Απόγονοι της οικογένειας Spierer στη Δράμα
Η συμβολή της καπνεμπορικής
οικογένειας Spierer
στην ιστορία της Δράμας
Αναφορά σε σημαντικά ιστορικά στοιχεία από την ιστορικό κα. Χατζηδημητρίου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σημαντική εκδήλωση για μέρος της ιστορίας της Δράμας, πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου, το Επιμελητήριο Δράμας. Πρόκειται για την παρουσία της οικογένειας Spierer, οι οποίοι στα χρόνια του Μεσοπολέμου αλλά και αργότερα ακόμα, διατηρούσαν από τα μεγαλύτερα καπνομάγαζα στην περιοχή.
Ένα απ’ αυτά ήταν εκείνο το οποίο βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, και σήμερα έχει μετατραπεί στο ξενοδοχείο «HYDRAMA», όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Η οικογένεια Spierer μάλιστα εκείνη την εποχή, διατηρούσε καπνομάγαζα και στην Καβάλα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στη Σμύρνη. Στη Σμύρνη μάλιστα, μέλη της οικογένειας είχαν βρεθεί σ’ εκείνες τις δύσκολες μέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γαλαμάτης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού καθώς και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος: οι αντιπρόεδροι και πρόεδροι των Επιμελητηρίων Πέλλας κ. Τσώτσος, Πιερίας κ. Χατζηχριστοδούλου και Τρικάλων κ. Γιαγιάκος.
Παραβρέθηκε επίσης, η Βουλευτής Ν. Δράμας κα Κεφαλίδου, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παπαθεοδώρου ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη ΑΜΘ, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Δράμας ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δράμας κ. Καραμπατζάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος και υπ. δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πατακάκης, ο πρ. υπουργός, πρ. βουλευτής και πρ. δήμαρχος Δράμας κ. Τζίμας, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δράμας, μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Δράμας και της περιοχής», παρουσιάζοντας σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τη δράση της οικογένειας Spierer, ενώ στη συνέχεια ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης.
Ιστορικά στοιχεία
Στα λεγόμενά της, η κα. Χατζηδημητρίου μίλησε για μια «εξαιρετικά σημαντική και σπουδαία οικογένεια που άφησε τα αποτυπώματά της στην πόλη της Δράμας και όχι μόνο» και «διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου στις αρχές του 20ου αιώνα».
Η κα Χατζηδημητρίου έκανε αναφορά στην επιχειρηματική δράση, αλλά και στην κοινωνική δραστηριοποίηση της οικογένειας σε ιδιαίτερα σκληρές εποχές, με παροχή βοήθειας σε πλήθος πολιτών που το είχαν ανάγκη, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους. Για τον λόγο αυτό μέλη της οικογένειας Σπήρερ έλαβαν τιμητικές βραβεύσεις από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό. Μάλιστα, οι σταυροί, τα παράσημα και τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στον Κάρολο Σπήρερ εκτέθηκαν στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου «HYDRAMA», στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Όπως τόνισε μάλιστα κατά την ομιλία της, ο Έρμαν Σπήρερ ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του καπνεμπορικού οίκου Σπήρερ και στάθηκε ιδιαίτερα στην καπναποθήκη, η οποία έχει μετατραπεί στο ξενοδοχείο «HYDRAMA» και η οποία φιλοξένησε την εκδήλωση, επισημαίνοντας πως ήταν πρώτη καπναποθήκη στην οποία τοποθετήθηκε ανελκυστήρας για τη μεταφορά του καπνού στην Ελλάδα.
Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η παρουσία της οικογένειας Spierer στη Δράμα, αποτελεί «υπόμνηση της παλαιάς παρουσίας των προγόνων σας, της ιστορικής και σπουδαίας οικογένειας των φιλελλήνων Σπήρερ στην περιοχή μας», προσθέτοντας ότι 100 χρόνια μετά η ανάδειξη ως παράδειγμα της δράσης τους, με την «ανεκτίμητη βοήθεια στον πένητα και πάσχοντα συνάνθρωπο», «αποτελεί για εμάς ύψιστο ηθικό και ιστορικό χρέος».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, αναφέρθηκε στην «καπνεμπορική οικογένεια Spierer των αδελφών Σαρλ, Ερμάν, Λεόν και Εμίλ» η οποία «διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας εκείνη την εποχή και για αρκετές δεκαετίες έως το 1974 αναμφίβολα στηρίζεται στην παραγωγή και εμπορία καπνού, όπου οι Σπήρερ είναι οι βασικοί συντελεστές με τα εργοστάσια και τις αποθήκες, τα καπνομάγαζα και το εμπόριο καπνού και καπνικών προϊόντων», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Εκ μέρους των απογόνων της οικογένειας, μίλησε ο κ. Σαρλ Σπήρερ, εγγονός του Λεόν Σπήρερ, για όσα γνώρισε αρχικά για τη δράση του παππού του. Ο κ. Σαρλ Σπήρερ, παρουσίασε μέσα από γράμματα του παππού του προς τη σύζυγό του, τη δράση του Λεόν Σπήρερ το 1922 κατά την καταστροφή της Σμύρνης. Ο Λεόν Σπήρερ ήταν στην πόλη και αφού έσωσε την οικογένειά του βάζοντάς τους σε ένα πλοίο για τη Μασσαλία, ο ίδιος αποφάσισε να μείνει στη Σμύρνη. Μέσα από τα γράμματά του αναδεικνύεται η φρίκη της καταστροφής («Αυτό που αποκαλούσαμε πόλη της Σμύρνης δεν υπάρχει πια», ανέφερε χαρακτηριστικά), αλλά και η δική του δράση και η αγωνία του για να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται («Μπόρεσα να βοηθήσω πολλούς ανθρώπους» έγραψε σε ένα γράμμα του και σε ένα άλλο σημείωνε «Μόλις διαπιστώσω ότι είναι ασφαλές όλο το προσωπικό μας, θα φύγω κι εγώ»).
Γεωργιάδης: «Το Επιμελητήριο δημιουργεί προστιθέμενη αξία για το μέλλον»
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «στο πρόσωπο των εγγονών της οικογένειας Σπήρερ, της οικογένειας αυτής που έδωσε στη Δράμα τόσα πολλά, αλλά και στην Ελλάδα, τιμούμε τους προγόνους αυτών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί ήταν ουσιαστικά όλοι και μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας. Σταδιακά από τότε μέχρι και τουλάχιστον το 1974 που είχαν παρουσία στη Δράμα οι εταιρείες ήταν για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό. Προσδοκούμε την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων και στο μέλλον και φυσικά για εμάς το πιο σημαντικό πράγμα είναι μέσα από την ιστορία, να αναδεικνύουμε και την επιχειρηματικότητα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δημιουργήθηκε αυτός ο τόπος, πως αυτός ο τόπος αναπτύχθηκε και ποιοι βοήθησαν να αναπτυχθεί».
Όπως είπε μάλιστα, «το Επιμελητήριο δημιουργεί την προστιθέμενη αξία για το μέλλον. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν πηγαίνουμε με τη στόχευση ενός συγκεκριμένου πράγματος. Αυτό θα είναι προϊόν μιας ευρύτερης συνεργασίας σε ένα άλλο επίπεδο. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς».
Εμίλ Σπήρερ: «Οικογένεια η οποία έχει αναγνωριστεί στη μνήμη των Ελλήνων»
Με τη σειρά του, ο κ. Εμίλ Σπήρερ, αναφέρθηκε και αυτός στο γεγονός, επισημαίνοντας αρχικά ότι, για πρώτη φορά είχαν έρθει στην Ελλάδα το 2017 σε μια ανάλογη εκδήλωση στην Καβάλα, όπου και έμαθαν για πρώτη φορά την ιστορία των παππούδων τους: «Είχαμε έρθει το 2017 για εκδήλωση σχετικά με τα γεγονότα της βουλγαρικής κατοχής. Ποτέ δεν είχαμε ακούσει στην οικογένεια για αυτό το γεγονός, επειδή ο παππούς Κάρολος δεν ήθελε να πει λέξη, γιατί είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Από τότε, το 2017, και μετά μαζί με την κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου, ψάξαμε όλα τα στοιχεία και βρήκαμε αυτά τα οποία ο παππούς δεν ήθελε να πει ποτέ, λόγω της στεναχώριας που πέρασε στη βουλγάρικη κατοχή. Έχουμε αρχεία τα οποία ποτέ κανένας δεν είχε δει. Ουσιαστικά αναδομήσαμε όλη μας τη γνώση από το 2017 με αυτά τα ντοκουμέντα».
Όπως είπε ο κ. Εμίλ Σπήρερ, «από τα αρχεία που βρήκαμε, δεν ήταν ο Έρμαν που βοήθησε κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και ναύλωσε τα καράβια, όπως ξέραμε, αλλά ήταν ο Λεόν, ο άλλος αδελφός, ο οποίος τότε σήκωσε τις ελβετικές σημαίες και βοήθησε τον κόσμο, τους φυγαδεύσει από την κατεστραμμένη Σμύρνη. Ο Κάρολος, που ήταν σε αυτή την περιοχή, στη Δράμα και την Καβάλα, υποδέχθηκε τους πρόσφυγες αυτούς, τους οποίους τους περιέθαλψε και τους βοήθησε για να σταθούν».
Ο ίδιος μάλιστα, με το τέλος της εκδήλωσης, ανέφερε ότι «είναι μια οικογένεια η οποία έχει αναγνωριστεί στη μνήμη των Ελλήνων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέσα από τη μνήμη των γεγονότων στην Ελλάδα, αναγνωρίσαμε κι εμείς τη δική μας ιστορία. Αγαπούσαμε την Ελλάδα διαχρονικά. Όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία που έχουμε στην κατοχή μας, είναι στη διάθεση για όλη τη συγγραφή αυτής της μεγάλης ιστορίας της οικογένειας Σπήρερ στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όλες τις αρχές του τόπου για την υποδοχή που μας κάνανε εδώ στη Δράμα».
Γαλαμάτης: «Κοινωνική και αλτρουιστική δράση»
Μιλώντας για την εκδήλωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γαλαμάτης, μίλησε για την «τεράστια επιχειρηματική, αλλά κυρίως κοινωνική και αλτρουιστική δράση βοήθησαν αυτόν τον τόπο, μέσα από την ενασχόλησή τους στον χώρο του καπνού και του καπνεμπορίου διεθνώς».
Όπως είπε μάλιστα, «το ξενοδοχείο που έγινε η εκδήλωση είναι δημιούργημα αυτής της οικογένειας, της οικογένειας Σπήρερ. Απόγονοί τους βρέθηκαν εδώ, τιμήθηκαν. Νομίζω ότι το υπόδειγμα της οικογένειας Σπήρερ είναι ένα υπόδειγμα το οποίο θα πρέπει να το ακολουθούμε και να το παρακολουθούμε και σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο και για αύριο. Αναδεικνύει την υγιή επιχειρηματικότητα, αναδεικνύει τον κοινωνικό αλτρουισμό, αναδεικνύει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, βασικά προαπαιτούμενα για ανάπτυξη, για προκοπή και για αλληλεγγύη της κοινωνίας μας».