Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Θ. Ζεκερίδης
Απέρριψε η Αποκεντρωμένη την προσφυγή
του Δήμου Δοξάτου για τα νερά των Πηγών
Βοϊράνης που αντλεί ο Δήμος Καβάλας
Ζεκερίδης: «Ελέγχω την κατάσταση. Δεν βιάζομαι. Θα προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις»
Δαλακάκης: Προσφυγή στην Πολεοδομία Δράμας να κηρύξει αυθαίρετη την περίφραξη των πηγών από την ΔΕΥΑΚ
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ με την άντληση νερού της ΔΕΥΑ Καβάλας από τις πηγές Κεφαλαρίου του Δήμου Δοξάτου, υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Ένα από τα βασικά προβλήματα, είναι ότι ο Δήμος Καβάλας ποτέ μέχρι σήμερα (από το 1968 ακόμα) δεν έχει πληρώσει για το νερό που αντλεί όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει σχετική μελέτη, με την οποία ο Δήμος Καβάλας επιθυμεί να κατασκευάσει ένα νέο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης των Κοινοτήτων της Δ.Ε. Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης, ύψους 7.400.000 ευρώ.
Και ακόμα, μετά από αίτημα που έχει κάνει ο Δήμος Δοξάτου, η ΔΕΥΑ Καβάλας, αρνείται να δώσει στοιχεία για το πόσα κυβικά αντλεί κάθε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν είχε γίνει η αρχική υδροδότηση της Καβάλας από τις Πηγές Βοϊράνης την περίοδο της Χούντας το 1968, η συμφωνία ήταν για υδροδότηση μόνο της πόλης της Καβάλας και καμιάς άλλης περιοχής. Σήμερα, με το έργο αυτό, ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να υδροδοτήσει από τις ίδιες Πηγές Βοϊράνης και την Δ.Ε. Φιλίππων, η οποία εντάσσεται στο Δήμο Καβάλας.
Θέλοντας να μπλοκάρει την χρηματοδότηση του έργου ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, κατέφυγε τελικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία όμως με απάντησή της στις 17 Ιανουαρίου 2023 απέρριψε την προσφυγή αυτή.
Ως μια από τις αιτιολογίες απόρριψης, αναφέρεται ότι «ο δήμαρχος Δοξάτου, ως εξουσιοδοτούμενος του Δήμου Δοξάτου, δεν έχει έννομο συμφέρον ως προς την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων, δεν απέδειξε την συνδρομή έννομου συμφέροντος ούτε ως προς το Δήμο Δοξάτου, ούτε ως προς το πρόσωπό του».
Όπως αναφέρεται επίσης στην απόφαση της Αποκεντρωμένης, «για την ύπαρξη του έννομου συμφέροντος, δεν αρκεί το γενικό ενδιαφέρον κάθε πολίτη, αλλά απαιτείται ιδιαίτερο και έμμεσο έννομο συμφέρον…», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται επίσης, ότι, η προσφυγή του Δήμου Δοξάτου προς την Αποκεντρωμένη ήταν εκπρόθεσμη.
Τονίζεται επίσης, ότι, οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καβάλας, «αφορούν έγκριση μελέτης και όχι κατακύρωση διαγωνισμού ή ανάθεση μελέτης και ως εκ τούτου δεν υπήρχε υποχρέωση ανάρτησης στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Ζεκερίδης: «Ελέγχω την κατάσταση»
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε τελικά το αίτημα του Δήμου Δοξάτου από την Αποκεντρωμένη, ενώ σημειώνει ότι προς το παρόν περιμένει μια απάντηση από τη Διεύθυνση Υδάτων η οποία εδρεύει στην Καβάλα και για όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως λέει, έχει λάβει ένα κείμενο από τη ΔΕΥΑ Καβάλας, «στο οποίο λένε διάφορα και αποσιωπούν το γεγονός ότι παίρνουν μεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτές που προβλεπόταν και πήραν το 2016 και αναφέρονται στη σύμβαση του 1969».
Όπως τονίζει ο ίδιος, «θα το δούμε αυτό το ζήτημα. Εγώ δεν βιάζομαι. Περιμένω τις απαντήσεις. Και με όλα τα στοιχεία που έχω και με την καθοδήγηση της νομικής συμβούλου, θα δω αν οι παρεμβάσεις μου θα είναι διοικητικές ή δικαστικές. Μόλις έχω όλες τις απαντήσεις από τη ΔΕΥΑ Καβάλας, η οποία δυστυχώς δεν μου τα δίνει η ίδια, θα δούμε και θα καθορίσουμε τη στάση μας. Περιμένω και θεωρώ ότι έχω τη δυνατότητα να ελέγχω την κατάσταση».
Αναφορικά με το ζήτημα περίφραξης που φέρεται να έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Ζεκερίδης, σημειώνει: «Τους είχα εγκαλέσει να πάνε να καθαρίσουν το χώρο (σ.σ. εννοεί στις πηγές απ’ όπου αντλείται το νερό του Δήμου Καβάλας) και μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, πήγαν καθάρισαν, τον περίφραξαν για να είναι καθαρός κτλ. Και θεωρεί τώρα ο κ. Δαλακάκης, ότι αποκτούν δικαίωμα ιδιοκτησίας. Αυτά πρέπει να προφυλάσσονται».
Στην ερώτηση ότι σύμφωνα με μια καταγγελία του πρώην δημάρχου Δοξάτου κ. Δαλακάκη, έχουν αφήσει μια σωλήνα από την οποία τρέχει άφθονο το νερό, ο κ. Ζεκερίδης απαντά:
«Το λάθος του κ. Δαλακάκη είναι αυτό. Αυτό το νερό είναι που πρέπει να αφήνουν για την οικολογική παροχή. Και παροχόμετρο δεν είχε τοποθετηθεί ως τώρα, που θα έπρεπε να είχε από την αρχή και είναι λιγότερο απ’ αυτά που πρέπει να είναι. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνει για την οικολογική παροχή».
Τονίζει τέλος, ότι, «έχω το φάκελό μου έτοιμο, θα κάνω αυτό που πρέπει και μόλις είμαι έτοιμος, θα κατέβω στην Αθήνα, θα κάνω τις κεντρικές παρεμβάσεις σε επίπεδο προς το παρόν διοικητικό και όχι ποινικό. Αν χρειαστεί βέβαια, να μου υποδείξει η νομική σύμβουλος ότι πρέπει να πάμε και ποινικά, θα το κάνω. Απλά, ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί δεν γίνεται κάτι εν τοις πράγμασι. Είναι ακόμα σε στάδιο μελετών και όσον αφορά τις δυνατότητες, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα, αλλά επειδή είμαστε ΟΤΑ, υπάρχει μια άλλη διαδικασία».
Δαλακάκης: Αίτημα στην Πολεοδομία να τα χαρακτηρίσει ως αυθαίρετα
Για το θέμα που αφορά τα παραπάνω, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο πρώην δήμαρχος κ. Δαλακάκης, ο οποίος κατά τη θητεία του είχε προχωρήσει σε καταγγελίες σχετικά με την σύμβαση του Δήμου Καβάλας από το 1968, για να αντλεί νερό από τις πηγές Βοϊράνης.
Μετά από την απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Δοξάτου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο κ. Δαλάκης προσέφυγε σε νέες καταγγελίες κατά του κ. Ζεκερίδη, επισημαίνοντας ότι χειρίζεται λάθος την υπόθεση αυτή.
Μιλώντας στον «Π.Τ.», επισημαίνει ότι, «η προσφυγή που έκανε ο κ. Ζεκερίδης ήταν εντελώς προσχηματική και φυσικά απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Και το θέμα είναι ότι, ενώ είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μας το είπε ότι απορρίφθηκε».
Σημειώνει επίσης ότι, «στις πηγές πήγε ο Δήμος Καβάλας πριν από δέκα μέρες περίπου και έχει περιφράξει δύο φρεάτια και ένα σωλήνα που ρίχνει αφειδώς νερό πόσιμο στο βάλτο. Αν το δείτε, το νερό που τρέχει είναι ποτάμι. Το σημείο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο».
Αναφορικά με το ζήτημα της περίφραξης στο φρεάτιο στην οποία προχώρησε ο Δήμος Καβάλας, ο κ. Δαλακάκης είπε ότι όντως ο κ. Ζεκερίδης το είχε ανακοινώσει σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δοξάτου, τονίζοντας όμως τα εξής: «Επειδή αυτοί δεν έχουν ιδιοκτησία, αλλά ιδιοκτησία έχουμε εμείς, αν θέλουν να κάνουν περίφραξη για να προστατευτεί οποιαδήποτε κατάσταση, αυτό θα το κάνουμε εμείς με δικές μας δαπάνες. Γιατί διαφορετικά αποδεχόμαστε εμείς, ότι, ο χώρος δεν είναι δικός μας».
Όπως σημειώνει επίσης στον «Π.Τ.» ο ίδιος, «επικοινώνησα με την Πολεοδομία της Δράμας και ψάξαμε μέχρι και τέσσερα χρόνια πίσω και δεν βρήκαμε πουθενά σχετική άδεια για τα έργα αυτά. Ούτε καν οικοδομική άδεια, που απαιτείται οικοδομική άδεια».
Προχθές το κ. Δαλακάκης κατέθεσε αίτημα για άμεση και έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητηθεί το θέμα εκ νέου και στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, σημειώνει: «Εάν με ρωτάτε τι πρέπει να γίνει, θα πω ότι ο Δήμος Δοξάτου πρέπει να πάει στην Πολεοδομία, να τα χαρακτηρίσει αυθαίρετα, να μην περιμένει απλώς να κάνει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, να πάρει ένα JCB και να ξηλώσει όλα, για την περίφραξη. Για το θέμα του νερού, πρέπει να κάνει αυτά που έλεγα εξ αρχής. Πρέπει να πάει στην Επιτροπή του Άρθρου 152 να κάνει δεύτερη προσφυγή και παράλληλα να πάει και στα Διοικητικά Δικαστήρια».