Home > Πρώτο Θέμα > Στόχος η ολιστική ανάπτυξη της περιοχής του «Πάρκου Φιλίππων» με κοινό όνομα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ.  Χαράλαμπος Τσουρουκίδης

Στόχος η ολιστική ανάπτυξη της περιοχής του «Πάρκου Φιλίππων» με κοινό όνομα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ.  Χαράλαμπος Τσουρουκίδης

Σήμερα το 4ο Brevet Φιλίππων από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο

Στόχος η ολιστική ανάπτυξη

της περιοχής του «Πάρκου

Φιλίππων» με κοινό όνομα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ.  Χαράλαμπος Τσουρουκίδης

 

 

 

ΣΗΜΕΡΑ πραγματοποιείται το Brevet Φιλίππων, μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποδηλατική διαδρομή.

Πάνω από 120 ποδηλάτες, θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου, θα διασχίσουν συνολικά 210 χλμ., θα διατρέξουν επτά Δήμους της περιοχής και τρεις Νομούς, στον χώρο του Πάρκου Φιλίππων.

Το 4ο Brevet Φίλιπποι, διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την τεχνική υποστήριξη της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Το Brevet Φιλίππων, πραγματοποιείται και πάλι στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων (του 42 π.Χ.), που έκρινε την τύχη της Δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη συνέχεια, καθιστώντας την περιοχή των Φιλίππων επίκεντρο κοσμογονικών εξελίξεων στον αρχαίο κόσμο.

Για το 4ο Brevet Φιλίππων, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κι Τσουρουκίδης, ο οποίος ευγενώς απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Μια σημαντική διοργάνωση

Κύριε Τσουρουκίδη, τo Brevet Φιλίππων, διεξάγει μια διαδρομή σε ένα ιστορικό «μονοπάτι» 8.000 ετών, διασχίζοντας σημαντικά ιστορικά σημεία της περιοχής του λεγόμενου Πάρκου Φιλίππων. Θα θέλατε να μας πείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ανάπτυξης της περιοχής, τόσο ιστορικά, όσο και τουριστικά;

«Ο οργανισμός μας “Οψόμεθα Εις Φιλίππους” έχει ως στόχο και όραμα την μετατροπή της περιοχής, από τα Τενάγη Φιλίππων και ότι περικλείεται μεταξύ όλης της περιοχής, του ποταμού  Στρυμόνα και τα όροι: Φαλακρό, Μενοίκιο, Όρβηλο, Σύμβολο και Παγγαίο – τα οποία λειτουργούν ως βουβοί  μάρτυρες της μιας μοναδικής και ενιαίας ιστορικής διαδρομής τού ανθρώπου 8.500 ετών.

Οφείλουμε την κατανόησή της μελετώντας την, ως ένα ενιαίο πολιτιστικό περιβάλλον παγκόσμιας ακτινοβολίας. Πιστοποιείται  μάλιστα από τα δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα  παγκόσμιας ακτινοβολίας και ενδιαφέροντος γεγονότα, εκείνο της μάχης  των Φιλίππων όπου εμπλέκεται και ο Σαίξπηρ με το έργο του Caesar,  καθώς η βάπτιση της πρώτης χριστιανής στον δυτικό κόσμο όπου θεμελιώνεται από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο η πρώτη χριστιανική εκκλησία στο  όνομα της Λυδίας και η σπονδυλική στήλη του τόπου που είναι η αρχαία Εγνατία Οδός.

Στην προσπάθεια λοιπόν αυτή, δημιουργείται ένα κοινό όνομα – ένα κοινό  brandname – το “Πάρκο Φιλίππων – Park of Philippi” και έτσι θα μπορούμε να προβάλλουμε παγκόσμια την περιοχή  με τα προϊόντα μας. Στην ανάδειξη αυτή έχουν ληφθεί υπ’όψιν ιδέες πολιτών που έχουν ενωτικό χαρακτήρα. Μια από αυτές  τις δράσεις που θεωρούμε ότι ενώνει, αναδεικνύει και διανθίζει την πολιτισμική εικόνα της περιοχής είναι το Brevet Φίλιπποι. Είναι μια ποδηλατική τουριστική διαδρομή πιστοποιημένη από τον Παγκόσμιο  οργανισμό των Brevet στο  Παρίσι.

Ποιο είναι το όφελος; Καταρχήν, το όφελος έγκειται στην ενωτική κίνηση που δημιουργείται, καθώς και στη κοινωνική απονεύρωση. Αρχίζουμε όλοι μαζί να γνωρίζουμε τον τόπο να κατανοούμε ότι εν τη ενώσει η ισχύς, βρίσκοντας έτσι έναν κοινό τρόπο παρουσίας, μέσα από αυτή την γνώση. Η πρόθεση μας δεν είναι μόνο να διαδώσουμε την ιστορία του τόπου αλλά θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει τους οικισμούς που υπάρχουν στο Πάρκο Φιλίππων, τα μικρά και τα μεγαλύτερα χωριά, ώστε οι πληθυσμοί να αρχίζουν να επικοινωνούν να συνεργάζονται δημιουργικά αναδεικνύοντας τον κόπο τους ως κόσμημα του κόσμου. Σήμερα αυτό επιτυγχάνεται σε ένα βαθμό με την ποδηλασία και αργότερα θα μπορούσε να υπάρχει, ένα τουριστικό τρένο το οποίο θα ένωνε την περιοχή και τους κατοίκους της με την ιστορία. Σε αυτό βέβαια θα πρέπει να συμβάλει η πολιτική ηγεσία και δει η Περιφέρεια.

Η απάντηση βέβαια δίνεται και από την διατύπωση που κάνατε στην ερώτηση, όταν μιλάμε για μια διαδρομή σε ένα μονοπάτι των 8.500 ετών ιστορίας. Ενώνουμε όλα τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος αφενός και τα πολλά και διάφορα μουσεία της περιοχής που δεν είναι λίγα, τα περισσότερα άγνωστα με σημαντικό τοπικό υλικό. Η διάδραση  με όλους τους ανθρώπους που έρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο, δημιουργεί πολιτισμική και πνευματική ζύμωση. Έτσι εκπαιδευόμαστε για το πως μπορούμε να φιλοξενούμε, να επικοινωνούμε την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας. Η Δράμα, είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι και με το ορεινό της τμήμα και αυτό πρέπει να διαδοθεί. Σκεφτήκαμε και σχεδιάσαμε μελλοντικά αφού αποτυπωθούν όλα τα  μονοπάτια για περιηγήσεις με τουριστικούς οδηγούς και brevet που θα ενώνει τα οινοποιεία π.χ. ώστε να  μπορεί κανείς να τα επισκέπτεται και με τα ποδήλατα ή το τρενάκι. Θα μπορούσε να συνδεθεί και με ένα άλλο έργο που υλοποίησαν οι Οψόμεθα σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο στην Δράμα, το “βολτάρουμε ηλεκτρικά” και αυτά τα ποδήλατα να κινούνται με την βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύοντας περισσότερο κόσμο σε όλους τους οικισμούς παράλληλα με υδατοδιαδρομές που ήδη έχουν σχεδιαστεί για διάφορες χρήσεις και επικοινωνίας».

Μια νοερή ξενάγηση στην ποδηλατική διαδρομή

Θα μπορούσατε να μας ξεναγήσετε νοερά στη διαδρομή που θα κάνουν οι ποδηλάτες που θα συμμετάσχουν στο 4ο Brevet Φιλίππων;

«Η εκκίνηση είναι ο αρχαιολογικός χώρος τον φιλίππων. Έπειτα κινούμαστε προς τα Λασπόλουτρα και στη συνέχεια μπαίνουμε στα χωριά Καλαμώνα και Καλαμπάκι του Δήμου Δοξάτου. Μέσω του περιφερειακού της Δράμας, και του κόμβου του Ξηροποτάμου κινούμαστε προς Προσοτσάνη και Κοκκινόγεια όπου μας υποδέχονται οι κυρίες του γυναικείου παραγωγικού Συνεταιρισμού Κοκκινογείων για την πρώτη στάση. Στη συνέχεια περνάμε από το σπήλαιο Αγγίτη, ανεβαίνουμε τα χωριά του Μενοικίου, Χαριτωμένη Καλή Βρύση, Καλλιθέα και κατηφορίζουμε σιγά-σιγά προς Αλιστράτη και Σταθμό Λευκοθέας. Από εκεί, η πορεία μας είναι προς το Λέων της Αμφίπολης, όπου είναι ο δεύτερος σταθμός μας. Μετά το εμβληματικό αυτό μνημείο. κινούμαστε προς Πρώτη Σερρών, Ελευθερούπολη και επιστροφή στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων».

Τι είναι εκείνο που μπορεί να μεταμορφώσει το Πάρκο Φιλίππων σε μια περιοχή, η οποία θα μπορέσει να αναδείξει τις ανάγκες της για μια ολιστική ανάπτυξη, με αφορμή την ιστορικότητά της και όχι μόνο;

Πολύ σημαντική αυτή η ερώτηση, εν μέρει αναφέρθηκα σε αυτό και στην πρώτη ερώτηση σας. Θα πρέπει να συνδεθεί όλη αυτή η περιοχή, που αποτελείται παραπάνω από 100 οικισμούς, σε 8 δήμους, έτσι ώστε οι πολίτες να αναπτύξουν την δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζονται ενώ διαμένουν σε τόσο κοντινές αποστάσεις είναι που υποβαθμίζει την επιχειρηματικότητα και την ποιότητα των δράσεων. Η συνεργασία και η ενότητα είναι αυτή που θα μπορέσει να προώθηση και να αναδείξει την περιοχή μας και έτσι να συμβάλλει στην ολιστική ανάπτυξη, αυτό που εμείς ονομάζουμε “στρατηγικό επιχειρηματικό σχεδιασμό” και τον οποίο παραδώσαμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, τοπικές αυτοδιοικήσεις, στις τρεις αναπτυξιακές και στην περιφέρεια. Φυσικά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας opsometha.org και να διαβάσει περισσότερα.

Ένας από τους στόχους του Brevet Φιλίππων όπως αναφέρεται, είναι και η αξιοποίηση της Μάχης των Φιλίππων, δημιουργώντας έτσι αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και επισκεψιμότητα στην περιοχή. Κατά πόσο η ιστορικότητα της περιοχής, σε συνδυασμό και με άλλα δυνατά ιστορικά στοιχεία όπως την Αμφίπολη για παράδειγμα ή την αρχαία Εγνατία Οδό, μπορούν να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου;

Αναφερόμαστε στην αξιοποίηση της Μάχης των Φιλίππων γιατί είναι ένα από τα δύο Παγκόσμια Γεγονότα του τόπου μας, με το δεύτερο να είναι η βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής Λυδίας στον Ζυγάκτη ποταμό. Έτσι έχουμε, σε αυτό που ονομάζουμε Πάρκο Φιλίππων από τον Στρυμόνα μέχρι και την Καβάλα, σε αυτό το τρίπολο Καβάλας-Δράμας-Σερρών έχουν συμβεί αυτά τα γεγονότα παγκοσμίου ενδιαφέροντος που λίγοι δυστυχώς γνωρίζουν. Μόνο τα τελευταία χρόνια με την προσπάθεια της Μητρόπολης Καβάλας έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή η βάπτιση από τον Απόστολο Παύλο. Για να γίνει όμως αυτό ακόμη γνωστότερο είναι σημαντικό να ενωθούν οι μητροπόλεις, πρέπει δηλαδή και η εκκλησία να καθίσει και να συζητήσει και να κατανοήσουν ότι αυτό είναι ένα κοινό συγκριτικό πλεονέκτημα παγκόσμιου γεγονότος τού τόπου μας. Πριν μιλήσουμε, όμως για την  ποδηλασία, ας πούμε πως και  ο Αντώνιος μετά την νίκη στην μάχη των Φιλίππων δημιούργησε προς τιμή της μάχης ένα θριαμβικό τόξο προς την δυτική είσοδο της πόλης των Φιλίππων και επί της Αρχαίας Εγνατίας Οδού  (2 χιλιόμετρα από το τείχος των Φιλίππων) και βρίσκεται παρατημένο μέσα σε αγροκτήματαׄ πρέπει να αναδειχθεί,  πριν καταστραφούν τα αρχιτεκτονικά του μέλη. Σε εκείνο το σημείο συμπεριλαμβάνοντας και το πηλοθεραπευτήριο, θα μπορούσε η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα πάρκο, όπως αυτά πού συναντά κανείς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπου ο κόσμος εκεί παίζει, κάνει πικ-νικ και άλλες δραστηριότητες. Είναι ένας τρόπος να ισχυροποιηθούν τα ιστορικά σημεία (όπως  της μάχης των Φιλίππων). Αυτά για την ανατολική είσοδο του Πάρκου Φιλίππων, αν πάμε από την άλλη είσοδο που είναι η Αμφίπολη, η δυτική είσοδος, ή στα μοναστήρια της περιοχής. Η σύνδεση αυτή  θα αποτελέσει ένα άλλο ισχυρό κομμάτι εφόσον μπει όλη η περιοχή στην Unesco και γίνει δηλαδή Παγκόσμιο κτήμα, γι’ αυτό οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί δημιουργώντας  το υπόβαθρο να επιτευχθεί ο στόχος και φυσικά αυτό θα σημάνει περισσότερη εισροή κεφαλαίων. Βέβαια για να γίνει πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς κανόνες σε σχέση με τις αγροτικές εργασίες, να έχουμε σωστές συσκευασίες προϊόντων, να αναγεννηθεί το περιβάλλονׄ είναι αγώνες που δίνουν οι Οψόμεθα. Μπαίνουν σε προγράμματα όπως το πρόσφατο πρόγραμμα με τον Δήμο Δοξάτου το οποίο αφορούσε στην σωστή ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, καλώντας τοπικούς νέους επιστήμονες  να βοηθήσουν στον τεράστιο αγώνα. Με αυτές τις δράσεις προσπαθούμε να αποτελέσουμε πηγή ενότητας και ανάδειξης της περιοχής μας.

Πέρα από αυτή την σημαντική ποδηλατική διαδρομή, υπάρχει τρόπος ώστε να δημιουργηθεί μια περιηγητική διαδρομή που θα μπορούσαν να κάνουν επισκέπτες της περιοχής με ξεναγό; Πόσο εφικτή μπορεί να είναι μια συνολική ιστορική περιήγηση της περιοχής, αναδεικνύοντας το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο που την περιβάλλει;

Φυσικά και μπορούν να σχεδιαστούν περιηγητικές διαδρομές, τις οποίες εμείς εδώ και οκτώ χρόνια πραγματοποιούμε ήδη με ξεναγούς από την Καβάλα, την Δράμα και τις Σέρρες. Οι επισκέπτες μπορούν να είναι και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Για να αναδείξουμε την περιοχή, ξεκινήσαμε με το να γνωρίσουμε την περιοχή δημιουργώντας προϋποθέσεις πατριδογνωσίας και επαφής με το κοινό. Έτσι αυτοί οι κάτοικοι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή γνώρισαν και εκείνοι καλύτερα τον τόπο τους, από αυτή την τριβή δημιουργήθηκαν ιστορικές περιηγήσεις αλλά και βοτανολογίας. Η δημιουργία του σπιτιού του Τσαγιού στη Βιτάστα Σερρών από τον υπεύθυνο του  πυλώνα Αγροτοπεριβάλλοντος κο Γιάννη Ζαλίδα ήταν αποτέλεσμα του ζήλου και της γνώσης του αλλά και αυτής της διαδικασίας. Μέσα από αυτήν την προσπάθειά μας λοιπόν, ενισχύονται επιχειρηματικές προσπάθειες νέων ανθρώπων. Τους προτείνουμε να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών τους, ώστε να είναι χώροι επισκέψιμοι. Όπου θα δοκιμάζουν τα προϊόντα τους ή ακόμη και θα φιλοξενούνται σε αυτά άνθρωποι από κάθε σημείο του κόσμου. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας, ώστε να απαντήσουμε θετικά στο αν είναι εφικτή η συνολική ιστορική περιήγηση της περιοχής αναδεικνύοντας μέσα από τις δράσεις και την ενότητα τού τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής μας.

Επειδή το Brevet Φιλίππων, δεν προσφέρει μόνο την ποδηλατική διαδρομή, αλλά αναπτύσσει παράλληλα και πολύ αξιόλογες παράλληλες δράσεις. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτές τις δράσεις.

Οι παράλληλες δράσεις είναι αναγκαίες γιατί έτσι προσελκύονται νεότεροι άνθρωποι και γεννιούνται νέα ερεθίσματα, νέες εικόνες και όνειρα, για όλες τις ηλικίες, ώστε να αρχίσει να σκέφτεται σωστότερα και να αγαπά ουσιαστικά τον τόπο του. Είναι, λοιπόν, ένα εργαλείο -οι παράλληλες δράσεις- το οποίο σε κάνει να σκέφτεσαι με έναν άλλον τρόπο ώστε  να έρθουν στην αγκαλιά αυτού του τόπου που αιώνες και  χρόνια τώρα, μάς μεγαλώνει και άρα να τον αγαπήσουμε με όνειρα τρέχοντας να τα υλοποιήσουμε ξεπερνώντας τις μίζερες και αρνητικές  σκέψεις αναστολής. Έχεις μια διάδραση με τους μύθους, με τις υπέροχες και μοναδικές  περιβαλλοντικές εικόνες που γεννούνται στην μνήμη του κάθε μικρού ή μεγάλου δίδοντας ερεθίσματα δημιουργικά, όπως ποίηση,  ζωγραφική, γλυπτική,  κεραμευτικής, υαλουργίας και  σε διάφορες άλλες μορφές τέχνης που αποτυπώνονται μέσα στην καρδιά και δημιουργούμε έτσι μια άλλη γενιά που θα αγαπά περισσότερο και αληθινά τον τόπο.