεδιασμού ίδρυσης Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα μιας αποσπασματικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητούμενη αντιθέτως είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Επείγει όσο ποτέ να ληφθούν άμεσα μέτρα, να ιδρυθούν Γραφεία, δομές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου σε ολόκληρη την επικράτεια. Απαιτούνται δράσεις ευαισθητοποίησης, ειδική εκπαίδευση των αρχών που αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα βίας, εφαρμογή μέτρων  για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να μην υπάρξει κανένα άλλο θύμα είτε γυναίκα είτε παιδί ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.]