Δεύτερη μέρα μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης στη Δράμα
Πλήθος κόσμου στην πλατεία
Ελευθερίας Δράμας με αφορμή
την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη
Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας, ένας μαθητής από το 1ο ΕΠΑΛ και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ μέρα, η Δράμα, γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις, με αφορμή την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, νέοι άνθρωποι.
Όπως είναι γνωστό και όπως έχει ήδη γράψει ο «Πρωινός Τύπος», στη Δράμα είχε προηγηθεί μια συγκέντρωση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μια δεύτερη το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ την Τρίτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια πραγματικά μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία από τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας.
Στη χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικό πλαίσιο, η συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, όπου συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, καθώς και διάφορα σωματεία και σύλλογοι της πόλης μας. Παράλληλα, στάση εργασίας κήρυξαν για χθες, ο Δικηγορικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας. Η Δράμα χθες, έζησε μια δεύτερη μέρα μιας μεγάλης συγκέντρωσης, στην οποία συμμετείχαν επίσης και αρκετοί μαθητές από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
«Θα είμαστε εδώ μέχρι το τέλος»
Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, μίλησε στον «Π.Τ.» ένας μαθητής από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας ο Άγγελος. Στην ερώτηση για ποιο λόγο παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις, μας λέει ότι, «ουσιαστικά τόσα χρόνια που γίνονται όλα αυτά με το κράτος, την γενικότερη ανευθυνότητα που υπάρχει, μας έχουν κουράσει. Και όλο λέμε ότι για να διορθωθεί όλο αυτό, χρειάζεται μια επανάσταση. Όμως κανείς δεν κάνει κάτι. Και με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη, αποφασίσαμε να κάνουμε καταλήψεις στα σχολεία και πορείες στη Δράμα, με το σκεπτικό ότι, ακόμα και εμείς που είμαστε εδώ στα σύνορα της χώρας θα ξεσηκωθούμε, θα ακουστούμε. Τελικά καταφέραμε να ακουστούμε».
Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις μπορεί πραγματικά να αλλάξει κάτι, σημειώνει: «Σίγουρα μπορεί να γίνει κάτι. Το θέμα είναι να θελήσει η κυβέρνηση. Και θα είμαστε εδώ μέχρι το τέλος».
«Το ξέσπασμα ενός λαού»
Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας κ. Αθανασιάδης, ο οποίος μίλησε για «το ξέσπασμα ενός λαού, που χρόνια ζει κάτω από ένα πολιτικό καθεστώς σαθρό, όπου μέσα σ’ αυτό, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται αυτές οι περιπτώσεις όπως των Τεμπών. Ο ελληνικός ζει σε κάθε Περιφέρεια, τα δικά του Τέμπη με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «αν κάτι ξεσπάσει αυτή την περίοδο, να λυπηθεί ο θεός το Δραμινό λαό, γιατί το Νοσοκομείο έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που δεν παρέχεται η Υγεία που του πρέπει. Κάτω απ’ αυτά τα σοβαρά προβλήματα, κινητοποιούνται οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, όλος ο κόσμος».
Συμπληρώνει τέλος ο ίδιος, ότι, «το κυριότερο είναι ότι από κάθε συγκέντρωση θα πρέπει να πάρουμε διδάγματα. Να δούμε πόσοι είμαστε, να μετριόμαστε. Και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να προσπαθήσει την επόμενη φορά, να είμαστε λίγο παραπάνω, να είμαστε περισσότεροι και πολλοί περισσότεροι. Και έτσι να αναγκάσουμε αυτό το κράτος να αρχίσει κάποτε να δουλεύει».
Δηλώσεις εκπροσώπων σωματείων
Δηλώσεις έκαναν επίσης και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Δράμας κ. Μουρμούρης, ο οποίος μίλησε για άλλη μια μέρα «αγανάκτησης των πολιτών. Πρέπει ο κόσμος να φωνάξει φτάνει πια, γιατί δεν πρέπει να κρέμονται ζωές των ανθρώπων από τις δυσλειτουργίες και από το πόσα θέλει να οικονομήσει ο κάθε υπουργός στην τσέπη του. Φτάνει πια! Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει μια τάξη και να βγει μπροστά και να πει ότι δεν μπορούμε άλλο να μας κοροϊδεύουν».
Με τη σειρά της, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κα. Κιόρτεβε, σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τη θλίψη μας, αφενός για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και αφετέρου για όλες εκείνες τις πρακτικές όπως η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και αδιαφορία και κυρίως για τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει στη διάλυση των δημόσιων δομών και υποδομών και στην παραγωγή θυμάτων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπου».
Η γραμματέας της Τ.Ε. Δράμας του ΚΚΕ και εκπαιδευτικός κα. Μάλλη, σημείωσε: «Κάθε μέρα που περνάει, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τι έχει συμβεί και όλο και πιο πολύ μας θλίβει αυτή η τραγωδία. Έρχεται η σημερινή μέρα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να τιμήσουμε από τη μια τη Γυναίκα και από την άλλη, πέρα από το θρήνο και την οργή που νιώθουμε όλοι, να αποκαλύψουμε σ’ αυτά τα νέα που χθες εδώ βούλιαξαν την πλατεία της Δράμας, που αυθόρμητα βγήκαν στο δρόμο οι μαθητές και να στηρίξουμε κάθε εργαζόμενο που απεργεί».
Ο εκπαιδευτικός του 2ου Γυμνασίου Δράμας κ. Πανίδης σημειώνει ότι «οι εκπαιδευτικοί μαζί με άλλους δημοσίους υπαλλήλους και μαθητές, διαδηλώνουμε για άλλη μια φορά την αγανάκτησή μας για το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη. Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, άπλετο φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί όπως ο σταθμάρχης ο οποίος σαφέστατα έχει ευθύνη, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, αυτοί που διέλυσαν πλήρως τον ΟΣΕ και άφησαν απροστάτευτους όλους τους επιβάτες και το προσωπικό».
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Πανίδης, «η αιτία του κακού είναι η ιδιωτικοποίηση χωρίς όρια, η οποία ξεπούλησε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα για ένα κομμάτι ψωμί και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα».