Home > νέα > Έγινε καταγραφή όλων των αστικών δέντρων της πόλης μας με δυνατότητα παρατηρήσεων από τους πολίτες-Ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο του ΒΑΑ

Έγινε καταγραφή όλων των αστικών δέντρων της πόλης μας με δυνατότητα παρατηρήσεων από τους πολίτες-Ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο του ΒΑΑ

Ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο του ΒΑΑ

Έγινε καταγραφή όλων των αστικών

δέντρων της πόλης μας με δυνατότητα

παρατηρήσεων από τους πολίτες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, ενημερωτική ημερίδα για την ανάπτυξη πρότυπου συστήματος για την άσκηση διαχείρισης και τη λήψη αποφάσεων στο αστικό πράσινο του Δήμου Δράμας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Το έργο είχε στην ευθύνη του για εκτέλεση το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Το έργο αφορούσε στη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης αστικού πρασίνου με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου αστικού περιβάλλοντος και τη διαβίωση των πολιτών.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου επισημαίνει ότι «η προσπάθεια του Δήμου και ο κύριος στόχος, είναι να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση της διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και μέσα σ’ αυτό απαιτείται οπωσδήποτε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και με το αστικό πράσινο. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τα προβλήματα με το αποτύπωμα του άνθρακα συζητούνται πάρα πολύ τελευταία κι εμείς προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ενισχύσουμε το αστικό πράσινο, ώστε η πόλη μας είναι μια φιλική και βιώσιμη πόλη προς τους επισκέπτες».

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, την ευθύνη του έργου είχε ο κ. Ιωάννης Τάκος, πρώην – πλέον – καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος παλαιότερα του ΤΕΙ ΑΜΘ και νυν ΔΙΠΑΕ.

Η καταγραφή των δέντρων

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης η κα. Θέκλα Τσιτσώνη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο υλοποιεί αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα LIFE CLIVUT για την κλιματική αξία των αστικών δέντρων.

Όπως σημειώνει η ίδια, «δημιουργούμε ένα ψηφιακό μητρώο δέντρων όπου καταγράφεται κάθε αστικό δέντρο, είτε είναι σε δεντροστοιχία, είτε σε πάρκο και για κάθε ένα απ’ αυτό, μέσω της πλατφόρμας, καταγράφονται 109 στοιχεία. Ποιο είναι το είδος του, η θέση, η κατάσταση της υγείας του κ.α. Έτσι δημιουργείται ένα ψηφιακό μητρώο, μέσου του οποίου ανά πάσα στιγμή γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το δέντρο, ποια είναι η ικανότητά του να συγκρατήσει διοξείδιο του άνθρακα, άρα να μειωθεί αυτό μέσα στον αστικό χώρο και έτσι να θωρακίσουμε τις πόλεις. Δηλαδή, με την αύξηση του πρασίνου να θωρακίσουμε τις πόλεις έναντι της κλιματικής αλλαγής».

Όπως διευκρινίζει η ίδια, «με βάση όλα αυτά τα στοιχεία που παίρνουμε, θα καθορίσουμε την στρατηγική διαχείριση του αστικού πρασίνου μέσα στον αστικό χώρο. Πώς πρέπει αυτά τα δέντρα να τα διαχειριστούμε, ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο της ζωής τους καθώς τα δέντρα δεν είναι φτιαγμένα να ζήσουν σ’ αυτό το αστικό  περιβάλλον  και επομένως πρέπει να τα διαχειριστούμε με κατάλληλο τρόπο να επιβιώσουν ώστε να μας δώσουν όλα αυτά, όπως εκτός από τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, μείωση του θορύβου, αισθητική αναβάθμιση του χώρου, σκίαση, μείωση της θερμοκρασίας κάτω από τις δεντροστοιχίες κτλ.» Όπως τονίζει επίσης η κα. Τσιτσώνη, «ακόμα και οι μικρές αλλαγές που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, είναι πολύ μεγάλες για το οικοσύστημα», επισημαίνοντας ότι, «με τις μετρήσεις που κάνουμε, θέλουμε να ποσοτικοποιήσουμε την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, πόσο επηρεάζει το οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα όλων των όντων και οργανισμών που ζουν μέσα στο οικοσύστημα».

Ερωτώμενη σχετικά με το αν το επίπεδο του αστικού πρασίνου στη Δράμα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο σημειώνει ότι «κανονικά, πρέπει να είναι περίπου 8 έως 10 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Στο εξωτερικό μιλάμε για 20 τ.μ. ανά κάτοικο και στις ΗΠΑ για 40 τ.μ. ανά κάτοικοι. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, σήμερα έχει 2,7 τ.μ. ανά κάτοικο ενώ η Δράμα είναι λίγο λιγότερο».

Στις δηλώσεις του, ο υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος κ. Γιάννης Τάκος, σημείωσε ότι σημαντική συνεισφορά είχαν η μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ Δράμας.

Μιλώντας για την φιλοσοφία του προγράμματος, εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά στην ψηφιακή και λεπτομερή καταγραφή του αστικού πρασίνου, «αλλά επικεντρώσαμε περισσότερο την προσοχή μας στα δέντρα και κατ’ επέκταση στις δεντροστοιχίες. Και αυτό γιατί τα δέντρα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι, όταν φυτεύουμε ένα δέντρο,  πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό μπορεί να παραμείνει στη θέση του από 20 μέχρι και 500 χρόνια, ανάλογα με το δέντρο το οποίο βάζουμε».

Όπως είπε ο κ. Τάκος, «το κάθε δέντρο, το κάθε άτομο, είναι καταγεγραμμένο με κάθε λεπτομέρεια, πού βρίσκεται, ποιες είναι οι συνθήκες στις οποίες διαβιώνει, ποιος είναι ο χώρος τον οποίο καταλαμβάνει. Σημαντικές πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να έχουμε με πολύ εύκολο τρόπο από το λογισμικό. Τα στοιχεία θα βρίσκονται και στη σελίδα του Δήμου Δράμας, και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να δει πόσα πλατάνια έχει η Δράμα, θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Θα έχει μια πλήρη εικόνα με ένα κλικ μέσω ενός link».

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ. Τάκος, «ο Δήμος Δράμας θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για τη διαχείριση του αστικού πρασίνου με πολλούς τρόπους».

Αναφερόμενος στο πόσα δέντρα υπάρχουν επισημαίνει ότι υπάρχουν  πάνω από 4.000 δέντρα στην πόλη της Δράμας.

Σημειώνει τέλος ο ίδιος, ότι, όταν οι πολίτες μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα μπορούν να κάνουν τις παρατηρήσεις ανά δέντρα. Για παράδειγμα, αν το δέντρο έχει σπάσει, αν είναι άρρωστο και άλλα ζητήματα που αφορούν το κάθε δέντρο. «Πιστεύω ότι αυτό το σύστημα στη Δράμα θα μπορέσει να λειτουργήσει, γιατί είναι μια μικρή πόλη σε σχέση με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο οι άνθρωποι για το χώρο της Δράμας, αλλά και για τον πολιτισμό και πιστεύω ότι θα το αγκαλιάσουν».