Home > Πρώτο Θέμα > Πρόταση του ΤΕΕ είναι η δημιουργία προγράμματος όπως το Εξοικονομώ για προσεισμικούς ελέγχους-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Πρόταση του ΤΕΕ είναι η δημιουργία προγράμματος όπως το Εξοικονομώ για προσεισμικούς ελέγχους-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Πρόταση του ΤΕΕ είναι η δημιουργία

προγράμματος όπως το Εξοικονομώ

για προσεισμικούς ελέγχους

► Παυλίδης: Το 70% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι προ του 1985 που αναθεωρήθηκε ο Αντισεισμικός Κανονισμός

► «Όπως φροντίζουμε για την ενεργειακή αναβάθμιση, αντίστοιχα να φροντίσουμε και για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ με τον Αντισεισμικό Κανονισμό, αλλά και τους προσεισμικούς ελέγχους δημόσιων κτιρίων και όχι μόνο, βρίσκεται πλέον στην επικαιρότητα.  Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, συζητήθηκαν ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτιρίων σε πρώτη φάση, όπως σχολείων και νοσοκομείων.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τι γίνεται όμως στη Δράμα και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας με όλο αυτό το ζήτημα και ποιες οι προτάσεις που θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ);

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Δράμας – Καβάλας κ. Απόστολο Παυλίδη, ο οποίος πέραν των άλλων, αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΤΕΕ και πώς αυτές μπορούν να προχωρήσουν.

«Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση»

Αυτό που αρχικά σημείωσε ο κ. Παυλίδης, είναι ότι «εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση» (σ.σ. με την Τουρκία) και τονίζει: «Ο Αντισεισμικός Κανονισμός στην Ελλάδα ισχύει από το 1959. Τότε έγινε η πρώτη προσπάθεια να μπουν κάποιοι κανόνες μετά τους σεισμούς στα Ιόνια Νησιά και η πρώτη ουσιαστική αναθεώρηση έγινε το 1985 με το νέο Αντισεισμικό Κανονισμό, ο οποίος ενσωμάτωσε και πολλούς ευρωκώδικες με συγκεκριμένα πρότυπα κατασκευών».

Όπως σημειώνει παρακάτω, «τα κτίρια στην Ελλάδα και στην περιοχή μας στην Ανατολική Μακεδονία, που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1985 είναι κατά τεκμήριο ασφαλή. Έχουν δηλαδή ενσωματωθεί όλοι αυτοί οι κανονισμοί που προβλέπονται και επομένως, επειδή η μελέτη στατικής επάρκειας είναι το πρώτο βασικό βήμα για να εκδώσει κάποιος οικοδομική άδεια, είναι δεδομένο ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλα αυτά».

Ασφαλή κτίρια και συνεργεία ελέγχου

Στην ερώτηση κατά πόσο ασφαλή είναι τελικά τα κτίρια στην Ελλάδα προ του 1985, ο κ. Παυλίδης σημειώνει ότι, «το ΤΕΕ εκτιμά ότι, οι κίνδυνοι – αν θέλετε – ουσιαστικά αφορούν τα κτίρια προ του 1985. Ακόμα περισσότερο, αυτά που είναι προ του 1959, τα πολύ παλιά. Αλλά και αυτά προ του 1985, όχι ότι δεν είναι ασφαλή, είναι κτίρια τα οποία χρειάζονται περισσότερη προσοχή».

Διευκρινίζει εδώ ο κ. Παυλίδης, ότι, «αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ξεκινήσουν συνεργεία προσεισμικών ελέγχων, τα οποία κατά προτεραιότητα θα πρέπει να ελέγξουν τα δημόσια κτίρια, τα κτίρια συνάθροισης όπως σχολεία και νοσοκομεία ή διοικητικά κτίρια. Έχουν γίνει στο παρελθόν τέτοιοι έλεγχο», σημειώνει και τόνισε ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει κάνει τέτοιους ελέγχους και στο Νομό Δράμας και έχει συστήσει τέτοια συνεργεία μέσω προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους».

Όπως επισημαίνει ακόμα, «είναι ευκαιρία σήμερα, να συσταθούν εκ νέου τέτοια συνεργεία προσεισμικών ελέγχων, να γίνουν έλεγχοι σε δημόσια κτίρια και στη συνέχεια και σε ιδιωτικά κτίρια».

Πρόγραμμα στα πρότυπα του Εξοικονομώ

Ερωτώμενος για το ποια είναι η πρόταση του ΤΕΕ, ο κ. Παυλίδης σημειώνει: «Η πρόταση που έχει γίνει από το Τεχνικό Επιμελητήριο, είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός προγράμματος στα πρότυπα του Εξοικονομώ. Δηλαδή, όπως φροντίζουμε για την ενεργειακή αναβάθμιση, αντίστοιχα να φροντίσουμε και για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων».

Στο ερώτημα για πώς μπορεί να γίνει αυτό, τονίζει ότι, «θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα, όπως επιδότηση, απαλλαγή από ΦΠΑ ενδεχόμενα, προκειμένου να γίνει αυτός ο έλεγχος, από μηχανικούς, ώστε να ελεγχθεί η δομική τους επάρκεια. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι, μέσω της έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου – η οποία δεν είναι υποχρεωτική ακόμα  για τους ιδιώτες, προβλέπεται πιστοποιητικό δομικής τρωτότητας. Άρα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και αυτό, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος σταδιακά όλων των ιδιοκτησιών».

Στο 70% τα παλιά κτίρια

Διευκρινίζει εδώ ότι, «για τα καινούρια κτίρια δεν έχουμε προβλήματα. Αυτό αναφέρεται κυρίως για τα παλαιά κτίρια. Με βάσει τα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι το 70% των κτιρίων στη χώρα, είναι πριν από το 1985. Άρα έχουμε πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλή, επαναλαμβάνω. Αλλά επειδή ο κλάδος της σεισμολογίας μπορεί να έχει προχωρήσει, όμως δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέγεθος και τον χρόνο εκδήλωσης ενός τέτοιου συμβάντος, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε εντελώς προβλεπόμενη πολιτική. Πρέπει επομένως να φροντίσουμε για την πρόληψη. Και η πρόληψη είναι αυτή. Άρα, συνεργεία και κάποιο πρόγραμμα επιδότησης προκειμένου να επεκταθούν όλα αυτά που είπαμε».