Δηλώσεις δημάρχου Δράμας στον «Π.Τ.»
Ο τοίχος στην Αγία Βαρβάρα
μπορεί να δοθεί για graffiti μετά
από συνεννόηση και με συγκεκριμένα θέματα
Άγνωστοι έβαψαν μέρος των παραστάσεων του 1821 με το σύνθημα: «ΝΤΡΟΠΗ 57 ΝΕΚΡΟΙ»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται και πάλι το θέμα του τοίχου με τα graffiti στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας από την πλευρά της γέφυρας Ζώνκε, μπροστά από την αίθουσα «Μελίνα».
Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Δήμου, το 2021 και στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είχε αποφασιστεί να σβηστούν όλα τα graffiti που είχαν σχεδιαστεί πριν και ομάδα του Κέντρου Νεότητας του Δήμου, είχε ζωγραφίσει εικόνες και μορφές ηρώων από την Επανάσταση του 1821.
Εκείνες τις ημέρες μάλιστα είχε προκληθεί ιδιαίτερος σάλος στην πόλη και το θέμα είχε φτάσει να συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που είχε ζητήσει τότε ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ήταν να παραμείνουν οι παραστάσεις τουλάχιστον για την χρονιά του 2021 μέχρι να εκπνεύσει ο εορτασμός των 200 χρόνων και στη συνέχεια ο τοίχος θα δινόταν στα παιδιά προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν για διάφορες άλλες παραστάσεις.
Μέχρι την περασμένη Παρασκευή όμως, δεν είχε εκφραστεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία graffiti στο συγκεκριμένο χώρο.
Στο μεταξύ, στις 28 Φεβρουαρίου προς 1 Μαρτίου, συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Όπως είναι γνωστό, οι συμπολίτες διαδήλωσαν την οργή και το θυμό τους απέναντι στα τραγικά γεγονότα. Υπήρξε μάλιστα και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να κατεβεί σύσσωμο – όπως και έγινε – στην απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης 16 τρέχοντος. Ακόμα, μαθητές της πόλης μας είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις στα σχολεία τους και μάλιστα είχαν πραγματοποιήσει και μια από τις μεγαλύτερες μαθητικές πορείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Δράμα.
Συμπολίτες μας, ορμώμενοι από την όλη κατάσταση που επικρατεί τις μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών και θέλοντας να εκφράσουν την άποψή τους γι’ αυτό, έσβησαν ένα μέρος από τις παραστάσεις για την Επανάσταση του 1821 στον τοίχο της Αγίας Βαρβάρας με μαύρη μπογιά και έγραψαν από πάνω «ΝΤΡΟΠΗ 57 ΝΕΚΡΟΙ». Και μάλιστα προχώρησαν σε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, το graffiti έγινε κάτω ακριβώς από την μορφή του Κολοκοτρώνη που κρατάει την πρώτη σημαία της Επανάστασης.
Ο τοίχος άσπρισε και κατατέθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων
Το θέμα βέβαια δεν έμεινε έτσι. Η Αστυνομία αντιλήφθηκε το γεγονός και ειδοποίησε το Δήμο Δράμας και το δήμαρχο, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτη μήνυση. Το διαδικαστικό θέμα ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, ο οποίος μίλησε με την Αστυνομία και ζήτησε ώστε η αυτεπάγγελτη μήνυση να κατατεθεί κατ’ αγνώστων.
Στο μεταξύ, το Σάββατο, κυκλοφόρησε η φήμη ότι είχαν συλληφθεί δύο άτομα και ότι μεσολάβησε η δημοτική αρχή να τους αφήσουν ελεύθερους. Παρ’ όλα αυτά δε συνέβη κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ, τόσο με δήλωσή του στον «Π.Τ.» αλλά και σε σχολιασμό του στο προσωπικό του προφίλ στο διαδίκτυο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση για τη Δράμα» κ. Ηλιόπουλος, καλεί «τη δημοτική αρχή να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον αυτών των πολιτών που έγραψαν στον τοίχο και δηλώνει πως θα είναι στο πλευρό τους».
Δήμαρχος: Ελεύθερο μετά από συζήτηση
Ο «Π.Τ.», επικοινώνησε χθες Δευτέρα με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο ο οποίος σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα μας, εξήγησε πώς έχει η όλη κατάσταση. Όπως είπε ο δήμαρχος, «ειδοποιήθηκα από την Αστυνομία ότι έβαψαν τον τοίχο, έστειλα τον αντιδήμαρχο να δει τι έγινε και κάναμε μήνυση κατ’ αγνώστων».
Στην ερώτηση ότι ακούσαμε φήμες για σύλληψη δύο ατόμων, σημείωσε ότι δεν υπήρξε τέτοιο γεγονός: «Εμείς ειδοποιηθήκαμε από την Αστυνομία, όχι όμως για συγκεκριμένα άτομα, αλλά ότι έγινε το περιστατικό. Έστειλα τον κ. Καψημάλη (σ.σ. αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων) και πήγε στην Αστυνομία και κάναμε μήνυμα κατ’ αγνώστων».
Όπως συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Μαμσάκος, «δεν μπορεί ο καθένας να βάφει όπου βρει… δεν γίνεται αυτό το πράγμα». Σημείωσε δε ότι, «στη δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί ο καθένας να γράφει κατά το δοκούν όπως νομίζει».
Ερωτώμενος για το αν αυτό το κομμάτι που είχε ζωγραφιστεί με παραστάσεις του 1821, δοθεί από εδώ και πέρα στους συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται να κάνουν graffiti, ο κ. Μαμσάκος εξήγησε: «Είπαμε ότι θα κάνουμε μια κουβέντα με όλα τα παιδιά τους graffitάδες, για να δούμε όμως και μια συγκεκριμένη θεματολογία. Όχι όμως ότι θέλει ο καθένας. Θα βρεθούμε με τα παιδιά αυτά και να δούμε μια θεματολογία που αγγίζει την πόλη, αλλά με συγκεκριμένη θεματολογία, όχι όμως ότι θέλει ο καθένας. Θα το δούμε μαζί τους».
Στη διαπίστωση ότι το σύνθημα που γράφτηκε δεν αφορά ένα οποιοδήποτε graffiti, αλλά εκφράζεται μια σκέψη για την τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε ότι «εντάξει! Αύριο μπορεί να γράψουν τα μνημεία μας ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορεί όμως να συμβαίνει κάτι κι εμείς να αδιαφορούμε. Κάνε μια διαμαρτυρία, όπως πήγαμε και διαδηλώσαμε κι εμείς, όχι όμως να γράφουμε συνθήματα όπου θέλουμε».