Είχαν ήδη επιτύχει στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ΑΜΘ
Οι επιτυχίες των Δραμινών ομάδων
στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Ρομποτικής της WRO Hellas
Στην 1η θέση το 11ο Δημοτικό Σχολείο στην κατηγορία Τρίλιζα με τους Robo Dra GREEN
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 13 ομάδες ρομποτικής κατέβηκαν στην Αθήνα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής της WRO Hellas. Πρόκειται για τις ομάδες που είχαν συμμετάσχει στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Αν. Μακεδονίας – Θράκης και είχαν μπει στα προκριματικά, που είχε διεξαχθεί στη Δράμα στα μέσα Μαρτίου.
Το φετινό πρωτάθλημα ρομποτικής της WRO Hellas, είχε κεντρικό θέμα: «Η πόλη που ονειρεύομαι: Smart City».
Από τις ομάδας ρομποτικής της Δράμας που συμμετείχαν, βραβεία κέρδισαν οι παρακάτω:
Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία αρχαρίων Τρίλιζα με τους 11 Robo Dra GREEN, ενώ επίσης κατέκτησε και το βραβείο Rising Stars με τους 11 Robo Dra RED! Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ρομποτικής ο κ. Παύλος Καλτσός.
Επίσης, η ομάδα του Κέντρου Μελέτης «Μολύβι» της πόλης μας, κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2χ2» καθώς και την 1η θέση στην κατηγορία Regular. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός ρομποτικής η κα. Σοφία Χαραλαμπίδου.
Τέλος, η ομάδα «robot’s tech» της Δράμας, βρέθηκε ανάμεσα στις 9 καλύτερες ομάδες πανελλαδικά στη μεγάλη κατηγορία Γ-ΣΤ, ενώ κατέκτησε το βραβείο επίτευξης στόχων του ΟΗΕ, το οποίο δίνεται για πρώτη φορά φέτος, για τις ομάδες robot’s city και robot’s fun. Επίσης, η ομάδα robot’s fly στηνΑ-Δ πέρασε στην τελική φάση και στις καλύτερες 5 ομάδας πανελληνίως με βραβείο μακέτας. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί ρομποτικής οι κ.κ. Μαρία Σαρπότα και Ελένη Νουβάκη.
Η φωτογραφία του 11ου Δημοτικού σχολείου, είναι από το διαδικτυακό λογαριασμό της κας Αγγελικής Κωνσταντινίδου.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου διοργανώνεται τα τελευταία 9 χρόνια από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Ο διαγωνισμός αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας ένα έντονο ταξίδι διάρκειας 5 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του τελικού το Μάρτιο.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ το 2019 για πρώτη χρονιά εισήγαγε μια πιλοτική, μη διαγωνιστική κατηγορία για παιδιά Νηπιαγωγείου. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικά διαγωνιστικά κριτήρια.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι «H πόλη που ονειρεύομαι: Smart City». Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, παρουσιάζοντας ρομποτικές λύσεις που αναβαθμίζουν τις πόλεις μας και βελτιώνουν την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό, διεξάγονται και δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης προπονητών και ομάδων.
Μέσω του διαγωνισμού, οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, αναπτύσσοντας STEM δεξιότητες σε ένα περιβάλλον που προωθεί τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.
Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών- προπονητών τους – σχηματίζουν ομάδες (teamwork) – μελετούν τη σχετική βιβλιογραφία και πειραματίζονται (critical thinking) – εξερευνούν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking) – αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προτείνουν λύσεις (problem solving). Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας κι αν ακολουθήσουν.