Νέες δράσεις από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας
Δανεισμός βιβλίων και ηλεκτρονικού
εξοπλισμού, δημιουργία video,
εργαστήρια και πολλά ακόμα
Μια παρουσίαση βιβλίου για παιδιά την Κυριακή και ένα work shop για ενήλικες τη Δευτέρα
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ ήδη έχουμε αναφερθεί και πριν από μερικές ημέρες, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας έχει ήδη ξεκινήσει με νέες δράσεις από την προηγούμενη εβδομάδα (βλέπε «Π.Τ.» 8 Μαρτίου), για παιδιά Δημοτικού. Πρόκειται για δράσεις που θα ολοκληρωθούν στις 7 Απριλίου και γίνονται καθημερινά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Στο μεταξύ, για την ερχόμενη Κυριακή υπάρχει μια παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Θέλω… θέλεις… έγινε!», της κας Ζαχαρούλας Τζίνη, εκπαιδευτικού από τις Σέρρες. Το βιβλίο της έχει θέμα τον εθελοντισμό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ και θα παρουσιαστεί στη Βιβλιοθήκη Δράμας την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων.
Παράλληλα, ο κ. Γιάννης Θεοδώρου, νηπιαγωγός και θεατρικός εμψυχωτής θα πραγματοποιήσει Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά. “Μόνος κανείς δεν κατάφερε ποτέ πολλά. Κάθε άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά την αξία της συλλογικότητας. Ιδιαίτερα τα παιδιά που θα πρέπει να διδαχθούν από μικρή ηλικία το ανεκτίμητο της ανιδιοτελούς προσφοράς και της ενεργούς συμμετοχής στοχεύοντας σε μια πιο δίκαιη και βελτιωμένη κοινωνία. Το βιβλίο “Θέλω…θέλεις…έγινε!” μας δείχνει τον τρόπο που μπορεί ο καθένας μας, άλλος πολύ κι άλλος λίγο, να προσφέρει κάτι μικρό αλλά και κάτι μεγάλο σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνία και όλοι ανήκουμε σε αυτή.”
Work shop και παρουσίαση βιβλίου
Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, το βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο», το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δράμας «Δράση», και οι εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ, παρουσιάζουν το Work shop προσωπικής Ανάπτυξης του Success Coach, ιδρυτή του Success Hype και συγγραφέα Παναγιώτη Φάσσα με τίτλο «Δείξε μου τον κύκλο σου να σου πω ποιος είσαι», βασισμένο στο νέο βιβλίο του “Από το Μηδέν Φτάσε όπου δεν Μπορείς”. Ομιλητής ο κ. Παναγιώτης Φάσσας.
Μια νέα περίοδος
Θα πρέπει να αναφερθούμε επίσης στο σημείο αυτό, ότι πλέον η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, τελεί υπό νέα διεύθυνση του κ. Δημήτρη Λουλόπουλου, ενώ από τον Ιανουάριο υπάρχει και νέο Εφορευτικό Συμβούλιο, το οποίο διορίζεται από τον Υπ. Εθνικής Παιδείας με τριετή θητεία και αποτελείται από τους:
Χατζηκυριάκου Γιάννης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας (Πρόεδρος).
Πατένταλη Βασιλική, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αδριανής (Αντιπρόεδρος).
Καραγκούνη Ιωάννα, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Μέλος ).
Καραμπατζάκης Δημήτριος μέλος ΔΕΠ ΔΙΠΑΕ Καβάλας (Μέλος ).
Ακογιούνογλου Αριστόβουλος, επιχειρηματίας (Μέλος ).
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος κ. Χατζηκυριάκου, σημειώνει ότι, «όραμα του διευθυντή και των μελών του Εφορευτικού Συμβουλίου αποτελεί η επιδίωξη του «ανοίγματος» των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, που αγγίζουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς, προς το ευρύ κοινό της πόλης με ιδιαίτερη εστίαση στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών και εφήβων.
Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες εν γένει που λειτουργούν στην έδρα κάθε Νομού υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας έχουν να επιτελέσουν έναν καθοριστικό κοινωνικοποιητικό ρόλο ειδικά της νέας γενιάς ανθρώπων ως βασικοί πυρήνες Πολιτισμού και Γραμμάτων».
Οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης
Σημαντικές είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δράμας, όπως το δανεισμό βιβλίων αλλά και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενώ παρέχει επίσης αρκετές άλλες υπηρεσίες όπως:
Δανειστικές: αφορά τον δανεισμό των τεκμηρίων της συλλογής μέσω του αυτοματοποιημένου καταλόγου KOHA της Βιβλιοθήκης καθώς και του οπτικοακουστικού υλικού(cd, dvd, vcd κλπ.) που διαθέτει η βιβλιοθήκη.
Ανανεώσεις – κρατήσεις: οι εν λόγω υπηρεσίες γίνονται ηλεκτρονικά μέσω των λογαριασμών των χρηστών στον OPAC της βιβλιοθήκης στη διεύθυνση www.drama.publiclibrary.gr καθώς και τηλεφωνικά.
Internet: οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μπορούν να κάνουν χρήση του ίντερνετ είτε μέσω των Η/Υ του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης είτε μέσω των Η/Υ του Media Lab. Το ίντερνετ παρέχεται μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, χωρίς να επιβαρύνεται επιπρόσθετα η Βιβλιοθήκη
Δωρεάν wi – fi: οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω του ασύρματου δικτύου της Βιβλιοθήκης εντελώς δωρεάν και μόνο μέσα στους χώρους της. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε από συσκευές της Βιβλιοθήκης, π.χ. tablets, είτε από συσκευές των χρηστών της, π.χ. κινητά τηλέφωνα, lap top κλπ.
Δανεισμός ηλεκτρονικού εξοπλισμού: οι χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτει η βιβλιοθήκη και αποτελείται από:
Εξοπλισμό ψηφιοποίησης κασετών ήχου & βιντεοκασετών – Εξοπλισμό για ψηφιοποίηση φωτογραφιών και φίλμ φωτογραφιών – Συσκευή προβολής slides – Συσκευή Virtual reality για προβολή από κινητό 3d βίντεο – Πικ-απ για τη ψηφιοποίηση δίσκων βινυλίου – Φωτογραφική μηχανή – Φωτογραφική μηχανή με τρίποδα και μικρόφωνο – Συσκευές αναπαραγωγής mp3 – Tablets, Συσκευές αναπαραγωγής δίσκων(dvd player) καθώς και φορητά dvd Players.
Παροχή αντιγράφων επιστημονικών άρθρων μέσω Heal Link: μπορεί ο χρήστης να αναζητήσει και να λάβει, δωρεάν, επιστημονικά άρθρα μέσω παραγγελίας στη Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί η Βιβλιοθήκη μας μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία: η Βιβλιοθήκη διαθέτει 2 σταθμούς εργασίας για Άτομα με Αναπηρία, τόσο για άτομα με προβλήματα όρασης όσο και για άτομα με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη διαθέτει ομιλούντα βιβλία καθώς και βιβλία σε γραφή Braille, ενώ υπάρχει και εκτυπωτής Braille. Τέλος διατίθεται ο κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και για τις 2 κατηγορίες χρηστών
Επιτραπέζια παιχνίδια: Υπάρχει συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών τα οποία διατίθενται για εξωτερικό δανεισμό, τόσο στο παιδικό εφηβικό τμήμα όσο και στο τμήμα ενηλίκων.
Πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό: τα τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στους χρήστες της Βιβλιοθήκης, μέσω του portal των Δημοσίων Βιβλιοθηκών
Δημιουργία βίντεο – Ηχογράφηση: Στο στούντιο ηχογράφησης του Media Lab και κάνοντας χρήση του εξοπλισμού του στούντιο μπορεί ο κάθε χρήστης, εφόσον φυσικά γνωρίζει να κάνει χρήση του εν λόγω εξοπλισμού, να δημιουργήσει το δικό του βίντεο, να ηχογραφήσει το δικό του τραγούδι, να φτιάξει το δικό του ραδιοφωνικό σποτ και οτιδήποτε άλλο επιθυμεί
Ξεναγήσεις: αφορά κυρίως ξεναγήσεις σχολείων κατόπιν καθορισμένου ραντεβού. Μπορεί να περιλαμβάνει όμως και ξεναγήσεις άλλων ομάδων, π.χ. ενός επαγγελματικού συλλόγου για γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη
Φιλοξενία εξετάσεων για distance – learners: η βιβλιοθήκη παρέχει τους χώρους, τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την συνεργασία της σε ιδρύματα του εξωτερικού, για φιλοξενία των εξετάσεων ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν εξ αποστάσεως.
Ημερίδες και εργαστήρια
Διοργάνωση ημερίδων και εργαστηρίων: ανά τακτά χρονικά διαστήματα η βιβλιοθήκη διοργανώνει εργαστήρια ή ημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος για συγκριμένες κατηγορίες κοινού, π.χ. εκπαιδευτικούς
Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με τη στήριξη εθελοντών και ειδικών επαγγελματιών η βιβλιοθήκη διοργανώνει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και παραδίδονται δωρεάν, π.χ. πρώτες βοήθειες, κόσμημα, ανακύκλωση κλπ
Διοργάνωση καλοκαιρινής εκστρατείας για παιδιά και εφήβους: πρόκειται για μία καμπάνια ανάγνωσης και δημιουργικότητας για παιδιά και εφήβους, η οποία διοργανώνεται τα τελευταία 10 χρόνια, κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με τη συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Future Library και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και συνεχίζεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο Δημοσίων Βιβλιοθηκών.
Διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά: η Βιβλιοθήκη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με αφορμή κάποιο γεγονός π.χ. παγκόσμιες ημέρες, διοργανώνει και υλοποιεί μέσω του προσωπικού της εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και εντελώς δωρεάν.