Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ
Ογδόντα επτά έργα για
την Π.Ε. Δράμας ύψους
59 εκατ. € στο Τεχνικό Πρόγραμμα
► Για πρώτη φορά συμμετοχή της Π.Ε. Δράμας στην Ονειρούπολη με 10.000 ευρώ
► Παπαεμμανουήλ: Δεν χάνονται τα χρήματα του ανισόπεδου κόμβου στην ανατολική είσοδο της πόλης. «Θα γίνουν μελέτες για κάτι διαφορετικό στην περιοχή»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, συζητήθηκε και ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και έργα για την Π.Ε. Δράμας.
Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, ψηφίστηκε επίσης και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης 2023, στο οποίο επίσης συμπεριλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις για διάφορα θέματα όπως τη Δραμοινογνωσία και την Ονειρούπολη. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι για τη Δραμοινογνωσία το ποσό συμμετοχής διπλασιάζεται και αγγίζει τις 60.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά η Π.Ε. Δράμας θα συμμετάσχει στην Ονειρούπολη με ένα ποσό 10.000 και πιθανότατα με ένα σπιτάκι, μέσω του οποίου θα προβληθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Επίσης, μέσα από το Πρόγραμμα Δράσης της ΠΑΜΘ, συνεχίζεται η στήριξη για μια ακόμα τριετία προς το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Τόσο για το Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και για το Πρόγραμμα Δράσης και τα στοιχεία που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ.
Όπως τόνισε αρχικά, για την Π.Ε. Δράμας υπάρχουν εγγεγραμμένα 87 έργα συνολικά, τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε θα ξεκινήσουν εντός του 2023, με προϋπολογισμό ύψους 59 εκατ. ευρώ, στα 356 έργα που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ με ποσό 338 εκατ. ευρώ.
Κάνοντας κάποιες διαιρέσεις ο κ. Παπαεμμανουήλ, επισημαίνει: «Αν διαιρέσουμε τα 356 έργα για 5 Π.Ε. τότε αντιστοιχούν 71 έργα σε κάθε Νομό. Και αν βάλουμε και τα δύο νησιά Θάσο και Σαμοθράκη, σε κάθε Π.Ε. αντιστοιχούν 50,8 έργα. Άρα τα 57 έργα για τη Δράμα είναι κάτι πολύ σημαντικό».
Αναφερόμενος στη μορφή των έργων, είπε ότι αρκετά από αυτά αφορούν στην οδική ασφάλεια «που αλλάζουν την όψη των εισόδων της πόλης μας, όπως από τη Θεσσαλονίκη που δημοπρατήθηκε ο κυκλικός κόμβος της ΣΟΦΤΕΞ και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του».
Και επίσης θα, γίνουν παρεμβάσεις στο δρόμο από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι τη Λαυρεντιανή Μονή με ανακατασκευή. Στα ίδια έργα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι δρόμοι: Δράμα – Σιδηρόνερο – Σκαλωτή, από διασταύρωση Βώλακα έως Νευροκόπι, από Βώλακα προς Μικροκλεισούρα, από Ποταμούς στη Μικρομηλιά, από Πλατανιά μέχρι τα όρια του Ν. Ξάνθης και άλλες παρεμβάσεις.
Περιλαμβάνονται επίσης έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης αλλά και κάποια έργα που αφορούν το Φαλακρό. Επίσης, εντάσσεται το έργο της ανάδειξης του μονοπατιού Ε6 «πρωταρχικής σημασίας γιατί ποντάρουμε στον εναλλακτικό τουρισμό» καθώς και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως της φροντίδας Υγείας, για την γενικότερη αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και έργα που αφορούν την Κτηνοτροφία της περιοχής σημαντικά για τους κτηνοτρόφους. Σημαντικό επίσης το έργο αναδασμού του Δοξάτου, με 1,2 εκατ. ευρώ που μόλις ξεκίνησε η δημοπράτησή του «και θα δώσει πνοή στην αγροτική περιοχή του κάμπου του Δήμου Δοξάτου».
Πρόγραμμα Δράσης
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Δράσης 2023, στο οποίο η ΠΕ Δράμας περιλαμβάνεται με 39 δράσεις με προϋπολογισμό 702.000 ευρώ. «Μερικές απ’ αυτές τις δράσεις είναι καινοτόμες και περιφερειακές» είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε στη μελέτη του αμπελοοινικού δυναμικού της περιοχής της Δράμας, για την κατάρτιση και τεκμηρίωση τεχνικού φακέλου νέου προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας οίνου (ΠΟΠ) που δεν υπήρχε στη Δράμα που είναι φημισμένη για τα κρασιά της».
Μια άλλη δράση αφορά τον πρωτογενή τομέα, την πατάτα Νευροκοπίου, για την ανάδειξη και αξιολόγηση βελτίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ποιοτικών της πατάτας. Μια δράση που θα υλοποιηθεί μαζί με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω μιας τριετούς προγραμματικής σύμβασης 90.000 ευρώ.
Επίσης, διπλασιάζεται το ποσό για την χρηματοδότηση της ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ από 30.000 σε 60.000 ευρώ, ενώ στηρίζεται με προγραμματική σύμβαση για μια ακόμα τριετία το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με 210.000 ευρώ.
Ακόμα, για πρώτη φορά εντάσσεται και η Ονειρούπολη, καθώς η Περιφέρεια ΑΜΘ και η ΠΕ Δράμας, θα στηρίζει τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με 10.000 ευρώ και πιθανότατα με κάποιο σπιτάκι, από το οποίο θα υπάρχει προβολή του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.
Ακόμα, δύο δράσεις με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στη συνέχεια των δράσεων που είχαν γίνει στο τέλος της σχολικής χρονιάς για το Περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν το 2023 σε συνεργασία με την Εκπαίδευση στην Π.Ε. Δράμας.
Επίσης, θα γίνει προμήθεια ενός συστήματος ελέγχου νερού, το οποίο αγοράζεται άπαξ και χρησιμοποιείται στη συνέχεια από την αντίστοιχη υπηρεσία της Π.Ε. Δράμας.
Τα νέα έργα του 2023
Ερωτώμενος από τον «Πρωινό Τύπο» για το ποια είναι τα νέα έργα που εντάσσονται στο 2023, σημείωσε ότι «τα νέα έργα αφορούν αρχικά το ζήτημα του ατυχήματος του ανελκυστήρα εντός του Διοικητηρίου για βελτίωση και αφορά την ασφάλεια όλων».
Επίσης, στα νέα έργα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα του ποταμού Νέστου, το αντιπλημμυρικό αρδευτικό φράγμα της Κ. Βροντούς, η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο Βοϊράνης, μελέτη για το δρόμο Παπάδες – Μικρομηλιά, η στεγανοποίηση του δώματος της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη.
Επίσης η συντήρηση φωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών του εθνικού και επαρχιακού δικτύου 500.000 ευρώ, τα στηθαία και οι πινακίδες σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο Δράμας 390.000 ευρώ και νέου εξοπλισμού σήμανσης 100.000 ευρώ.
Η ανισόπεδη διάβαση
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπαεμμανουήλ για το έργο της ανισόπεδης διάβασης από την ανατολική είσοδο της πόλης της Δράμας, στη σιδηροδρομική διάβαση. Όπως είναι γνωστό, το έργο ακυρώθηκε τελικά, καθώς πλέον δεν υπάρχει συχνή συγκοινωνία με το τρένο προς τη Θράκη της τάξης των 17 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, «αυτό το έργο δεν πρέπει να προχωρήσει γιατί θα φέρει στην περιοχή μια γενικότερη απομόνωση, οπότε κρατάμε το ποσό αυτό και θα ξεκινήσει μια μελέτη για να γίνει κάτι διαφορετικό στην είσοδο της πόλης από την Καβάλα, καθώς παραμένει και το ποσό των 300.000 ευρώ για απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη περιοχή».
Τόνισε μάλιστα ότι έχουν γίνει και κάποιες συζητήσεις με τη Raycap, ώστε να βοηθήσει με κάποιες μελέτες που μπορούν να γίνουν στη συνέχεια.