Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Δράμας και Καβάλας
Έντονος προβληματισμός
σε Δράμα και Καβάλα για
το μειωμένο ωράριο στα καταστήματα
► Σοβαρό πρόβλημα το ζήτημα του ανταγωνισμού από τα πολυκαταστήματα
► Η συζήτηση για το μειωμένο ωράριο καταστημάτων λόγω ενεργειακού προβλήματος
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΗ είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί για το ζήτημα του μειωμένου ωραρίου καταστημάτων και επιχειρήσεων, καθώς έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το ζήτημα αυτό. Ουσιαστικά, το θέμα έχει ξεκινήσει από τους Εμπορικούς Συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το δεύτερο μάλιστα να προτείνει στα μέλη του να ακολουθήσουν μια μορφή μειωμένου ωραρίου, με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας στον ενεργειακό τομέα (κυρίως στο ρεύμα και τη θέρμανση).
Σε νέα επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδη, μας είπε ότι «γίνεται μια σχετική συζήτηση στη Δράμα» και ότι «μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις». Όπως είπε μάλιστα, γίνονται και κάποιες συζητήσεις και με τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, ώστε να αποφασίσουν σε ένα από κοινού ωράριο.
Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι απόψεις που συζητούνται στη Δράμα, ο κ. Σκουλίδης σημειώνει: «Η μια άποψη είναι ότι το συνεχόμενο ωράριο είναι δύσκολο για την επαρχία και το ξέρουμε όλοι. Η άλλη άποψη είναι να μειώσουμε κατά ένα απόγευμα τις ώρες λειτουργίας και η άλλη είναι ότι, θα πρέπει να υπάρχει μια γενική νομοθεσία από την κυβέρνηση για όλη τη χώρα». Προς το παρόν πάντως δεν είναι τίποτα ξεκάθαρο. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως, ότι, αρκετοί είναι εκείνοι που το συζητούν στη Δράμα αρκετά σοβαρά.
Λεμονίδης: Βάζουμε συνεχώς πλάτη
Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Λεμονίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια κατάληξη.
Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «σίγουρα οι ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα είναι ολοένα και μεγαλύτερες και σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα».
Ο ίδιος είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ και σημειώνει ότι σε μια συζήτηση που έγινε με τις αποφάσεις που θέλουν να πάρουν στην Ευρώπη, «ειπώθηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή σε ό,τι έχει να κάνει με το ωράριο στο ζήτημα που αναγάγει το μείζον θέμα της ενέργειας, παράλληλα με τις ώρες τις οποίες λειτουργούν τα καταστήματα σε όλη την Ευρώπη».
Ξεκαθάρισε ο κ. Λεμονίδης ότι, «σε μια συζήτηση που έγινε μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων όπως ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και όλων των τριτοβάθμιων οργάνων με τον αρμόδιο υπουργό, και εκεί ειπώθηκε περίτρανα ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ωραρίου».
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ωράριο, αυτό γίνεται θεσμικά. Εμείς μόνο να προτείνουμε μπορούμε. Το να γίνει όμως τοπικά ένα νέο ωράριο, είναι το μόνο εύκολο. Όμως θα ήταν πολύ επικίνδυνο, εάν τα μέλη στο σύνολό τους δεν το ακολουθούσαν».
Όπως σημειώνει, «έχουμε βάλει πλάτη στα δύο χρόνια της πανδημίας και πάμπολλες φορές το έχουμε κάνει για να βοηθήσουμε το κράτος. Όμως, δεν θα κλείσουμε εμείς τα μαγαζιά μας και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων που παράλληλα πωλούν και είδη υπόδησης και ένδυσης και άλλα εμπορικά είδη, να είναι ανοικτά και να αλωνίζουν στο θέμα του εμπορίου».
Τονίζει ακόμα, ότι, «εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει κυβερνητική εντολή, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας. Αν θέλουν να σώσουν το ενεργειακό κόστος, ας πάρουν αυτοί τις αποφάσεις και όχι εμείς. Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις».
Ερωτώμενος για το πού εντοπίζει ο ίδιος το πρόβλημα, τονίζει ότι, «πραγματικά το πρόβλημα είναι όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας. Το ρεύμα έχει εκτοξευτεί. Το πετρέλαιο ανεβαίνει συνεχώς. Ολοένα και μειώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, το βλέπουμε στα καταστήματά μας και στη συμπεριφορά του κόσμου που ζητάει ολοένα και πιο οικονομικά προϊόντα. Αυτό είναι το πρόβλημα, εκεί πρέπει να ενσκήψει η κυβέρνηση, να βοηθήσει τα νοικοκυριά με μεγαλύτερα ποσά απ’ αυτά που δίνει και δυστυχώς έχουμε καταντήσει να είμαστε η κοινωνία των επιδομάτων με εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα, για ένα μικρό ποσό βενζίνης, ένα μικρό ποσό επιστροφής πετρελαίου. Έχουμε απολέσει εισοδήματα απίστευτα μεγάλα τα δύο προηγούμενα χρόνια στις επιχειρήσεις μας και μην ξεχνάμε ότι ως ραχοκοκαλιά της οικονομίας, είμαστε αυτοί που βάζουμε συνεχώς πλάτη. Όμως αυτή η πλάτη κάποια στιγμή θα σπάσει και θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα ως κοινωνία».
Αντιρρήσεις
Σε γενικό πλαίσιο πάντως, υπάρχουν αρκετά έντονες αντιρρήσεις, με την έννοια ότι τα ωράρια ορίζονται με νομοθεσία και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, καθώς θα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα.
Όπως τόνισαν πάντως χθες στον «Π.Τ.» ανώνυμοι κύκλοι από τον εμπορικό κόσμο της Δράμας και των επιχειρήσεων, το ωράριο θεσπίζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου χρόνου που λέει: αν ανοίξεις το πρωί στις 9 θα πρέπει να κλείσεις στις 5, συνεχόμενα. Αν ανοίξεις στις 8 πρέπει να κλείσεις στις 4 συνεχόμενα. Ειδάλλως μέσα στα πλαίσια του ωραρίου, ξεκινάς στις 8.30 μέχρι 2 και μετά το απόγευμα σπαστό ωράριο. Τα όρια που βάζει επίσης η κυβέρνηση είναι από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Σ’ αυτό το χρόνο πρέπει να βάλεις οκτάωρο.
Πάντως, ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται ακόμα από τους ίδιους κύκλους, ότι υπάρχει και το ζήτημα των θέσεων εργασίας και τονίζουν ότι «δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η μείωση του ωραρίου. Αυτό που εξυπηρετεί τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, είναι με το να αλλάξουμε τις λάμπες να βάλουμε led, ή να βρούμε ένα τρόπο ώστε, με το κλείσιμο της αγοράς να μειώνουμε το κόστος λειτουργίας της βιτρίνας όλο το βράδυ. Θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των φωτιστικών το βράδυ όταν τα καταστήματα είναι κλειστά».
Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι, από τη μείωση του ωραρίου πλήττεται και ο υπάλληλος και δεν μπορεί να μετακυληστεί το κόστος αυτό στους εργαζόμενους. «Και από την άλλη», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση το ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, σε κανέναν κλάδο και πουθενά. Ούτε στο εμπόριο, ούτε στην εστίαση, ούτε στη βιομηχανία».