Home > νέα > Μεγάλη ζήτηση στο αρνάκι λόγω των Αποκριών-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης

Μεγάλη ζήτηση στο αρνάκι λόγω των Αποκριών-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης

Μεγάλη ζήτηση στο αρνάκι

λόγω των Αποκριών

Ακριτίδης: Έλλειψη σε ελληνικό αρνάκι αναμένεται για την περίοδο του Πάσχα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ το Πάσχα είναι ακόμα σχετικά μακριά, παρ’ όλα αυτά ήδη από τώρα έχει αρχίσει να κινείται η αγορά στα αμνοερίφια. Αυτή την ώρα, η ζήτηση είναι αυξημένη εξαιτίας των Αποκριών και η τιμή στο αρνί και το κατσίκι φαίνεται να είναι αρκετά καλή, όσον αφορά το σφάγιο.

Αυτή την ώρα, η τιμή στο σφάγιο για το αρνί είναι στα 6 και 6,5 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν στα 4 ευρώ. Σ’ αυτό φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το αυξημένο κόστος παραγωγής, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν και ευχαριστημένοι.

Ιδιαίτερο πρόβλημα βέβαια παραμένουν πάντα οι ελληνοποιήσεις, με ζώα που έρχονται από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη Ρουμανία, αν και εκεί πλέον υπάρχει αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε πώς θα κινηθούν οι τιμές για το Πάσχα και κατά πόσο θα έχουμε ελληνοποιήσεις είτε λόγω αισχροκέρδειας, είτε λόγω έλλειψης ελληνικών αρνιών.

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς πλέον το χαρακτηριστικό της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η έλλειψη ζωικού κεφαλαίου, αλλά και η αποχώρηση πολλών κτηνοτρόφων από το επάγγελμα τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Δήμου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τα τελευταία 8 χρόνια, έχουμε μείωση 30% τόσο σε ζωικό κεφάλαιο (που έχει σφαγεί λόγω μη δυνατότητας να τα κρατήσουν), είτε λόγω του ότι κτηνοτρόφοι δεν μπόρεσαν να μείνουν άλλο στο επάγγελμα και αποχώρησαν.

«Είναι πολύ μεγάλη απόκλιση», διευκρινίζει ο κ. Ακριτίδης και σημειώνει ότι, «για όλη την Ελλάδα είχαμε περίπου 11 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, και σήμερα έχουν μειωθεί στα 7-8 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. «Και όταν κάναμε την ανάλογη ερώτηση στον υπουργό ΥΠΑΑΤ, μας απάντησε: ναι, αλλά βγάζουμε σχεδόν το διπλάσιο γάλα. Δεν τους ένοιαξε ότι έκλεισαν μονάδες και χάθηκε ζωικό κεφάλαιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανοποιητική πολιτική».

Το επερχόμενο Πάσχα

Εξαιτίας αυτής της σημαντικής μείωσης του ζωικού κεφαλαίου που  υπάρχει στη χώρα, οι έμποροι έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν για αιγοπρόβατα και  προσπαθούν από τώρα να κλείσουν συμφωνίες.

Όπως εξηγεί ο κ. Ακριτίδης, «η ζήτηση είναι μεγάλη αυτή την εποχή λόγω των ημερών των Αποκριών και δεν υπάρχουν πολλές μονάδες. Το Πάσχα, ειλικρινά το λέμε, θα αναγκαστούν πάλι να ελληνοποιήσουν, όχι τόσο για αισχροκέρδεια, αλλά για να εξυπηρετήσουν την αγορά. Αυτή θα είναι τουλάχιστον η δικαιολογία των εμπόρων ότι υπάρχει έλλειψη.  Πέρυσι αυτό έγινε με τη δικαιολογία της τιμής, ότι το ελληνικό αρνί ήταν πολύ ακριβό».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Ακριτίδη, ότι «ήδη, έμποροι μας ζητούν  να τους δείξουμε κτηνοτρόφους για να κάνουν συμφωνίες και κάποιοι μάλιστα τολμούν να δώσουν από τώρα προκαταβολές για το Πάσχα, αφού πρώτα κάνουν αυτοψία ότι υπάρχουν οι μονάδες με τα αρνιά γεννημένα».

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα» τονίζει και σημειώνει ότι, «εμείς δεν θα το υλοποιήσουμε. Ας κάνουν την γνωριμία και από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα. Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι δεν θα βρουν ελληνικά αρνιά και δεν ξέρουμε τι τιμή θα έχει και το εισαγόμενο μέχρι τότε, γιατί και στις άλλες βαλκανικές χώρες το κόστος είναι υψηλό πλέον λόγω της ενέργειας».

Τονίζει ιδιαίτερα πάντως, ότι, «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τους κτηνοτρόφους φέτος από άποψη κέρδους και τολμώ να το πω από τώρα, γιατί βλέπω τις τάσεις αυτή την εβδομάδα».

Παραμένει ακριβό το κόστος

Ερωτώμενος σχετικά με το κόστος παραγωγής, επισημαίνει ότι αυτό παραμένει ακριβό: «Πρόσφατα μόλις έγινε μια πληρωμή ενίσχυσης ζωοτροφών από το ΥΠΑΑΤ. Δυστυχώς είναι πάνω από 10.000 συνάδελφοι κομμένοι από την πληρωμή, λόγω κάποιων αιτιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τους οποίους είναι άδικο. Γιατί αυτή η πληρωμή είναι στοχευμένη για να μην πάμε τα ζώα μας στο μαχαίρι. Να μας βοηθήσουν ώστε να τα κρατήσουμε τώρα το χειμώνα, να τα ταΐσουμε ακόμα ένα μήνα και προς την άνοιξη να βγουν στη βοσκή και να μην αγανακτήσουν οι συνάδελφοι και σφάξουν το κοπάδι. Ήταν λανθασμένη κίνηση από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να «τιμωρήσουν» αυτούς τους 10.000 συναδέλφους.  Όπως και τους νεοεισερχόμενους που δεν είχαν τζίρο το 2020, ενώ έχουν ζώα τώρα. Γιατί να μην τους ενισχύσουν  και αυτούς;»

Σημειώνει πάντως ότι θα βοηθήσει αρκετά το νέο επίδομα του market pass, καθώς αυτό θα δοθεί προς το Πάσχα, «οπότε ο κόσμος θα έχει κάποια χρήματα για να αγοράσει αρνάκι και κατσικάκι».

Αναφορικά με τους ελέγχους, λέει ότι «επιτέλους το κράτος θα πρέπει να κάνει ελέγχους όχι στα κρεοπωλεία, αλλά στην πηγή, εκεί που το ζώο πηγαίνει στα βιομηχανικά σφαγεία. Εκεί θα δει τα τιμολόγια και τις ελληνοποιήσεις που γίνονται. Οι υπόλοιποι έλεγχοι στην αγορά είναι λάθος. Εάν γίνουν σωστά αυτοί οι έλεγχοι, όλα αυτά θα σταματήσουν και θα έχουμε για το ελληνικό μια τιμή και μια άλλη τιμή στο εισαγόμενο».