Από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου
40 χρόνια φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Στη φετινή διοργάνωση 66 ταινίες στο Ελληνικό
διαγωνιστικό και 54 το Διεθνές
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε λίγες μέρες έχει γενέθλια: κλείνει τα σαράντα, και το γιορτάζει στις 18-23 Σεπτεμβρίου, με τον πλέον ουσιαστικό αλλά και νεανικό τρόπο, επιφυλάσσοντας στο κοινό του εκπλήξεις και βέβαια, τις καλύτερες ταινίες της φετινής παραγωγής.
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής φέτος, το 40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα, αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.
Στη φετινή διοργάνωση, θα προβληθούν συνολικά 161 ταινίες από 54 χώρες, σε όλα τα προγράμματά της.
Σαράντα αλλά… Μικρού Μήκους
Όταν η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, ξεκινούσε δειλά αλλά με πολλή όρεξη και μεράκι, χωρίς την βοήθεια κανενός, το Φεστιβάλ, το 1978, κανείς από τους πρωτεργάτες δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία και εξέλιξη που θα είχε η διοργάνωση αυτή. Το 1989, μια ομάδα νέων κινηματογραφιστών ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη θεσμοθέτηση Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας. Και τα κατάφεραν.
Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι η Δράμα, ήθελε και μπορούσε να κρατήσει το Φεστιβάλ. Σήμερα, το Επίσημο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη.
Η πορεία μέσα στα χρόνια, έδειξε πως το Φεστιβάλ Δράμας έχει καταξιωθεί όχι μόνο στον κινηματογραφικό χώρο αλλά και στη συνείδηση του κοινού ως χώρος ανάδειξης και παραγωγής πολιτισμού. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις ολοένα αυξανόμενες αιτήσεις συμμετοχής αλλά και από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του κοινού που παρακολουθεί τις προβολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, τις προβολές παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από δέκα χιλιάδες θεατές.
Το υψηλό επίπεδο των επιλογών του σε καλλιτεχνικό έργο, αλλά και το άριστο επίπεδο οργάνωσης του, συνέβαλαν στην αναγνώρισή του από την European Film Academy (EFA) ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγεί στο δίκτυο συνεργαζομένων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και να απονεμηθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Αντώνη Παπαδόπουλο ο τιμητικός τίτλος μέλους με δικαίωμα ψήφου.
Και φέτος, η Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) και η Βουλή των Ελλήνων θα απονείμουν το δικό τους βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά του φεστιβάλ. Φέτος δε, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Ο μεγαλύτερος βέβαια σύμμαχος του φεστιβάλ Δράμας είναι η ίδια η πόλη, και ο Δήμος, που το αγκαλιάζει τέσσερις δεκαετίες τώρα.
Το Ελληνικό Διαγωνιστικό
Από τις 223 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 66 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Συμμετέχουν, αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην φετινή διοργάνωση το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού ενώ μια γυναίκα, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη προεδρεύει στην κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από γυναίκες. Φέτος, επιστρέφουν μετά από χρόνια στον κινηματογράφο δημιουργοί που στο παρελθόν έχουν γυρίσει μεγάλου μήκους ταινία, ενώ το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο κάνουν και κάποιοι νεαροί ηθοποιοί.
Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.
H οικονομική κρίση και το προσφυγικό, συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες, γιάπηδες σε κρίση. Όμως φέτος φαίνεται πως νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση των ζώων και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα μοιάζουν να κυριαρχούν -χωρίς να λείπουν φέτος οι κωμωδίες, οι ταινίες φαντασίας, ακόμα και οι μετααποκαλυπτικές ιστορίες που αξιοποιούν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή παράδοση. Το μετρό της Αθήνας είναι ένας προνομιακός χώρος για κάποιες από τις ταινίες. Σε αυτόν τον υποβλητικό, υπογειο χώρο του σιδηροδρόμου αναδεικνύονται πτυχές της καθημερινής δραματικότητας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και ο έρωτας (ακόμα και στην Τρίτη ηλικία) συνεχίζουν να εμπνέουν τους δημιουργούς, όπως και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα. Η εικονική πραγματικότητα των μίντια και τα αδιέξοδα των νέων στην επαρχία βρίσκονται στον πυρήνα κάποιων άλλων ιστοριών.
Το λεγόμενο «weird cinema» επίσης δεν λείπει, αλλά οι νέοι κινηματογραφιστές το «υπηρετούν» με έναν φρέσκο, δημιουργικό και αστείο πολλές φορές τρόπο.
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Α.Καραζήση, Κ.Καρβούνη, Μ.Σκουλά, Β.Ανδρεαδάκη, Ε.Λίτση, Ξ.Καλογεροπούλου, Μ.Καλλιμάνη, Πρ.Αλειφερόπουλο, Υ.Μαλτέζου, Σ.Κόκκαλη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Ζορμπά, Μ.Γιαννάτου, Μ.Κεχαγιόγλου, Γ.Κέντρο, Ν.Γεωργάκη, Α.Σακελλαροπούλου, Φ.Βαξεβάνη και Μ.Αλιφέρη.
Σε ρόλους έκπληξη εμφανίζονται: ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης με αναπηρία, ακτιβιστής κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, αλλά και η ηθοποιός και trans performer Εύα Κουμαριανού.
Η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού Φεστιβάλ
Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι κινηματογραφιστές που στο παρελθόν έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Δράμας.
Πρόεδρος: Kατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας, Μέλη (με αλφαβητική σειρά): Ιφιγένεια Κοτσώνη, σκηνοθέτις, σεναριογράφος, Θέλγια Πετράκη, σκηνοθέτης, Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης, παραγωγός, Σπύρος Ταραβήρας, σκηνοθέτης,παραγωγός, σεναριογράφος.
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.
Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ
Πρόεδρος: Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου, Μέλη: Katia Scarton Kim: σκηνοθέτης, ηθοποιός (Γαλλία), Christie Huysmans: συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου (Βέλγιο), Goran Radovanovic: συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός (Σερβία), Filipe Pereira: διευθυντής Φεστιβάλ, επιμελητής προγράμματος (Πορτογαλία), Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.
Το Διεθνές Τμήμα
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 54 ταινίες από 48 χώρες του κόσμου που περιλαμβάνουν μέχρι και το Περού. Αξίζει να αναφερθεί πως περισσότερες από τις μισές ταινίες που διαγωνίζονται είναι παραγωγής 2017.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα: «Play»του Β.Λυμπερόπουλου, «Φράγμα» του Γ.Τελτζίδη
και οι «Ράγες» της Ε.Φέσσα. Και από την Κύπρο: «Η ασήμαντη ζωή της Έλλης Παυλή» του Μ.Χαπέσιη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
*η γερμανική ταινία «Chuckwall» καθώς και το αυστραλέζικο «Goat boy» καταπιάνονται με ελληνικά θέματα.
*Η ταινία «The Guilt, probably», πέρυσι βραβεύτηκε στις Κάννες στο τμήμα Cinefondation
* Το αντιναζιστικό τσέχικο animation «Shadow over Prague», βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και ο υπερήρωας πρωταγωνιστής σε έναν πραγματικό Τσέχο ήρωα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
*Στην ισπανική ταινία «Miss Wamba» πρωταγωνιστεί η Ρουθ Ντίαζ, γνωστή μας από την περσυνή ταινία μεγάλου μήκους «Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου».
*Ο Στέφανο Παραντίζο, σκηνοθέτης της ιταλικής ταινίας «Papillon», έχει εργαστεί ως κάμεραμαν στο Χόλιγουντ, σε ταινίες όπως ο περσυνός «Μπεν Χούρ» αλλά και ο «Αμερικάνος» με τον Τζορτζ Κλούνι.