Συμβουλές για να αποφεύγετε
τις απάτες από την Γενική
Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση ΑΜΘ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για το πώς μπορούμε να αποφεύγουμε τις διάφορες τηλεφωνικές απάτες, δίνει προς τους πολίτες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα οι τηλεφωνικές απάτες βρίσκονται και πάλι σε έξαρση, και πολύς κόσμο χάνει χρήματα και δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη συνέχεια.
Μάλιστα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση ΑΜΘ, ζητάει από τους πολίτες να ενημερώσουν φίλους και συγγενείς, ώστε να μην «πέσουν» θύματα των απατεώνων.
Πώς δρουν οι απατεώνες
Όπως ενημερώνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση ΑΜΘ, οι δράστες επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και επαγγελματίες προσποιούμενοι τους πελάτες και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής για παροχή υπηρεσιών ή αποπληρωμής οφειλών, αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς (κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας) και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς των παθόντων.
Προσπαθούν να πείσουν πολίτες για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).
Στέλνουν μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα, τα οποία περιέχουν κάποιο σύνδεσμο (link) και παρακινούν τους πολίτες να τον ακολουθήσουν, οδηγώντας τους σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών.
Στη συνέχεια ζητούν την καταχώρηση προσωπικών τραπεζικών στοιχείων, τα υποκλέπτουν μόλις συμπληρωθούν και αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, μεταφέροντας σε άλλους λογαριασμούς χρηματικά ποσά.
Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε τους πολίτες:
Να μην καταχωρείτε προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
ΜΗΝ δίνετε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής σας κάρτας και του λογαριασμού που διατηρείται σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας.
Να πληκτρολογείτε οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) των τραπεζικών ιδρυμάτων για την είσοδο στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και να μην εισάγεται ποτέ τα προσωπικά τραπεζικά σας στοιχεία σε ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) του συνδέσμου που σας αποστέλλουν, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος.
Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για ανάγκη συγγενικού ή γνωστού σας προσώπου, επικοινωνήστε τηλεφωνικά οι ίδιοι μαζί του, ώστε να επιβεβαιώσετε τα όσα επικαλούνται αυτοί που σας κάλεσαν.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.