Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας
Νέα σημαντικά αρχαιολογικά
ευρήματα στο έργο φυσικού
αερίου στην οδό Παπανδρέου
► Βρέθηκε καύση ταφής και αρχαία νομίσματα από την ρωμαϊκή εποχή της αποικίας των Φιλίππων
► Η κα. Πουλιούδη μας λέει τι βρέθηκε κατά το έργο φυσικού αερίου στη Δράμα το 2022
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΕΛΙΚΑ, η Δράμα, έχει ιστορία και μάλιστα μακραίωνη. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που καθημερινά βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Δράμας λόγω του έργου εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, αναδεικνύουν περίτρανα, ότι η περιοχή της Δράμας ήταν μια πραγματικά ζωντανή περιοχή, την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και δη ως αποικία των Φιλίππων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε μπροστά μας αυτή την περίοδο. Το μαρτυρούσαν διάφορα ευρήματα στο παρελθόν, όμως πλέον, από την ώρα που ξεκίνησαν τα έργα του φυσικού αερίου στην πόλη μας, επιβεβαιώνεται πλέον συνεχώς. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά, καθώς αρκετά είναι τα ευρήματα που έχουν βρεθεί, τόσο κατά την βυζαντινή όσο και την οθωμανική περίοδο.
Νομίσματα στην Παπανδρέου
Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι κατά την πορεία των εργασιών της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου στην οδό Παπανδρέου, βρέθηκαν υπολείμματα από καύση και ταφή, τα οποία είναι βέβαια σε διερεύνηση για το τι ακριβώς είναι. Το σημαντικότερο όμως από αυτή την έρευνα, είναι ότι βρέθηκαν και 12 νομίσματα, τα οποία είναι της ρωμαϊκής εποχής, απ’ όταν η Δράμα ήταν αποικία των Φιλίππων.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, προς το παρόν είναι αρκετά επιφυλακτική για το τι ακριβώς έχει βρεθεί στο σημείο, η ίδια τονίζει ότι πρόκειται για μια ανθρώπινη ταφή με καύση, ενώ από νομίσματα που βρέθηκαν, προσδιορίζεται ότι πρόκειται για την ρωμαϊκή εποχή της αποικίας των Φιλίππων. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι δεν βρέθηκαν οστά, ενώ βρέθηκε ένα στρώμα στάχτης καθώς και κάποια κεραμικά ευρήματα.
Όπως σημειώνει, «τα νομίσματα είναι ρωμαϊκά, είναι χαρακτηριστικά της αποικίας των Φιλίππων, μπροστά φέρει τη θεά Νίκη και ένθεν και κείθεν την επιγραφή Victoria Augusta και στο οπισθότυπο, tre signature militaria».
Στην ερώτησή μας αν είναι της εποχής τα ευρήματα που είχαν ανασκαφεί το καλοκαίρι του 2022 στην οδό Δούκα Ζέρβα, η κα. Πουλιούδη επιβεβαιώνει πως «ναι, είναι της ίδιας εποχής, τα νομίσματα της αποικίας των Φιλίππων».
Στην ερώτηση για το πώς τόσα χρόνια σε διάφορες άλλες εργασίες δεν βρέθηκαν ποτέ παρόμοια ευρήματα, η κα. Πουλιούδη σημειώνει ότι, «είναι πιθανόν, καθώς παλαιότερα τα έργα αυτά ή άλλα παρόμοια έργα, δεν γινόντουσαν με αυτεπιστασία της Αρχαιολογίας, αλλά και επειδή ίσως σταθήκαμε τυχεροί».
Τι βρέθηκε το 2022
Στο μεταξύ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η 35η ετήσια συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη. Στην συνάντηση, η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων κα. Πουλιούδη, μαζί με τον αρχαιολόγο κ. Σαλονικιό, είχαν παρουσίαση με θέμα: «Νέα αρχαιολογικά στοιχεία στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας».
Ουσιαστικά πρόκειται για το έργο της αυτεπιστασίας που έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, κατά τη διαδικασία εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη μας.
Μιλώντας γι’ αυτό η κα. Πουλιούδη εξηγεί ότι «σ’ αυτή την ανακοίνωση, μιλήσαμε για ό,τι νεότερο έχει βρεθεί από αρχαιολογική θέση, στο έργο του φυσικού αερίου. Είχαμε αναφορά για πέντε θέσεις: Οι τρεις ελληνιστικές ρωμαϊκές και οι δύο βυζαντινές και οθωμανικές και τα νεότερα που έχουν προκύψει όπως λιθόστρωτα, αντικείμενα πολύ νεότερα. Ωστόσο και αυτά πρέπει να αναφερθούν, γιατί είναι νέα τμήματα της Δράμας, γιατί καλό είναι κανείς να κάνει μια αναφορά».
Όπως τονίζει ιδιαίτερα η ίδια, «σημαντικό για όλη την εισήγηση, είναι ότι έχουν προκύψει νέες αρχαιολογικές θέσεις, οι οποίες ήταν άγνωστες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Και αυτό έχει προκύψει από τα σταθερά και φορητά αντικείμενα που έχουν βγει από τις διάφορες εκσκαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια του έργου με την αυτεπιστασία της υπηρεσίας μας».
Ερωτώμενη σχετικά με τα ευρήματα, πιθανώς των βυζαντινών τειχών στην οδό Βενιζέλου και διάφορα άλλα ευρήματα, για το αν έχουν στοιχειοθετηθεί τι ακριβώς είναι, η ίδια σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί όλα αυτά, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ανακοινωθούν στην επόμενη αρχαιολογική συνάντηση του 2024. Η αρχαιολογική συνάντηση που έγινε χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη, αφορούσε σε ευρήματα του 2022.
Όπως πάντως σημείωσε η ίδια, «στο συνέδριο αυτό μιλήσαμε για όλα τα ευρήματα κατά τη διάρκεια του έργου του φυσικού αερίου, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του 2022. Για παράδειγμα, για τις οδούς Δούκα Ζέρβα, Θερμοπυλών, Παπαϊωακείμ, Αντιγόνου αλλά και όλα τα νεότερα επί της οδού Κύπρου όπου είχαμε κάποια οθωμανικά ευρήματα. Οτιδήποτε και αν προέκυψε μέσα στο 2022».
Όπως πάντως επισημαίνει η ίδια, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να διευρύνουμε λίγο το σημείο της εκσκαφής για λίγο διάστημα, ώστε να μπορέσει να γίνει σχετική διερεύνηση.