Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Π.Ε. Δράμας για τις φωτιές
Αναδασωτέες περιοχές κήρυξε
η Διεύθυνση Δασών Δράμας
όλες τις εκτάσεις που κάηκαν
12000 στρ. δασικής έκτασης κάηκαν το περασμένο 3ήμερο σε Βαθύλακκο – Μοναστηράκι και Μαυροκορδάτο
-
Σε κτηνοτρόφους οι υποψίες, χωρίς όμως να υπάρχουν απόλυτα στοιχεία για κατηγορίες προσώπων!
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΩΙ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις φωτιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες σε δύο κυρίως σημεία του Νομού Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, η πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 12.15 το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Βαθυλάκκου στο Μοναστηράκι και έφτασε μέχρι και την περιοχή της Καλλιφύτου και έκαψε συνολικά 8.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Το μεσημέρι της Κυριακής και την ίδια περίπου ώρα, ξέσπασε νέα φωτιά στο Μαυροκορδάτου του Δήμου Παρανεστίου, η οποία τελικά ελέγχθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής και χθες το πρωί υπήρχε εκεί η σχετική φύλαξη. Η δασική έκταση που κάηκε ανέρχεται στα 4.000 στρέμματα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τις επίγειες δυνάμεις, βρέθηκαν στη Δράμα από όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ κατέφθασαν δυνάμεις ακόμα και από Ιωάννινα, Τρίκαλα και Πιερία.
Αναδασωτέα περιοχή τα καμένα
Ο Διευθυντής Δασών κ. Τσίγγης, έκανε μια σημαντική ανακοίνωση, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού, όσο και σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι ήδη από σήμερα ξεκινούν περιπολίες σε όλες τις περιοχές ευθύνης του, με συνεργασία που θα ζητήσει από Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστική, ενώ κήρυξε άμεσα αναδασωτέες όλες τις εκτάσεις που κάηκαν στην περιοχή Βαθύλακκος – Μοναστηράκι – Ταξιάρχες καθώς και στο Μαυροκορδάτο Παρανεστίου.
Αναδασωτέα έκταση, σημαίνει ότι για 10 χρόνια απαγορεύεται αυστηρά η βόσκηση ή η είσοδος στην περιοχή, οποιουδήποτε ζώου προς βόσκηση. Αναφερόμενος στην έκταση των καμένων περιοχών, είπε κατά προσέγγιση ότι στην περιοχή του Βαθυλάκκου – Ταξιαρχών κάηκαν περίπου 8.000 στρ. δασικής έκτασης, ενώ στην περιοχή Μαυροκορδάτου κάηκαν περίπου 4.000 στρ. δασικής έκτασης. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, όταν από εβδομάδα θα έχουν τις αεροφωτογραφίες θα γνωρίζουν την ακριβή έκταση.
Το συντονιστικό της Π.Ε. Δράμας
Στο συντονιστικό της Π.Ε. Δράμας προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατάκης, ενώ παρέστη ο κ. Μαμαρίκας, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Αν. Μακεδονίας – Θράκης δεν μπόρεσε να έρθει στη Δράμα λόγω έλλειψης καυσίμων.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης: ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Λιθηρόπουλος, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, της Δ/νσης Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού, εκπρόσωποι Δήμων όπως ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δράμας, αντιδήμαρχος Παρανεστίου και εκπρόσωποι από τους Δήμους Προσοτσάνης και Παρανεστίου. Υπηρεσιακοί παράγοντες όπως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομίας και Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Ιώβης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Κεχαγιόγλου, ο προϊστάμενος Δ/νσης Υδροοικονομίας κ. Μαλκάκης και άλλοι υπηρεσιακοί, και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, όπως ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκης, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, η πρόεδρος του Σωματείου ΠΡΟΤΕΚΤΑ κα. Τσακμάκη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΟ κ. Βαλαβάνης, ο πρόεδρος των Ραδιοερασιτεχνών κ. Αντωνιάδης και άλλοι.
Οι ευθύνες σε άγνωστους κτηνοτρόφους
Αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα από την όλη συζήτηση, είναι ότι οι δύο φωτιές του Βαθυλάκκου – Μοναστηρακίου αλλά και στο Μαυροκορδάτο, ξεκίνησαν από ξεκάθαρο εμπρησμό. Ο κ. Πατακάκης είπε ότι αυτό είναι λυπηρό καθώς θα γίνουν περικοπές προς κτηνοτρόφους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξαιτίας των πυρκαγιών υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση δυνάμεων, από τον Έβρο μέχρι και τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Πιερία κτλ. Ο κ. Πατακάκης, είπε ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κακούργημα, για έγκλημα και ότι γίνεται μια τεράστια οικολογική καταστροφή.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Δημητρακόπουλος, μίλησε με έντονα χρώματα, λέγοντας ότι από τη φωτιά του Βαθυλάκκου της Παρασκευής, κινδύνεψαν τα χωριά του Βαθυλάκκου, του Μοναστηρακίου, οι Ταξιάρχες και η Καλλιφύτος, καθώς και το ΚΔΑΥ-ΣΜΑ του Δήμου Δράμας, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, κάθε χρόνο καίγονται συστηματικά τα ίδια σημεία: Περιστεριά, Μαυροκορδάτο, Ψιλή Ράχη, Ξηροπόταμος, Κύργια, Μοναστηράκι. Κάθε κομμάτι καίγεται με διαλείμματα μιας χρονιάς και ανάλογα.
Ο κ. Δημητρακόπουλος, μίλησε ανοιχτά, λέγοντας ότι η φωτιά ξεκίνησε από κτηνοτρόφους της περιοχής, και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων κ. Κιτσουκάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε, το κοπάδι έχει και μαύρα πρόβατα μέσα. Για όλα υπάρχει μια αιτία. Δεν κατηγορούμε το σινάφι σου και ούτε είναι αυτοί οι σκοπός μας εδώ.»
Αναφερόμενος σε κάποια νούμερα ο κ. Δημητρακόπουλος, είπε ότι για να πετάξει ένα αεροπλάνο για τις φωτιές κοστίζει 3.000 ευρώ την ώρα, ενώ μία μεταστάθμευση ενός ελικοπτέρου κοστίζει 2.000 ευρώ, χωριστά οι ρίψεις και οι ώρες που γράφονται. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Ο κ. Δημητρακόπουλος αναρωτήθηκε επίσης, αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο και θα πρέπει να υπάρξουν αντίποινα θετικά και να δουλέψει το σύστημα θεσμικά, ενώ είπε ότι είναι απορίας άξιο, ο Νομός Δράμας με το μεγαλύτερο Δασαρχείο της χώρας και τεράστιο ορεινό όγκο, να πιάνει φωτιές μόνο σε πεδινά σημεία και είπε ότι, «όλοι γνωρίζετε πολύ καλά».
Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ) κ. Ιώβης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «υπάρχουν πειστήρια ότι πρόκειται για εμπρησμούς εκ προθέσεως, οι οποίοι γίνονται από κάποιους ασυνείδητους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι προφανές – και το λέω με πλήρη γνώση – είναι μια αισχρή μειοψηφία κτηνοτρόφων. Οι περισσότεροι συνεργάζονται άψογα και μπορούμε να κρίνουμε από το επίπεδό τους ότι είναι και ευαισθητοποιημένοι».
Όπως είπε επίσης ο κ. Ιώβης, «φτάνει πια η ενημέρωση, φτάνει πια η ευαισθητοποίηση. Εάν μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται ακόμη ενημέρωση, ότι αυτό που κάνουμε είναι κακό, κάπου έχουμε χάσει την μπάλα. Εδώ πρέπει να παρθούν μέτρα».
Ο εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων κ. Κιτσουκάκης, ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι από τις περυσινές φωτιές στην περιοχή Νικηφόρου, «παρακολουθούσαν το τηλέφωνό μου για ένα χρόνο που σήμαινε ότι με είχαν για ύποπτο», ενώ τόνισε ότι «εφόσον υπάρχουν υποψίες να τους πιάσετε (σ.σ. τους υπεύθυνους) και θα συμβάλλουμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά». Όσον αφορά την ανακήρυξη των καμένων ως αναδασωτέα περιοχή, είπε ότι αυτό είναι κακό για όλους τους κτηνοτρόφους γιατί έτσι περιορίζονται οι βοσκότοποι.