Από 16 έως 21 Σεπτεμβρίου
Η Δράμα συμμετέχει
και φέτος στην Ευρωπαϊκή
Εβδομάδα Κινητικότητας
Πέρυσι η Δράμα κατέκτησε την 1η θέση στη χώρα
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ την περασμένη Τετάρτη από το Δημοτικό Συμβούλιο, η συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που θα διενεργηθεί από τις 16 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Το χρηματικό ποσό που εγκρίθηκε για τα έξοδα των διαφόρων εκδηλώσεων, ανέρχεται στα 5.931,5 €.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ), έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Ο αντίκτυπος της ΕΕΚ αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε όλο τον κόσμο. Το 2016 η εκστρατεία έσπασε ρεκόρ συμμετοχών, 2.427 πόλεις και κωμοπόλεις από 51 χώρες διοργάνωσαν δραστηριότητες κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
Ποδήλατο, αστικά λεωφορεία, κίνηση με τα πόδια
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Τουρισμού κ. Καραμπατζάκης, επισημαίνει ότι «με την κινητικότητα εννοούμε ποδήλατο, ηλεκτροκίνηση, αστικά λεωφορεία, περιορισμού του αυτοκινήτου, κίνηση με τα πόδια. Η Ε.Ε.Κ. είναι βασικό κομμάτι μιας πόλης, της αστικής ατζέντας, η κινητικότητα μέσα στην πόλη».
Αναφερόμενος στα βήματα του Δήμου Δράμας, σημειώνει ότι ο Δήμος πέρυσι είχε μια καλή παρουσία, «που πετύχαμε και πήραμε την πρώτη θέση στη χώρα. Γι’ αυτό και η Σάμος που το 2016 ήταν πρώτη, μας παρέδωσε την Κούπα του Πυθαγόρα, σαν δώρο, για την πόλη που λαμβάνει το 2017 να συνεχίσει το έργο της Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας».
Μελέτη κινητικότητας
Σημαντική είναι η συμβολή και συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην οποία αναφέρεται ο κ. Καραμπατζάκης: «Το καλοκαίρι ήρθαν με drone, κατέγραψαν πολλά σημεία της πόλης, την κίνηση, τους πήγαμε σε όλα τα περίεργα σημεία όπως στο Αρρένων, την οδό Ιουστινιανού, την οδό Αντιγόνου κτλ. Το παζάρι της Δράμας το οποίο δεν είναι πρόβλημα μεν, όμως είναι ένα αντικείμενο που με την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πόλη, χρήζει μελέτης. Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο, που μπορεί να μας δώσει όλη αυτή την πληροφορία που χρειάζεται η πόλη για τα επόμενα 15-20 χρόνια, ώστε να βελτιωθεί η κινητικότητα. Να βελτιώσουμε την κυκλοφορία, να μην έχουν μποτιλιαρίσματα οι δρόμοι, να γίνουν κάποια round about (κυκλικοί κόμβοι). Στην ουσία, αυτό το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, είναι υπερκείμενο μιας σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης. Κουμπώνει δηλαδή και μπορεί να σε βοηθήσει και να βγάλεις κυκλοφοριακές μελέτες, που θα είναι στο χρόνο στον οποίο μιλάμε.»
Σημειώνει επίσης ο κ. Καραμπατζάκης, ότι όλη αυτή η μελέτη μπορεί να συνδυαστεί σε πολύ καλό βαθμό, με τον χωροταξικό σχεδιασμό: «Η Δράμα είναι έτοιμη να εγκριθεί και να υπογραφεί το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, τα λεγόμενα Γενικά Πολεοδομικά. Άρα ένα γενικό Πολεοδομικό, το οποίο θα βρει Ολοκληρωμένα Σχέδια, θα έχει σχέδια Βιώσιμης Κινητικότητας, θα μπορέσει να σχεδιάσει χρήσεις γης και γενικότερα την εξέλιξη των πραγμάτων σε μια πιο λογική βάση».
Συνάντηση φορέων και συντονισμός
Αναφορικά με τον συντονισμό των φορέων που συμμετέχουν στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, υπήρξε συνάντηση φορέων στο παλαιό Δημαρχείο, όπου έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με τον συντονισμό των δράσεων.
Για τον αρτιότερο παραγραμματισμό και την επιτυχημένη διοργάνωση, και των φετινών εκδηλώσεων οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, συνεχίζουν τις δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναλυτικά ο Δήμος Δράμας απηύθυνε στις 28-08-2017 ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας σε φορείς και συλλόγους και σε συνέχεια αυτής, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, στο 2ο όροφο του ανακαινισμένου δημαρχείου Δράμας.
Στη συνάντηση αρχικά πραγματοποιήθηκε, από εκπροσώπους του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης, παρουσίαση των ήδη δηλωθέντων δράσεων και κατόπιν ακολούθησε διαλογική συζήτηση για την οριστικοποίηση του προγράμματος της ΕΕΚ 2017.