Μια πρωτοβουλία από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας
Για πρώτη φορά ανατέλλει
η γαστρονομική ταυτότητα
της Δράμας με … Διονυσιακά πιάτα!
► Σήμερα και αύριο το γαστρονομικό φεστιβάλ Δράμας στην περιοχή του ΟΣΕ
► Μια εκδήλωση με φαγητά και γεύσεις από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας ανοικτή για όλους
ΣΗΜΕΡΑ Σάββατο 24 και αύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται στην πόλη της Δράμας, ένα από τα σπουδαιότερα γαστρονομικά φεστιβάλ της περιοχής. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, η οποία χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα LEADER, που με επιτυχία χειρίζεται η Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, με βασικό στόχο να αναδειχθεί για πρώτη φορά και με τον πλέον οργανωμένο τρόπο, η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής.
Για το λόγο αυτό, βρέθηκε στη Δράμα ο chef Τζόναθαν, ο οποίος για πολλές ημέρες περιηγήθηκε στην περιοχή, γνώρισε τα προϊόντα της Δραμινής γης και εμπνεύστηκε απ’ αυτά. Και κατέληξε να παρασκευάσει ορισμένα πιάτα με αγνά προϊόντα της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Δράμας.
Όλα αυτά, αποσκοπούν φυσικά στην αύξηση των επισκέψεων στο Νομό Δράμας και φυσικά στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.
Οι εκδηλώσεις
Για το λόγο αυτό, έχει ετοιμάσει ένα διήμερο εκδηλώσεων, ώστε να γίνει μια πρώτη παρουσίαση του Διονυσιακού μενού που έχει ετοιμάσει ο chef Τζόναθαν, τόσο μέσα από τις συνταγές, όσο και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις, ομιλίες και μουσικές.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Δράμας – Έκθεσης τοπικών προϊόντων “Γη του Διονύσου”, οι οποίες θα γίνουν στον αύλειο χώρο του ΟΣΕ, προβλέπονται τα παρακάτω:
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022
Στις 12.00 το μεσημέρι, το διήμερο γαστρονομικό ταξίδι ξεκινά με καλωσόρισμα από τους διοργανωτές.
13:30 Παρουσίαση του προγράμματος και των μελλοντικών δράσεων – Παρουσίαση της Δράμας ως τουριστικό προορισμό – Α. Καλλίας.
14:00 Παρουσίαση Σύνδεσης “Διονυσιακού Μενού” με τα τοπικά προϊόντα από τον σεφ – ΔΙΕΚ Δράμας.
14:45 Παρουσίαση επισκέψεων σεφ σε παραγωγούς.
15:30 Οπτικοακουστικό ταξίδι σε κάθε γωνιά του Νομού μας.
16:00 Δημιουργία πλατό αλλαντικών και τυροκομικών και παρουσίαση οίνου από Μ. Σιδηροπούλου – Π. Μπέγκα – Μενοίκιο Γ. Μενελεκλής.
16:30 Ετοιμασία τοπικών γλυκισμάτων παρέα με τοπικούς παραγωγούς – Χαλβάς Ελευθερίου – ΣΙΜΟΣ Ζαχαροπλαστείο.
17:30 Η παράδοση του Κεμπάπ στη Δράμα – Ν. Λατσίσταλης.
18:30 Ο chef Τζόναθαν μαγειρεύει παραδοσιακά εδέσματα από χωριά του Νομού μας. – Ημερίδα με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας μέσω του «Διονυσιακού menu». Παρουσιάζοντας την σύνδεση του Θεού Διόνυσου με τον Νομό μας καθώς και τους τρόπους ανάδειξης του ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ομιλητές : Β. Πουλιούδη, Γ. Παπουτσής.
19:30 – 20:30 Παρουσίαση “Διονυσιακού μενού”, από παραγωγούς της Δράμας σε συνδυασμό με Οίνο. (Αμαραντίδης , Μπέγγας , Γρηγοριάδης , Μαλέας , Αντωνιαδης, Πελέχρας , Καρκάλης, Μαρία Νέτσικα.
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
Όλες οι εκδηλώσεις της ημέρας στον αύλειο χώρο του ΟΣΕ.
Από το πρωί της Κυριακής και ώρα 09.30, πρωινό με τοπικά προϊόντα Δράμας – Ελληνικό Πρωινό.
10:00 Παρουσίαση του μουσείου τρένων από το Σύλλογο «Ήφαιστος».
11:00 -13:00 Οι ρίζες μας είναι η ιστορία μας! Με χαρά θα υποδεχτούμε στη σκηνή γυναίκες από τους τοπικούς Συλλόγους “Ακρίτες Νέας Κρώμνης”, “Θρακική Εστία”, “Καρς” κ.α όπου θα μας μαγειρέψουν παραδοσιακές συνταγές από τοπικά προϊόντα παρέα με τον σεφ.
12:00 Δημιουργική απασχόληση ανακύκλωσης για παιδιά.
13:00 Παρουσίαση ιστορίας κρασιού από την Μαρία Σιδηροπούλου.
13:45 – 14:30 Οπτικοακουστική παρουσίαση της Δράμας ως προορισμός τεσσάρων εποχών.
15:15 Μείωση της σπατάλης προϊόντων και τροφίμων – βελτίωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαχείρισης αποβλήτων.
16:00 Παρουσίαση μενού τοπικών βιολογικών προϊόντων με παράλληλη ομιλία για την αξία της πρωτογενούς διατροφής.
17:00 – 19:00 Live cooking – Οι Σεφ της Δράμας προτείνουν.
19:00 Τελετή Λήξης και μουσική παράσταση της σχολής “Modern Music Academy”.