Απάντηση αν. υπουργού Υγείας σε ερώτηση βουλευτή Δράμας Δ. Κυριαζίδη
Σκέψεις για επανασύσταση
της Β΄ Παθολογικής Κλινικής
του Νοσοκομείου Δράμας
Πρόσληψη παθολόγων – ογκολόγων στη νέα Παθολογική και κάποιες χημειοθεραπείες
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ με κάποιες αοριστίες, την επανασύσταση της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη.
Στην ερώτηση του κ. Κυριαζίδη, γινόταν αναφορά για την ανάγκη ίδρυσης Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας, καθώς ο αριθμός καρκινοπαθών ασθενών που παρουσιάζονται στο Νομό είναι πάρα πολλοί, αναλογικά με άλλους Νομούς.
Επίσης, το πρόβλημα με τους καρκινοπαθείς, είναι ότι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν για χημειοθεραπείες στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη και υπόκεινται σε ταλαιπωρία.
Στις απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο έχει την σκέψη να προχωρήσει στην επανασύσταση της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας και στη συνέχεια την πρόσληψη παθολόγων – ογκολόγων οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν κάποιες χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο.
Σε άλλο σημείο των λεγομένων του, ο κ. Πολάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να έχουμε παντού Ογκολογικές ή Νευροχειρουργικές κλινικές», που σημαίνει ότι η ίδρυση μιας Ογκολογικής στη Δράμα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει.
Στην απάντησή του ο κ. Πολάκης τόνισε αρχικά ότι «το 2012 καταργήθηκε η Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, με βάσει τον Οργανισμό που ψηφίστηκε τότε και υπήρξε η οριζόντια περικοπή τμημάτων κτλ.
Προφανώς υπάρχει μια ιδιαίτερη περίπτωση στη Δράμα, λόγω του αριθμού των ασθενών σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού στο Νομό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε παντού Ογκολογικές ή Νευροχειρουργικές Κλινικές. Είμαι σαφής.
Όσον αφορά την Ογκολογική Κλινική στη Δράμα υπάρχει μια κουβέντα που έχει ξεκινήσει και μετά από το αίτημα που έκαναν οι ασθενείς και προς τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και υπάρχει σκέψη, αλλά είναι σκέψη μέχρι στιγμής και με τις τροποποιήσεις των Οργανισμών που θα κάνουμε τώρα στα Νοσοκομεία, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ξανασυσταθεί η Β΄ Παθολογική Κλινική.
Στα πλαίσια της Παθολογικής Κλινικής, μπορούμε, όπως έχει γίνει και σε άλλα Νοσοκομεία, να υπάρξει η στελέχωσή της με κάποιους παθολόγους – ογκολόγους, οι οποίοι να μπορούν να κάνουν έναν αριθμό χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο αυτό, όπως συμβαίνει και σε άλλα Νοσοκομεία αντιστοίχου μεγέθους και με την ίδια κάλυψη. Διότι, οι Ογκολογικές κλινικές είναι τριτοβάθμιας νοσηλείας κλινικές και προσπαθούμε σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, όπως στη Ρόδο, στην Καλαμάτα κ.α., να ενισχύουμε τα Νοσοκομεία με κάποιους ογκολόγους, οι οποίοι να σηκώνουν ένα βάρος των χημειοθεραπειών των οποίων γίνονται.
Καταλαβαίνω το θέμα της μετακίνησης, αλλά αυτό συμβαίνει παντού. Κοιτάξτε: από την Καβάλα είναι 37 χιλιόμετρα, δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μετακινούνται. Υπάρχουν και άλλα δύο τμήματα που είναι στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη που είναι πιο μακριά και το καταλαβαίνω.
Αν είναι τέτοιος ο αριθμός και τέτοια η πίεση, η σκέψη που έχουμε και για το Νομό της Δράμας σαν πληθυσμό και σαν δυναμικότητα Νοσοκομείου κτλ. είναι ότι τέλος του χρόνου που θα κουβεντιάζουμε για τα Νοσοκομεία και την τροποποίηση των Οργανισμών, μπορεί να προβλέψουμε στην ανασύσταση της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, κάποιες θέσεις παθολόγων – ογκολόγων, που να μπορέσουν να σηκώσουν κάποιες χημειοθεραπείες όπως συμβαίνει σε πολλές κλινικές δευτεροβάθμιων Νοσοκομείων στη χώρα.
Αυτό είναι κάτι ορατό, υλοποιήσιμο και σίγουρα μπορώ να δεσμευτώ και όχι να πω ότι ναι, ιδρύω Ογκολογική Κλινική στη Δράμα, όταν υπάρχει στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, όταν υπάρχουν πολλές στη Θεσσαλονίκη.»