Λειτουργεί πλέον ο πολιτιστικός
χώρος του Σαντιρβάν με διαρκή
έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη
Η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της περασμένης Παρασκευής άνοιξε ο νέος εκθεσιακός χώρος πολιτισμού του ανακαινισμένου «Σαντιρβάν τζάμι», όπου παρουσιάζεται μια πρώτη σημαντική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο: «Δια της Μικράς Ασίας».
Ο νέος εκθεσιακός και πολιτιστικός χώρος, ιδιοκτησίας της εταιρείας Raycap του Δραμινού επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη, θα λειτουργεί ως μια μόνιμη παρουσία του Μουσείου Μπενάκη στην πόλη της Δράμας, με εκθέσεις που θα ανανεώνονται κατά καιρούς.
Στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, η οποία λειτουργεί από Πέμπτη έως και Κυριακή, παρουσιάζονται 41 εκκλησιαστικά αντικείμενα κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η διάρκεια της έκθεσης «Δια τα κειμήλια της Μικράς Ασίας» στο «Σαντιρβάν» είναι από τις 9 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 6 Μαρτίου 2023, με ώρες και μέρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-20:30, Σάββατο, Κυριακή: 11:30-14:30 και 17:30-20:30. Με τη νέα χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης και σχολείων στον εκθεσιακό χώρο.
Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής και πρόεδρος της Raycap κ. Αποστολίδης, σημείωσε την προοπτική που παρουσιάζει ο χώρος του Σαντιρβάν για την εξέλιξη που έχει ήδη δρομολογηθεί και τόνισε ότι το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάζει κάθε χρόνο δύο με τρεις εκθέσεις. Εξέφρασε την σκέψη του λέγοντας ότι «η Δράμα είναι πολύ τυχερή γιατί θα έχει δίπλα της για πολλά χρόνια ένα τέτοιο οργανισμό» και τόνισε ότι το Μουσείο Μπενάκη είναι το μεγαλύτερο και αρτιότερο μουσείο ελληνικού πολιτισμού, το οποίο επιτελεί ανιδιοτελώς ένα εκπληκτικό εθνικό έργο τόσα χρόνια με τεράστια απήχηση, η οποία είναι πολλαπλάσια των πόρων που έχει.
Στη Δράμα και στο άνοιγμα της πρώτης έκθεσης στο Σαντιρβαν τζαμί, βρέθηκε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Μαγγίνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρώτη επαφή με τον ιδρυτή και πρόεδρο της Raycap κ. Αποστολίδη, ο οποίος τους κάλεσε να δουν τον χώρο, διαπιστώνοντας ότι «ήταν ένας χώρος τεκμηριωμένος, θαυμάσια ανακαινισμένος και αναζητήσαμε από κοινού τρόπους να του προσδώσουμε μια πολιτιστική χρήση, με την ευρύτερη έννοια. Να είναι δηλαδή ένας χώρος πολιτισμού στο κέντρο της Δράμας».
Όπως είπε ο κ. Μαγγίνης, η επιθυμία ήταν αρχικά να γίνει μια έκθεση, κάτι που να συνδέεται με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία βέβαια έχει και ένα ιδιαίτερο βάρος για τη Δράμα, μια πόλη με ένα σημαντικό πληθυσμό προσφυγικής καταγωγής.
Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι ο χώρος του Σαντιρβάν λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά υψηλό μουσειακό επίπεδο και όπως είπε, «ελέγξαμε κάθε πτυχή της ασφάλειας για τα αντικείμενα, της ασφάλειας των επισκεπτών, την υγρασία, τη θερμοκρασία. Είναι ένα θαυμάσιο μουσείο ήδη και το ότι έχει και τέτοιο ιστορικό βάρος και τη σύνδεση βέβαια και με τους πρόσφυγες, όπου στεγάστηκαν εδώ, και με την εφημερίδα “Θάρρος”, τον κάνει ακόμη πιο γεμάτο νόημα, ακόμη πιο σημαντικό για εμάς».