Στατιστικά στοιχεία του πρωταθλήματος Handball
Η ομάδα της «Δράμα 1986» εμπιστεύεται Έλληνες αθλητές στο πρωτάθλημα της Α1
Το πρωτάθλημα της Handball Premier είναι από τα πιο ανταγωνιστικά, πιο αξιοκρατικά και αμφίρροπα του ελληνικού αθλητισμού, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια ο τίτλος αλλάζει συνέχεια χέρια. Χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα ενώ σήμερα στις 18.00 αγωνίζεται η ΔΡΑΜΑ 1986.
Τα τελευταία 15 χρόνια, 8 διαφορετικές ομάδες έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ την ίδια χρονική περίοδο 10 διαφορετικοί σύλλογοι έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση εγχώριου τίτλου σε επίπεδο ανδρών.
Το πρωτάθλημα επιστρέφει στην Δημόσια Τηλεόραση, όπου μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ2 θα μεταδίδεται κάθε Παρασκευή στις 17:00, το κορυφαίο παιχνίδι κάθε αγωνιστικής.
Κάθε χρόνο και νεότεροι
Ο Μ.Ο. ηλικίας των προπονητών της Handball Premier μειώθηκε φέτος ακόμα περισσότερο (42,25 έτη) και όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των προηγούμενων σεζόν, κάθε χρόνο υπάρχει και νέο… αίμα όσον αφορά τους προπονητές (2016-2017, μ.ο. 44), (2015-2016 μ.ο 45,3), (2014-2015 μ.ο. 46,2).
Παρατηρείται ότι φέτος οι μισοί (6) προπονητές της κατηγορίας είναι μεταξύ 30 και 40 ετών!
Νεότερος παραμένει ο Γιάννης Πηλαλίδης του Αερωπού Έδεσσας που είναι 31 ετών, ενώ μεγαλύτερος ο Στέλιος Σεϊρεκίδης, οποίος διανύει το 56ο έτος της ηλικίας του.
Οι ηλικίες των 12 τεχνικών
Γιάννης Πηλαλίδης (31, 1986)– Αερωπός Έδεσσας
Σάκης Βαλαβάνης (35, 1982)- Χιλιώτης ΓΣ Δράμα 1986
Κώστας Δεληγιάννης (35, 1982) Διομήδης Άργους
Δημήτρης Πελεκίδης (37, 1980)- Φοίβος Συκεών
Κώστας Μπούνας (37, 1980)- ΑΣΕ Δούκα
Σπύρος Μπαλωμένος (38,1979)- Πανελλήνιος
Γιώργος Ζαραβίνας (41, 1976) – Ολυμπιακός ΣΦΠ/ Όμιλος Ξυνή
Παναγιώτης Μεσσήνης (45, 1972)- ΓΑΣ Καματερού
Νίκος Γραμματικός (48, 1969)-ΑΕΚ
Τεο Παυλίδης (52, 1965)- Φίλιππος Βέροιας
Αντώνης Τσολάκος (52, 1965)–ΧΑΝΘ
Στέλιος Σεϊρεκίδης (56, 1961)- ΠΑΟΚ
Αλλαγές στις μισές ομάδες
Ένα ακόμα στοιχείο για το φετινό πρωτάθλημα είναι ότι παραπάνω από τις μισές ομάδες και μάλιστα οι επτά πρώτες της περσινής κατάταξης στην Handball Premier, θα πορευτούν με άλλους προπονητές σε σχέση με αυτούς που είχαν πέρσι.
Συγκεκριμένα οι ομάδες που είχαν αλλαγές στις τεχνικές τους ηγεσίες είναι οι Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή (Γιώργος Ζαραβίνας/ ΙΕΚ ΞΥΝΗ- Παναγιώτης Ιατρούδης), ΑΣΕ Δούκα (Κώστας Μπούνας αντί Γιώργου Κρανάκη), ΑΕΚ (Νίκος Γραμματικός αντί Κώστα Τούτση), Διομήδης Άργους (Κώστας Δεληγιάννης αντί Δημήτρη Δημητρούλια), ΠΑΟΚ (Στέλιος Σεϊρεκίδης αντί Νίκου Γεωργιάδη), Πανελλήνιος (Σπύρος Μπαλωμένος αντί Γιώργου Ζαραβίνα), Φίλιππος Βέροιας (Τεο Παυλίδης αντί Στέλιου Σεϊρεκίδη).
Τους προπονητές τους εμπιστεύτηκαν και φέτος οι Αερωπός Έδεσσας (Γιάννης Πηλαλίδης), Φοίβος Συκεών (Δημήτρης Πελεκίδης), καθώς και οι νεοφώτιστοι ΓΑΣ Καματερού (Παναγιώτης Μεσσήνης), ΧΑΝΘ (Αντώνης Τσολάκος), Χιλιώτης ΓΣ Δράμα 1986 (Σάκης Βαλαβάνης).
Ντεμπούτο για τέσσερις
Στο φετινό πρωτάθλημα υπάρχουν τέσσερις προπονητές (Μπούνας- ΑΣΕ Δούκα, Δεληγιάννης- Διομήδης Άργους, Μπαλωμένος- Πανελλήνιος, Βαλαβάνης- Χιλιώτης ΓΣ Δράμα 1986), οι οποίοι θα κάνουν ντεμπούτο ως προπονητές στην Handball Premier.
Από τους 12 προπονητές οι 3 έχουν κατακτήσει στην καριέρα τους κάποιον τίτλο. Πιο συγκεκριμένα είναι οι προπονητές του ΠΑΟΚ, του Φιλίππου Βέροιας και της ΑΕΚ.
Απελευθέρωση των κοινοτικών
Το Δ.Σ. της ΟΧΕ αποφάσισε από φέτος την πλήρη απελευθέρωση των κοινοτικών αθλητών, ενώ παρέμεινε ο περιορισμός των δύο ξένων για κάθε ομάδα. Παρόλα αυτά οι ομάδες εμπιστεύτηκαν τους Έλληνες αθλητές, αφού στο σύνολο τους οι αλλοδαποί δεν ξεπερνούν τους 15, δηλαδή ένας λιγότερος από την περσινή σεζόν 2016-2017, που αγωνίστηκαν 16 παίκτες από το εξωτερικό!
Συγκεκριμένα πέντε ομάδες (Ολυμπιακός ΣΦΠ/ Όμιλος Ξυνή, Φοίβος Συκεών, ΓΑΣ Καματερού, ΧΑΝΘ, Χιλιώτης Δράμα 1986 έχουν στο ρόστερ τους μόνο Έλληνες.
Η ΑΕΚ έχει τους περισσότερους αλλοδαπούς (4), ενώ ακολουθούν ΠΑΟΚ (3), ΑΣΕ Δούκα (2), Διομήδης Άργους (2), Αερωπός Έδεσσας (2) και Πανελλήνιος, Φίλιππος Βέροιας που έχουν από έναν.
Την… μερίδα του λέοντος έχουν όπως κάθε χρόνο οι Σέρβοι, που είναι στο σύνολο εννιά. Υπάρχουν επίσης δύο Γάλλοι, ένας Δανός, ένας Μαυροβούνιος, ένας Σκοπιανός και ένας Γεωργιανός.
Νέο σύστημα
Στα πλέι οφ της Handball Premier θα αγωνιστούν φέτος οι πρώτες έξι ομάδες, ενώ οι τέσσερις τελευταίες ομάδες (9-12) θα αγωνιστούν στα πλέι άουτ.
Πιο αναλυτικά:
Α’ φάση
Οι 12 ομάδες θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές.
Β΄ φάση
Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1-2, αγωνίζονται απευθείας στην Γ’ Φάση (ημιτελικά) του πρωταθλήματος.
Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 7 και 8,
καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις στην τελική κατάταξη.
Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 3 έως και 6, χωρίζονται σε δύο ζευγάρια Α’ (3η-6η) και Β’ (4η-5η) και θα παίξουν στις δύο νίκες, με τους νικητές να προκρίνονται στα ημιτελικά των πλέι οφ.
Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 9 έως και 12 συμμετέχουν στα πλέι άουτ. Χωρίζονται σε δύο ζευγάρια, Γ’ (9η-10η), Δ’ (11η-12η) και παίζουν στις δύο νίκες.
H νικήτρια του ζευγαριού Γ’ (9-10) καταλαμβάνει την 9η θέση της τελικής κατάταξης, ενώ ηττημένη ομάδα του ζευγαριού Δ’ (11-12) καταλαμβάνει την 12η θέση και υποβιβάζεται.
Η ηττημένη του ζευγαριού Γ’ και η νικήτρια ομάδα του ζευγαριού Δ’ συνεχίζουν στην Γ’ Φάση.
*Οι αγώνες των ζευγαριών Γ-Δ θα διεξαχθούν εφόσον στο κάθε ζευγάρι οι ομάδες έχουν διαφορά στην βαθμολογία μετά την λήξη της Α’ Φάσης μικρότερη ή ίση των 5 βαθμών.
Γ’ φάση
Ο 1ος της Α’ φάσης παίζει με τον νικητή ζευγαριού Β΄(4-5) και ο 2ος της Α’ φάσης με τον νικητή ζευγαριού Α’ (3-6) στις δύο νίκες (ημιτελικά πλέι οφ).
Η ηττημένη ομάδα του ζευγαριού Γ’ (9-10) με την νικήτρια ομάδα του ζευγαριού Δ’ (11-12) της Β’ Φάσης αγωνίζονται στις δύο νίκες. Η νικήτρια ομάδα καταλαμβάνει την 10η θέση και η ηττημένη την 11η και υποβιβάζεται.
Δ’ φάση
Οι νικήτριες ομάδες από τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης παίζουν (έδρα- έδρα) στον τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή στις τρεις νίκες. Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν στον μικρό τελικό για την οριστική κατάταξη της 3ης και 4ης θέσης στις δύο νίκες.