Home > Πρώτο Θέμα > Τρία έργα Interreg από το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΥΑΔ για το περιβάλλον, την ποιότητα νερού και την υγεία Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020»

Τρία έργα Interreg από το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΥΑΔ για το περιβάλλον, την ποιότητα νερού και την υγεία Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020»

Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020»

Τρία έργα Interreg από το Δήμο Δράμας

και τη ΔΕΥΑΔ για το περιβάλλον,

την ποιότητα νερού και την υγεία

Ενημερωτική τεχνική συνάντηση όλων των φορέων χθες το πρωί στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΗΜΕΡΑ ενημέρωσης για το πρόγραμμα INTERREG, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από τη Διαχειριστική Αρχή των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Εθνικής Αρχής της Βουλγαρίας και την Κοινή Γραμματεία του Ινστιτούτου INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο ΚΟΥΡΟΣ.

Στόχος της τεχνικής ενημερωτικής συνάντησης, ήταν η παρουσίαση τεχνικών λεπτομερειών του προγράμματος καθώς και η διευκόλυνση των δικαιούχων φορέων σχετικά με τις νομοθεσίες των δύο χωρών όσον αφορά τις δημοπρατήσεις των έργων και άλλα τεχνικά ζητήματα, όπως τις κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση των έργων και τη δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την εισαγωγή δεδομένων MIS και τις απαιτήσεις δημοσιότητας.

Μια δεύτερη ημερίδα πληροφόρησης θα γίνει επίσης τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2017 στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.

Interreg Fotiadis Liatsis

Από αριστερά: ο κ. Κυριάκος Φωτιάδης και ο κ. Δημήτρης Λιάτσης.

49 έργα – 220 εταίροι

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δημήτρης Λιάτσης από τη Μονάδα Β1 της Διαχειριστικής Αρχής των Διασυνοριακών Προγραμμάτων, εξήγησε ότι πρόκειται για μια «ενημερωτική ημερίδα και απευθύνεται στους φορείς, οι οποίοι επέτυχαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Οπότε σήμερα θα δοθούν οδηγίες και κατευθύνσεις για τα πρακτικά ζητήματα για το πώς θα υλοποιήσει ο καθένας το έργο του, ώστε να είναι σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.»

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, ο κ. Λιάτσης είπε ότι πρόκειται «για 49 έργα, πάνω από 220 εταίρους και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά έχουν διάρκεια δύο χρόνων για να ολοκληρωθούν ξεκινώντας από τώρα».

Όσον αφορά τις θεματικές ενότητες των έργων, αφορούν: «Την προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση τουρισμού και πολιτισμού καθώς και πολιτιστικής κληρονομιάς ο ένας άξονας και ο δεύτερος αφορά την υγεία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα».

interreg (2)interreg (1)

Τρία έργα στο Νομό Δράμας

Σε ερώτηση για το Νομό Δράμας απάντησε ο κ. Κυριάκος Φωτιάδης επικεφαλής της Κοινής Γραμματείας του προγράμματος Ελλάδα – Βουλγαρία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είπε ότι στο Νομό μας υπάρχουν «3 έργα που είναι αρκετά για την περιοχή, όπου συμμετέχει ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΥΑΔ. Το ύψος του προϋπολογισμού τους ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ και είναι κυρίως έργα περιβάλλοντος, ποιότητας νερού και ένα έργο που αφορά την υγεία».

Όπως επισημάνθηκε από τους δυο ομιλητές, «το Interreg επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα και τη Νότια Βουλγαρία γύρω από το κοινό μας σύνορο. Όλες οι δράσεις γίνονται στην περιοχή του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης, της Δράμας, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών του Μπλαγκόεβγκραντ, του Σμόλυαν, του Κάρτζαλι και του Χάσκοβο. Εργαζόμαστε με δημόσιους και άλλους φορείς και στις δύο πλευρές των συνόρων που μπορούν να ωφελήσουν και να επηρεάσουν θετικά τον μέγιστο δυνατό αριθμό κατοίκων, χρηματοδοτώντας μια μεγάλη ποικιλία δράσεων που ανήκουν στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των μεταφορών, της υγείας και των κοινωνικών θεμάτων».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Λιάτσης σημείωσε ότι η δεύτερη πρόσκληση αφορούσε δύο άξονες: «την προστασία του περιβάλλοντος και τουριστική – πολιτιστική κληρονομιά, όπου εγκρίθηκαν 25 project και υγεία και κοινωνική επιχειρηματικότητα που εγκρίθηκαν 24 project. Συνολικά 49 έργα στη δεύτερη πρόσκληση. Οι επικεφαλείς δικαιούχοι ήταν 34 Έλληνες και 15 Βούλγαροι και συνολικά στα έργα εμπλέκονται 223 εταίροι».