Home > Πρώτο Θέμα > Η γραμμή βοήθειας της Ένωσης Κυριών Δράμας έχει δεχθεί 81 κλήσεις από θύτες και θύματα – Σημαντικά τα αποτελέσματα του έργου «Ώρα να Μιλήσεις»

Η γραμμή βοήθειας της Ένωσης Κυριών Δράμας έχει δεχθεί 81 κλήσεις από θύτες και θύματα – Σημαντικά τα αποτελέσματα του έργου «Ώρα να Μιλήσεις»

Σημαντικά τα αποτελέσματα του έργου «Ώρα να Μιλήσεις»

Η γραμμή βοήθειας της Ένωσης

Κυριών Δράμας έχει δεχθεί 81

κλήσεις από θύτες και θύματα

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κυρίες Αλίκη Τσιαμούρα,  Μαρία Γαλανοπούλου και Βασιλική Καρροπούλου

Η γραμμή βοήθειας συνεχίζει να λειτουργεί και μετά το  πέρας του προγράμματος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗΝ ημερίδα λήξης, ολοκληρώθηκαν χθες Τρίτη 11 Ιανουαρίου, οι εργασίες του προγράμματος «Ώρα να Μιλήσεις», που υλοποίησε η Ένωση Κυριών – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας Δράμας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο ασχολείται με τις μορφές βίας και κακοποίησης στην σύγχρονη  κοινωνία μας, τόσο στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, όσο και στο διαδίκτυο και αφορά σε όλα τα είδη. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι η διαχείριση του θύτη και η συνομιλία και συνεργασία μαζί του.

Η ημερίδα λήξης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της μέσω διαδικτύου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Συρεγγέλα, ενώ στη συνέχεια στο πρόγραμμα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας Δράμας κα. Τσιαμούρα, η οποία έκανε μια χρονική αναφορά στα προγράμματα που μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει η Ένωση Κυριών από το 2006 μέχρι και σήμερα, σε συνεργασία με το Νορβηγικό Φορέα Alternative to Violence με 30 χρόνια εμπειρίας στο θέμα της διαχείρισης του θύτη.

Στη συνέχεια, μίλησαν δύο από τα βασικά στελέχη του προγράμματος «Ώρα να Μιλήσεις», η κα. Μαρία Γαλανοπούλου – ψυχολόγος και η κα. Βασιλική Καρροπούλου – κοινωνική λειτουργός, οι οποίες παρουσίασαν τα αποτελέσματα από την 14μηνη διάρκειά του.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της ψυχολόγου ΑΠΘ, ΜΑ, ψυχοθεραπεύτριας του Κέντρου Κοινότητας Δράμας Ματίνας Γαβριήλογλου η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της από τις δύο εκπαιδεύσεις του Νορβηγικού φορέα «Alternative to Violence» στη πόλη μας, με θέμα τη θεραπεία των ατόμων που ασκούν βία.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, είχαμε τον χαιρετισμό της Καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σεβαστής Χατζηφωτίου, η οποία ήταν μία από τους 3 καθηγητές με τους οποίους συνεργάστηκε η Ένωση Κυριών, προκειμένου το έργο να πετύχει τους στόχους του.

Τέλος, την σκυτάλη πήραν μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα Λύκεια του Νομού Δράμας, που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά-ενημερωτικά εργαστήρια με θέμα την «Πρόληψη και ευαισθητοποίηση για θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας». Τα παιδιά μίλησαν για την εμπειρία τους, την γνώση που αποκόμισαν και τους νέους ορίζοντες που δημιουργήθηκαν. Τα σχολεία που απάντησαν θετικά σε αυτή την πρόσκληση δούλεψαν με μεγάλο ενθουσιασμό και συνέπεια για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας, προσθέτοντας τις ιδέες, τις ανησυχίες και τις ελπίδες, τους, στις παρουσιάσεις τους.

Δηλώσεις από τις υπευθύνους του προγράμματος

Δηλώσεις στον «Π.Τ.», έκανε αρχικά η κα. Τσιαμούρα,  η οποία σημείωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ετεύχθη ο σκοπός μας, που ήταν να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτό το πετύχαμε 100%».

Όπως είπε η ίδια, «στόχος του προγράμματος είναι να ασχοληθούμε με τον θύτη. Είναι μια μάστιγα, που δυστυχώς ο  θύτης σε όλη την πορεία της ζωής τους, δεν  δημιουργεί ένα μόνο θύμα αλλά πολλά. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα βάλουμε κι εμείς με τη σειρά μας, ένα λιθαράκι σ’ αυτό του λέγεται έμφυλη βία και θύτης».

Με τη σειρά της, η κα. Γαλανοπούλου, υπεύθυνη του έργου «Ώρα να Μιλήσεις» σημείωσε ότι «η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό βήμα και στοχεύουμε στην πρόληψη και την προαγωγή της».

Η ίδια ανέφερε ότι, «Αυτή τη στιγμή η τηλεφωνική γραμμή του έργου έχει δεχθεί 66 κλήσεις από άτομα που είτε υφίστανται βία, είτε από μάρτυρες που θέλησαν να καταγγείλουν κάποιες περιπτώσεις, ενώ επίσης έχουμε διαχειριστεί 15 κλήσεις από άτομα που ασκούν βία και ζητάνε βοήθεια. Και αυτό είναι κάτι σημαντικό. Η γραμμή βοήθειας συνεχίζει να λειτουργεί και μετά το  πέρας του προγράμματος και είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Σημείωσε ακόμα η κα. Γαλανοπούλου, ότι, «ήταν ένα όραμα της κας Τσιαμούρα, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον θύτη, τον άνθρωπο που ασκεί κακοποιητική συμπεριφορά. Είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας και εμείς του ανοίγουμε την πόρτα μας για τη θεραπεία του».

Τέλος, η κα. Καρροπούλου σημείωσε ότι «έχει διενεργηθεί μια πανεπιστημιακή έρευνα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέσα από εκεί αναδείχθηκαν οι μορφές βίας που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά και συμπεριλαμβάνουν μορφές βίας που πραγματικά δεν περιμέναμε να τις δούμε. Δυστυχώς είναι θέματα που συμβαίνουν και στην Ελλάδα, όπως τα δωμάτια παιδικής κακοποίησης. Στην ουσία, υπάρχει ένας δράστης ο οποίος παίρνει ένα παιδί, κλείνει την ημερομηνία και την ώρα κατά την οποία θα κακοποιήσει το παιδί και υπάρχουν θεατές που πληρώνουν για να δουν life την κακοποίηση του παιδιού».