Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας
Η πατάτα Νευροκοπίου στο σταθμό
του Μετρό στο Σύνταγμα
με το Επιμελητήριο Δράμας
► Κεσκίνογλου: «Στόχος μας να έχουμε πατάτα Νευροκοπίου στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο»
► Τι είναι η Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης που θα σταματήσει τις ελληνοποιήσεις
Του Θανάση Πολυμένη
ΞΕΚΙΝΗΣΕ από χθες Πέμπτη 9 Μαρτίου, η έκθεση Τροφίμων και Ποτών που διοργανώνουν τα Επιμελητήρια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα στην Αθήνα μέχρι και 12 τρέχοντος
Στην έκθεση αυτή, συμμετέχει και το Επιμελητήριο Δράμας καθώς και τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων και ποτών από τη Δράμα. Ιδιαίτερη συμμετοχή έχει όμως η Ομάδα Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, όπου παρουσιάζει το προϊόν της πατάτας Κ. Νευροκοπίου.
Στόχος της έκθεσης αυτής, είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων της Δράμας, και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Η πατάτα Κ. Νευροκοπίου, είναι το μοναδικό νωπό προϊόν που συμμετέχει στην έκθεση αυτή, μέσω της Ομάδας Παραγωγών Νευροκοπίου.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νευροκοπίου, αλλά και πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια έκθεση η οποία διοργανώνεται από τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, και συμμετέχουν πολλές επιχειρήσεις από τη Δράμα και αλλού.
Όπως σημειώνει, «αν και είναι ήδη οι πρώτες ώρες, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, γιατί είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας η στάση του Μετρό στο Σύνταγμα».
Όπως μας εξηγεί, «εμείς θέλουμε να ενημερώνουμε κυρίως τον κόσμο, για το πώς μπορεί να ξεχωρίζει τα προϊόντα, για τις ελληνοποιήσεις και πιστεύω ότι θα πάει αρκετά καλά».
Αναφορικά με το ζήτημα της πατάτας, ο κ. Κεσκίνογλου διευκρινίζει ότι «έχουν μείνει κάποιες αδιάθετες ποσότητες πατάτας, μιας και από τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μεγάλες ποσότητες εισαγόμενης πατάτας από τη Γαλλία, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τη ροή της δική μας. Ταυτόχρονα είχαμε και λίγες χειμωνιάτικες πατάτες από την Πελοπόννησο. Αυτή την ώρα, έχουμε και κάποιες αδιάθετες πατάτες και καταβάλουμε προσπάθειες για να ΄΄φύγουν΄΄».
Ερωτώμενος αν η έκθεση στο Μετρό του Συντάγματος μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διάθεση της πατάτας, αλλά και να την κάνει περισσότερο γνωστή, σημειώνει ότι, «θα πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο, να γνωρίσουν το προϊόν μας και να έχουμε μια πιο μακρινή περίοδο διάθεσης όλο το χρόνο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να πετύχουμε να έχουμε πατάτα όλο και μεγαλύτερο διάστημα το χρόνο και να λείπουμε από την αγορά για δύο μήνες και όχι περισσότερο διάστημα. Να μην λείπουμε από την αγορά έξι μήνες. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με σωστή αποθήκευση, αλλά και αύξηση της παραγωγής μας».
Η Ομάδα Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου στην έκθεση των Επιμελητηρίων στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Δεξιά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου με πατατοπαραγωγούς.
Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης
Ερωτώμενος σχετικά με το πρόγραμμα της Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αν μπορέσει να βοηθήσει, ο κ. Κεσκίνογλου εξήγησε ότι είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα, καθώς θα μπορούμε να έχουμε τα χαρακτηριστικά της πατάτας του Νευροκοπίου. Αν αυτό εμείς το προβάλουμε και το αναδείξουμε, θα προστατεύει την πατάτα μας και ο κόσμος θα μπορεί να επιλέγει. Και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο κάποιοι να βάζουν ταμπέλες πατάτας Νευροκοπίου, σε άλλες εισαγόμενες πατάτες. Αυτό όμως χρειάζεται εμείς να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο και νομίζω ότι από εκεί και πέρα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».
Όπως μας εξηγεί, «και μόνο που θα έχει το σηματάκι της Π.Γ.Ε., θα είναι δύσκολο άλλοι να πωλούν πατάτα Νευροκοπίου εισαγόμενη».
Να σημειωθεί ότι, η πατάτα Νευροκοπίου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τα ανώτερα γευστικά και ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ενώ το 2002 αναγνωρίστηκε ως προϊόν Π.Γ.Ε.
Το έργο της Π.Γ.Ε., θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη, αξιολόγηση και βελτίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πατάτας Κ. Νευροκοπίου με τη χρήση σύγχρονων φαινοτυπικών, μοριακών και βιοχημικών εργαλείων. Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει την απαραίτητη εμπειρία, το υλικό και την τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της φημισμένης πατάτα και ειδικεύεται στη γενετική βελτίωση, στη φυσιολογία, στις ποιοτικές και τεχνολογικές αναλύσεις κηπευτικών προϊόντων, καθώς και στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για τη βελτίωση των κηπευτικών. Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό με την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία για την υλοποίηση του έργου, το οποίο εμπίπτει στους ερευνητικούς τους στόχους, καθώς και στους σκοπούς του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος αποτελεί φορέα αγροτικής έρευνας και καινοτομίας.
Απώτερος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι ο χαρακτηρισμός και η ανάδειξη της ΠΓΕ Πατάτας Κάτω Νευροκοπίου ως προϊόντος υψηλής αξίας με σύγχρονες βιοαναλυτικές τεχνολογίες. Ο χαρακτηρισμός του θρεπτικού και μεταβολομικού προφίλ των ποικιλιών που καλλιεργούνται στο Κάτω Νευροκόπι θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν καθώς θα γνωστοποιηθεί η θρεπτική αξία της ΠΓΕ Πατάτας Κ. Νευροκοπίου μέσω ετικέτας στον καταναλωτή. Επιπλέον, θα προσδιορισθεί το μικροβίωμα της περιοχής καλλιέργειας και θα δημιουργηθεί ο πρώτος μικροβιακός χάρτης εδαφών. Τέλος, θα προσδιοριστεί η περιβαλλοντική επίδραση και πραγματοποιηθεί ο προσδιορισμός αποτυπώματος άνθρακα του προϊόντος για τις κυριότερες ποικιλίες πατάτας στην περιοχή.
Συγκεκριμένα σε καλλιέργειες πατάτας που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου (περιοχές Λευκογείων – Χρυσοκεφάλου, Κάτω Νευροκοπίου, Περιθωρίου-Κάτω Βροντούς, Βαθυτόπου-Καταφύτου), θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες αναλύσεις: α) ποιοτική και μεταβολομική ανάλυση των παραγόμενων κονδύλων πατάτας, β) μικροβιακή χαρτογράφηση των εδαφών της περιοχής με μεταγονιδιωματική ανάλυση και γ) προσδιορισμός αποτυπώματος άνθρακα της πατατοκαλλιέργειας.
Η επένδυση στο συσκευαστήριο
Αναφορά αξίζει να κάνουμε επίσης εδώ, για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του συσκευαστηρίου πατάτας της Ομάδας Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, για ένα επενδυτικό σχέδιο με συνολικό κόστος 7,3 εκατομμύρια ευρώ.
Το νέο project θα αναπτυχθεί στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και θα περιλαμβάνει νέους ψυγειοθαλάμους και καινούρια μηχανήματα για την τυποποίηση που θα βοηθήσουν στην πιο γρήγορη παραγωγή καθώς και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, η ομάδα θα μπορεί να παράγει προτηγανισμένες πατάτες και τσιπς, για τις οποίες χρειάζεται προετοιμασία και επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ομάδα Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, μεταποιεί κάθε χρόνο περίπου 20.000 τόνους πατάτας και τις διοχετεύει τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά.
Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς πρέπει πρώτα να διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα.