Πάνω από 50 δήμαρχοι στη Δράμα για το συνέδριο του ΔΕΠΑΝ
Κύρια προβλήματα των Δήμων
η υποχρηματοδότηση και
η υποστελέχωση των υπηρεσιών τους
Δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκη, του Γεν. Γραμματέα Δασών κ. Αραβώση, του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου και του δημάρχου Βάρης-Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλου ως εκπροσώπου της ΚΕΔΕ
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΟ πλήθος δημάρχων –πάνω από 50 – βρέθηκε την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ).
Το ΔΕΠΑΝ, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς για τους Δήμους της χώρας και ιδρύθηκε το 2015 με πρωτοβουλία του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου (ο οποίος είναι και πρόεδρος) και σήμερα συμμετέχουν σ’ αυτόν 110 Δήμοι ως μέλη του.
Στόχος του ΔΕΠΑΝ, είναι να βοηθήσει κυρίως μικρούς και μεσαίους Δήμους ώστε να μπορούν να κάνουν μελέτες για διάφορα τεχνικά κυρίως έργα, μιας και το πρόβλημα της υποστελέχωσής τους είναι ιδιαίτερα έντονο και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μελέτες.
Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και ως εκπρόσωπος του Διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα εκ μέρους της Ν.Δ. ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Βουλευτής Ν. Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. το μέλος του Γραφείου Περιοχής Α.Μ.Θ. του ΚΚΕ κ. Γιώργος Πυργιλής, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Τομεάρχης Άμυνας κ. Μιχάλης Κουρτίδης και εκ μέρους του ΜέΡΑ 25 ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Μιχάλης Κριθαρίδης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος απεύθυνε επίσης χαιρετισμό.
Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, Ευστάθιου Τσιτλακίδη και Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, καθώς και στη μνήμη των θυμάτων των σεισμών σε Τουρκία και Συρία.
Μικρή απορροφητικότητα του «Αντ. Τρίτση»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκης, ο οποίος μιλώντας για αναπτυξιακούς οργανισμούς είπε ότι «το ενδιαφέρον που έχουμε και το έχουμε δείξει ούτως ή άλλως με νομοθετικές ρυθμίσεις στη στήριξη των αναπτυξιακών οργανισμών και ένας από αυτούς τους αναπτυξιακούς οργανισμούς είναι το ΔΕΠΑΝ».
Όπως είπε, «θεωρούμε ότι είναι χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία στο πλαίσιο του ότι οι Δήμοι υστερούν σε υποδομές τεχνικών υπηρεσιών και από ότι έχει δείξει μέχρι στιγμής το εγχείρημα αυτό, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και ιδιαίτερα το ΔΕΠΑΝ ήδη έχουν μπει σε συνεργασία με τους Δήμους σε πολλά έργα, είτε του προγράμματος “Α. Τρίτσης” είτε και του ΕΣΠΑ και αυτό είναι πολύ θετικό βήμα για την απορροφητικότητα των προγραμμάτων που υστερεί η χώρα μας εδώ και δεκαετίες».
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με την απορροφητικότητα των προγραμμάτων και ειδικά για το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», ο κ. Σταυριανουδάκης επεσήμανε: «Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί. Κάτι το οποίο μέχρι και πέρυσι ήταν σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Φανταστείτε ότι το αρχικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει σε εντάξεις στα μέσα του 2019 1,2 δισ., είχε μια απορροφητικότητα της τάξεως του 3%. Σήμερα σε εντάξεις που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ήδη η απορροφητικότητα έχει περάσει το 11-12%, κάτι το οποίο έχει κάνει εντύπωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που συμβάλλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, έχει εκπλήξει θετικά».
Η ανάπτυξη των Δασών από τους Δήμους
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέας Δασών του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Αραβώση, ο οποίος επεσήμανε ότι «το ΔΕΠΑΝ έχει καταφέρει και έχει συνενώσει Δήμους από όλη τη χώρα» και ακόμα, «το ΔΕΠΑΝ επιτελεί ένα σπουδαίο έργο, διότι έχει καταφέρει και έχει συνενώσει Δήμους από όλη τη χώρα. Από ότι ξέρω άνω των 100 είναι οι Δήμοι που συμμετέχουν. Κι εμείς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουμε μια πολύ πετυχημένη συνεργασία με το ΔΕΠΑΝ τα τελευταία χρόνια και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια και εύχομαι βέβαια καλή συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, έτσι δημιουργική και παραγωγική όπως έως τώρα».
Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» για το κατά πόσο τα δάση μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, ο κ. Αραβώσης σημείωσε: «Τα δάση μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανάπτυξης και πηγή για να μπορέσει να δοθεί δουλειά και να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με τα δάση πλήρως, περισσότερο από ότι ως τώρα. Δεν είναι μόνο η δασική ξυλεία. Δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι η ρητινή ή και η κτηνοτροφία, αλλά εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι διαχειριστικές μελέτες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να μπορέσει κανείς να προσδιορίσει όλες τις πηγές που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει σε ένα δάσος και βέβαια να προσφέρει δουλειά στην τοπική κοινωνία».
«Το ΔΕΠΑΝ στηρίζει και βοηθάει μικρομεσαίους Δήμους»
Ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι, «το ΔΕΠΑΝ, είναι ένα δίκτυο το οποίο στηρίζει και βοηθάει μικρομεσαίους Δήμους, στην τεχνική επάρκεια, σε έργα που δεν μπορούν να κάνουν, σε χρηματοδοτήσεις που μπορούν να τύχουν».
Όπως είπε, η Γενική Συνέλευση του ΔΕΠΑΝ καταδεικνύει ότι «οι συνέργειες, οι αυτοδιοικητικές στηρίξεις, ο ένας στον άλλον, βοηθούν και στηρίζουν τις οικονομίες μας, αλλά και τις κοινωνίες μας». Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως το μήνυμα που προκύπτει από τη δράση του ΔΕΠΑΝ είναι ότι «η αυτοδιοίκηση ενώνει και με τις συνεργασίες και συνέργειες πάντα έρχονται καλύτερα αποτελέσματα και για τις περιοχές μας και για τους Δήμους μας και για τους πολίτες μας.
Υποχρηματοδότηση των Δήμων
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλος, ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι το ΔΕΠΑΝ φτιάχτηκε με όραμα και παράγει πολύ συστηματική και θετική εργασία για τους Δήμους, οι οποίοι δεν είναι δεδομένο ότι όλοι μπορούν ή έχουν τα μέσα», επισημαίνοντας ότι, «με ένα πολύ καλό στρατηγικό σχέδιο οργανώνει όλες αυτές τις δράσεις και βοηθάει και σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας, αλλά και υλοποίησης έργων πλειάδα Δήμων, πάνω από 70-80 Δήμους με τους οποίους σήμερα έχει προγραμματικές συμβάσεις. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση, που αποδεικνύει ότι το ζητούμενο ανάπτυξη μπορεί να γίνει, όταν συνενώσουμε δυνάμεις και όταν συνεννοηθούμε ότι τα εργαλεία τα οποία μας δίνει η νομοθεσία, όπως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, χρησιμοποιούνται με ένα χρηστό, παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο».
Σε άλλο σημείο, μιλώντας για το ποιο είναι το κυρίαρχο θέμα στην αυτοδιοίκηση, τόνισε: «Κατ’ αρχάς είναι η υποχρηματοδότηση της λειτουργίας των Δήμων, ειδικότερα για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, και το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η αντινομία. Είναι εμπόδια τα οποία δημιουργούν ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν εύκολα οι Δήμοι να τα ξεπεράσουν. Προσπαθούμε, λοιπόν, να συνενωθούμε, ούτως ώστε το πρόβλημα του ενός να γίνει ίδιο και ταυτόσημο με το πρόβλημα των υπολοίπων. Άρα να κάνουμε την προσπάθεια όλοι μαζί για τον ίδιο σκοπό και προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι κάτι στο οποίο δυστυχώς μας οδηγεί μια διαχρονική παθογένεια του κεντρικού κράτους, που είναι ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο παρίας της κεντρικής διοίκησης. Κάτι το οποίο είναι δομικά λάθος, πολιτικά στρεβλό και σε επίπεδο αποτελέσματος μη λειτουργικό»