Με επιτυχία το 4ο Brevet Φιλίππων στο «Πάρκο Φιλίππων»
Στόχος η συμβολική σύνδεση
των σημαντικών αρχαιολογικών
τόπων του «Πάρκου Φιλίππων»
► Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Brevet Φίλιπποι κα Κελέσογλου
► Οι ποδηλάτες διέσχισαν τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 15 Οκτωβρίου, το 4ο Brevet Φιλίππων, με μια ποδηλατική διαδρομή 210 χλμ, στην οποία συμμετείχαν 97 ποδηλάτες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι ποδηλάτες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου από τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων και μετά από μια διαδρομή από όλη την φυσική περιοχή του πάρκου Φιλίππων, ο πρώτος ποδηλάτης έφτασε στο τέρμα στις 15.30 και ο τελευταίος στις 22.00 το βράδυ.
Για τις εκδηλώσεις μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Brevet Φίλιπποι κα Μαργαρίτα Κελέσογλου, η οποία σημείωσε ότι: «Η διοργάνωση πήγε πάρα πολύ καλά και από τις 97 συμμετοχές τερμάτισαν οι 95 και μπορούμε να πούμε ότι είχαμε σημαντική επιτυχία».
Κατά τον ποδηλατικό αγώνα Brevet, οι ποδηλάτες υποχρεούνται να διανύσουν την προγραμματισμένη διαδρομή (περνώντας από καθορισμένους σταθμούς) και να τερματίσουν εμπρόθεσμα μέσα σε 13,5 ώρες από την εκκίνηση. Κατά την κίνησή τους, τους υποδέχτηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι με το πιο ζεστό τους χειροκρότημα και προσφέροντάς τους τοπικά εδέσματα. Οι σταθμοί ανεφοδιασμού των αθλητών ήταν τα Κοκκινόγεια στα 50 χλμ., μετά στον Λέων Αμφίπολης στα 134 χλμ. και στην Ελευθερούπολη στα 189 χλμ.
Στόχος είναι η συμβολική σύνδεση των σημαντικών αρχαιολογικών τόπων της περιοχής μας όπως είναι των Φιλίππων – ο αρχαιολογικός χώρος των οποίων έχει ήδη χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – και της Αμφίπολης, διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (σε συνολικά 20 οικισμούς), με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Αναφορικά με τις παράλληλες δράσεις τόνισε ότι «παιδιά με ποδήλατα, συμμετείχαν με τον δάσκαλο και προπονητή ποδηλασίας κ. Χρήστο Κηπουρό σε παιχνίδια δεξιοτεχνίας και ασφαλούς οδήγησης», ενώ στη συνέχεια το μεσημέρι διεξήχθη δωρεάν ξενάγηση από την Αρχαιολόγο ξεναγό κα. Αγγελική Κόμσιου στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι δύο πρώτοι ποδηλάτες, έφτασαν στον τερματισμό στις 15.30 το μεσημέρι και ο πρώτος που τερμάτισε είναι ο κ. Χατζησάββας από την Ελευθερούπολη σε 7 ώρες και 5 λεπτά. Ο τελευταίος τερματισμός έγινε στις 22.00 το βράδυ, «καθώς οι περισσότεροι που συμμετείχαν το έκαναν για να έρθουν σε διάδραση με τους κατοίκους, από τις περιοχές που περνούσαν, αλλά και από τους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιήθηκαν στους διάφορους οικισμούς». Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά η ίδια, «τα περισσότερα χαμόγελα τα είδαμε από τους ποδηλάτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αυτές, γιατί ακριβώς απόλαυσαν όλη τη διαδρομή». Όπως μας είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, ο αγώνας δεν είναι ανάδειξη νικητών καθώς ήταν απλά και μόνο συμμετοχικός.
Οι ηλικίες των 97 συμμετεχόντων στη ποδηλατοπορεία, ήταν από 30 έως και 68 ετών ο μεγαλύτερος, ενώ δύο απ’ αυτούς ήταν από τη Βουλγαρία η οποία συμμετείχαν με μια περισσότερο τουριστική διάθεση.
Οι συμμετέχοντες ήταν αρκετοί από την Αθήνα, από τα Γιαννιτσά, από Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα και Καβάλα, Καστοριά, Χίο και από Σπέτσες και αλλού.
Κατά τη διαδικασία των εγγραφών είχαν δηλώσει 133 άτομα, παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να έρθουν και να συμμετάσχουν 97 ποδηλάτες.
Χαρακτηριστικά επεσήμανε ακόμα η κα. Κελέσογλου, ότι «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη της Τροχαίας Δράμας, Καβάλας και Σερρών, καθώς μας βοήθησαν σημαντικά καθ’ όλη τη διαδρομή, δημιουργώντας την αίσθηση ασφάλειας από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ήταν παρόντες συνέχεια».
Χαρακτηριστικό σημείο από τις στάσεις, ήταν αυτή στα Κοκκινόγεια, όπου τους υποδέχθηκε ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων και υπήρχε μια ιδιαίτερη διάδραση εκεί. Τόνισε πάντως η ίδια ότι, στα Brevet, οι στάσεις είναι υποχρεωτικές, καθώς οι ποδηλάτες πρέπει να πάρουν μια συγκεκριμένη σφραγίδα ότι πέρασαν από εκεί, προκειμένου να την έχουν γιατί όλα αυτά τα αποτελέσματα πηγαίνουν στα Γαλλία και επικυρώνονται ότι συμμετείχαν στον αγώνα.
Τι είπε ένας ποδηλάτης
Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα ενός από τους συμμετέχοντες ποδηλάτες, του κ. Γιάννη Τρεμπολίτη, ο οποίος στο διαδικτυακό του προφίλ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Όταν μια γιορτή ποδηλάτου έχει καθιερωθεί σε θεσμό και παράλληλα ταυτίζεται με ένα ιστορικό γεγονός όπου μας δίνει επιπρόσθετα την δυνατότητα αναδίφησης των επιμέρους πτυχών της ιστορίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αποτύπωμα.
Οι Φίλιπποι ήταν η σπουδαιότερη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και με όλες εκείνες τις ευνοϊκές συνθήκες που καθιστούν μια περιοχή σημαντική κι αυξημένου ενδιαφέροντος. (…)
Στο επίκαιρο σκέλος της διοργάνωσης η ποδηλατάδα όπως πάντα διασκεδαστική σε ρυθμούς εγρήγορσης χωρίς όμως να χάνουμε την ουσία και το νόημα που χαρακτηρίζουν αυτές τις εξορμήσεις. Η παρέα όπως πάντα καθοριστικός παράγοντας για να τελεσφορήσει με επιτυχία αυτό το εγχείρημα. Κάθε χιλιόμετρο έχει τη δίκη του ουσιαστική αξία, συναντάς πράγματα απρόβλεπτα, μοναδικά κι ανεπανάληπτα, είναι αυτά κι αλλά τόσα που η αφήγηση και η περιγραφή δεν έχουν νόημα εάν δεν γίνουν βίωμα.
Ευχαριστώ τα παιδιά με τα οποία συμπορευτήκαμε σε αυτά τα απαιτητικά 210 χιλιόμετρα και επιβεβαιώσαμε ότι ένα brevet δεν είναι μόνο ο χρόνος, η ώρα, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα, δηλαδή η επίτευξη ενός χρονικού κατορθώματος αλλά ο χώρος και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται και καλλιεργούνται αυτό που λέγεται άυλες υπεραξίες.
Συγχαρητήρια στους εθελοντές στα παιδιά της διοργάνωσης που προσπάθησαν για το καλύτερο, ιδιαίτερη μνεία στο τελευταίο control της Ελευθερούπολης όπου η εξυπηρέτηση και η δοτικότητα των ανθρώπων εκεί ήταν υποδειγματική. Επίσης ευχαριστούμε και τους αστυνομικούς της τροχαίας, η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την ασφάλεια μας σε επίφοβους οδικούς κόμβους».