Στις 4 και 5 Μαρτίου στη Δράμα
Στη Δράμα απόγονοι οικογένειας
Δραμινών Εβραίων
που διαμένουν στις ΗΠΑ
Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος
ΔΙΗΜΕΡΟ εκδηλώσεων Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, διοργανώνουν ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών Μνημείων Πόλης και περιοχής Δράμας και ο Μ.Ε.Α Σύλλογος Ήφαιστος.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Μαρτίου σε διάφορα σημεία της πόλης μας, ενώ θα παραβρεθούν σ’ αυτές απόγονοι οικογένειας Δραμινών Εβραίων, που σήμερα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και ζουν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και επιστρέφουν με συγκίνηση στη γενέτειρα των γονέων τους, αποκλειστικά για την ημέρα αυτή.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, η υποδοχή τους θα γίνει το Σάββατο 4 Μαρτίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, και πρόκειται για εγγονούς και εγγονές του Αιμίλιου και της Ελβίρας Κακκή, η παρουσία των οποίων στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Dr Emil D. Kakkis MD, PhD, θα απευθύνει χαιρετισμό ως εκπρόσωπος των απογόνων Κακκή.
Θα ακολουθήσει η ταινία του Δημήτρη Μουρτζόπουλου με τίτλο: «Η Δράμα του Μεσοπολέμου. Μνήμη Αιμιλίου και Ελβίρας Κακκή» Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με Συναυλία της σοπράνο Μαριάντζελας Χατζησταματίου.
Την Κυριακή 5 Μαρτίου, η Δράμα θυμάται και τιμά τη θλιβερή επέτειο των 80 ετών από τις 4 Μαρτίου του 1943, ημέρα σύλληψης και φυλάκισης των Δραμινών Εβραίων και των οικογενειών τους στην καπναποθήκη Φαρατζή (θεατράκι Αγίας Βαρβάρας σήμερα).
Ακολούθησε ο βίαιος εκτοπισμός τους από τις δυνάμεις της Βουλγαρικής κατοχής και ο αφανισμός σχεδόν όλων, στην Τρεμπλίνκα και στο Άουσβιτς.
Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας στις 11.00 το πρωί και τελετή μνήμης των Δραμινών θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τον Σοφολογιότατο Ραβίνο Θεσσαλονίκης Άαρον Ίσραελ.
Στη συνέχεια, στις 11.30, στην αίθουσα Spiere – στο Hydrama Grand Hotel oμιλία του Γεωργίου Αντωνίου, Επίκουρου Καθηγητή της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ με θέμα: «Το ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Από την ιστορία στη μνήμη»
Τέλος, στις 13.00 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας, ιστορική περιήγηση στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού και στο Μουσείο Τρένων.