Μέχρι και 6 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Το έπος του ’40 μέσα από εικόνες
του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
► Διοργάνωση από το Περ. Τμήμα Δράμας του Ε.Ε.Σ. και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Περ. Τμ. Δράμας του Ε.Ε.Σ. κα. Παπαδοπούλου, ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Τσιπίδης και ο σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ ΤΟ βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας για το έπος του ’40.
Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας με αρχειακό υλικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που διοργανώνεται από το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ε.Ε.Σ. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι μεταξύ 08.00 και 20.00 καθημερινά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και σ’ αυτήν παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, τοποτηρητής Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δράμας και νυν περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Δράμας κ. Χαραλαμπίδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης κ. Κουρτίδης, o πρόεδρος της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Δραμινός αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Τσιπίδης, επίτιμος Διοικητής 98 ΑΔΤΕ, ενώ στη συνέχεια την εκδήλωση πλαισίωσε ο Χορωδία του Δήμου Δράμας.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη χαιρετισμό ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού κα. Νίνα Παπαδοπούλου.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη.
Ν. Παπαδοπούλου: Το έπος του ’40
Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο» για την εκδήλωση, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού κα. Παπαδοπούλου, επεσήμανε ότι «η έκθεση φωτογραφίας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι το έπος του ’40, αφορά δηλαδή την 28η Οκτωβρίου και το δεύτερο είναι τα 145 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».
Όπως τόνισε, «με αυτή την αφορμή, διοργανώθηκε η έκθεση φωτογραφίας για τη δράση του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια του έπους, σε συνδιοργάνωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας».
Η περίοδος που περιλαμβάνουν οι φωτογραφίες, «αφορούν από την αναγγελία της επιστράτευσης, την περίοδο της Κατοχής και κλείνει με την απελευθέρωση της Αθήνας το 1945. Το υλικό αυτό αφορά όλη αυτή την πενταετία με φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως από το μέτωπο», συμπλήρωσε η κα. Παπαδόπουλου και εξήγησε ότι «γίνεται για πρώτη φορά μια τέτοια έκθεση και το αρχείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι πολύ πλούσιο».
Τσιπίδης: Η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Δημήτριος Τσιπίδης, ο οποίος είχε και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης.
Όπως τόνισε, «η ομιλία αυτή έχει στόχο να εμψυχώσει το ελληνικό φρόνιμα στις μέρες που ζούμε, μέρες παράξενες και δύσκολες. Θέλουμε ανάταση ψυχής. Το μεγαλείο της δύναμης της ελληνικής ψυχής είναι πολύ μεγάλο. Όταν έρχονται τέτοιες μέρες πρέπει να το τονίζουμε αυτό».
Όπως είπε ο κ. Τσιπίδης, «ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου συνδυάζει την ιστορία της πατρίδας μας και μπορούμε να δούμε τους αθάνατους ήρωές μας, από πού έχουν ξεκινήσει και που έχουν φτάσει σήμερα».
Ακόμα, αναφερόμενος στην Μικρά Ασία είπε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παράλιά μας, τη Μικρασία μας. Η Μικρασία μας έχει μόνο ελληνικές πόλεις, χτισμένες από Έλληνες. Αυτό θέλουμε να τονίσουμε στο διηνεκές των αιώνων, για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να έχουμε δύναμη για τις απειλές που δεχόμαστε από τους γείτονές μας».
Σχετικά με την σημαντική προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Τσιπίδης τόνισε ότι «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι εθελοντισμός. Μάλιστα, οι άνθρωποι εκείνοι τότε, οι εθελόντριες που πήγαν στο μέτωπο για να βοηθήσουν τους Έλληνες στρατιώτες, έδωσαν την ψυχή τους. Και είναι σημαντικό το πόσο εμψύχωσαν αυτά τα παιδιά, για να αντιμετωπίσουν την ισχυρότερη πολεμική μηχανή που υπήρχε τότε. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο, ότι η Σοφία Βέμπο ήταν και εκείνη Ερυθροσταυρίτισσα. Και αυτό έχει σημασία για τον αγώνα του Ερυθρού Σταυρού».
Μητροπολίτης Παντελεήμων: Η σημαντική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού
Για την εκδήλωση και το έπος του ’40, μίλησε επίσης στον «Π.Τ.» και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και τοποτηρητής της Ι.Μ. Δράμας κ. Παντελεήμων, ο οποίος σημείωσε ότι, «η αποψινή εκδήλωση οργανώνεται με την ευκαιρία της επετείου του ’40, για την προσφορά του Ερυθρού Σταυρού. Πάντοτε, σε δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα όμως την περίοδο εκείνη ήταν στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία, να σταθεί δίπλα στον τραυματισμένο στρατιώτη, να του δώσει κουράγιο, να του παράσχει νοσηλεία. Γι’ αυτό και με την ευκαιρία φέτος που συμπληρώνονται 140 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ερυθροσταυρίτες και Ερυθροσταυρίτισσες για την αυτοθυσία τους και την προσφορά τους, η οποία είναι μια προσφορά διαχρονική».