Νέες επιτυχίες Δραμινών μαθητών στην Ελληνική Μαθητική Εταιρεία
Πρώτος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού
ΙΠΠΑΡΧΟΣ ο Πρ. Φωτιάδης με στόχο
την Εθνική Ομάδα Αστρονομίας
Ο Πρόδρομος Φωτιάδης και ο Φίλιππος Άρμεν περνάνε στην επόμενη φάση της Μαθηματικής Εταιρείας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ασταμάτητος επελαύνει ο Δραμινός μαθητής των Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου, Πρόδρομος Φωτιάδης, μετά από νέες επιτυχίες που σημείωσε στο αμέσως προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα όμως, ένα νέο όνομα από τη Δράμα εμφανίζεται στα Μαθηματικά, που είναι ο μαθητής Φίλιππος Άρμεν, της Β΄ τάξης του 2ου ΓΕΛ Δράμας.
Μαθηματικός διαγωνισμός «ΘΑΛΗΣ»
Αναλυτικότερα και όσον αφορά το διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, πρόσφατα είχαμε την πρώτη φάση του «ΘΑΛΗΣ». Από το διαγωνισμό αυτό, προκρίθηκαν οι δύο παραπάνω μαθητές από τη Δράμα, ο Φίλιππος Άρμεν και ο Πρόδρομος Φωτιάδης.
Οι δύο περνάνε στην επόμενη φάση των διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με στόχο να μπορέσουν να ενταχθούν στις ομάδες που θα δημιουργηθούν για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων.
Ο διαγωνισμός του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» θα διεξαχθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2023.
Νέα επιτυχία του Πρ. Φωτιάδη στην Αστρονομία
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, βγήκαν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστημικής Βόλου «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», που έγινε στις 23 Ιανουαρίου.
Από εκεί, ο Πρ. Φωτιάδης προκρίθηκε στην πρώτη θέση και στη συνέχεια στις 25 και 26 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στην τελική φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από εκεί και πέρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα επιλεγεί η εθνική ομάδα για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας. Οι πέντε πρώτοι της τελικής τρίτης φάσης, θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή Ομάδα, που θα συμμετάσχουν στην 16η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής 2023, που θα γίνει 10-20 Αυγούστου 2023 στο Χορτσόφ της Πολωνίας.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι, ο Πρ. Φωτιάδης συμμετείχε στην 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας που είχε γίνει στην Τυφλίδα Γεωργίας από 15 έως 22 Αυγούστου, απ’ όπου είχε λάβει εύφημο μνεία.
Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές: Φειδάκης Αθανάσιος – 2ο ΓΕΛ Αιγίου Αχαΐας, Φωτιάδης Πρόδρομος – Λυκ. Τάξεις Νικηφόρου Δράμας, Σκούπας Ανδρέας – Μουσικό Σχολείο Αλίμου Αττικής, Μπατσέλα Παναγιώτα – 3ο ΓΕΛ Καστοριάς, Μηλαράς Βασίλης – 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Βόλου.
Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% της συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%).
Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 48 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με περίπου 300 συνολικά μαθητές.
Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών
Όσοι παρακολουθούν την πορεία του Πρ. Φωτιάδη, θα καταλάβουν ότι πρόκειται για έναν προικισμένο μαθητή με ιδιαίτερες γνώσεις και επιτυχίες στα Μαθηματική και την Αστρονομία. Οι επιτυχίες του είναι τόσες πολλές, που έφτασαν μέχρι και την Ακαδημία Αθηνών, η οποία τον βράβευση στις 23 Δεκεμβρίου.
Βραβεύτηκε συγκεκριμένα με το Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτη Μέγα», που αθλοθέτησαν τα παιδιά του το 2022, από την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του και περιλαμβάνει έπαθλο 3.000 ευρώ.
Ο Πρ. Φωτιάδης έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα τέσσερα μετάλλια σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες και θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ανακάλυψε την αγάπη του για τα μαθηματικά, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και από την Β΄ Τάξη του Γυμνασίου άρχισε να μελετά πιο συστηματικά, ενώ μέσω των μαθηματικών διαγωνισμών ανακάλυψε ότι του αρέσουν υπερβολικά.
Στην προσπάθειά του αυτή, συνέδραμαν τόσο οι καθηγητές, όσο και ο πατέρας του, ο οποίος τον καθοδήγησε με αποτέλεσμα να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, δεν κρύβει την αγάπη του και για την αστρονομία καθώς το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο.