Από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Τουριστική αξιοποίηση
του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε6
που περνάει και από τη Δράμα
35.000 ευρώ από το Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης
Η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που διατρέχει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και περνάει και από τα ορεινά της Π.Ε. Δράμαςς, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη».
Η Διοίκηση της Περιφέρειας εξασφάλισε 35.000 ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) προκειμένου να ξεκινήσει η χαρτογράφηση του μονοπατιού Ε6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Η χαρτογράφηση θα είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα οδηγήσει στη μελέτη για τα απαραίτητα έργα που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε στη συνέχεια τα έργα αυτά να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Στόχος της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι το μονοπάτι Ε6 να αποτελέσει τον κεντρικό κορμό ενός ευρύτερου δικτύου από μονοπάτια, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Δήμοι, και να καταστεί προορισμός για την προσέλκυση επισκεπτών.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινάει από τη Φινλανδία και καταλήγει στη βόρεια Ελλάδα διασχίζοντας τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ εισέρχεται από την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου και, μέσω Αλεξανδρούπολης, καταλήγει στη Σαμοθράκη.
Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6
Στο Νομό Δράμας εισέρχεται από τα βουνά της Κάτω Βροντούς, καλύπτοντας μια απόσταση 115 χιλιομέτρων. Το μονοπάτι κατηφορίζει προς την Κάτω Βροντού και μετά κατευθύνεται προς Βορράν. Περνά έξω από το Περιθώρι και κατόπιν στρέφεται προς Δυσμάς, διασχίζει το δάσος της Κύκλας φθάνοντας μέχρι το ομώνυμο εργοτάξιο και στη συνέχεια, κάμπτεται βορειοανατολικά προς το Δασωτό. Από το Δασωτό συνεχίζει ύστερα στο Κάτω Νευροκόπι και από εκεί στο Βώλακα. Από την έξοδο του χωριού ανηφορίζει το Δάσος Κουρί για να συνεχίσει στα ορεινά λειβάδια της περιοχής του Φαλακρού. Από το οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος , στο Φαλακρό, κατηφορίζει προς τα δάση της οξιάς και βαλανιδιάς.. Η υψομετρική διαφορά είναι περίπου 1150 μέτρα και αφού διασχίσει τα δάση των φυλλοβόλων της βόρειας πλευράς του Φαλακρού, συναντά τον οικισμό του Λιβαδερού. Από το Λιβαδερό, με ανατολική κατεύθυνση, φθάνει το εργοτάξιο του Δρέπανου ακολουθώντας τη ροή του ποταμού Νέστου. Στη συνέχεια, περνώντας από τον οικισμό του Περίβλεπτου, κατηφορίζει προς το Νέστο και καταλήγει τελικά στο Παρανέστι. Από το Παρανέστι κατευθύνεται ανατολικά προς το Λειβαδίτη με ανηφορική και σχετικά δύσκολα πορεία. Ο συνολικός χρόνος της πεζοπορίας εκτιμάται στις 35-40 ώρες . Η διαδρομή περνά από τις δημοτικές ενότητες Κ. Νευροκοπίου, Δράμας, Προσοτσάνης και Παρανεστίου. Η συντήρηση και η προβολή του θα αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης της Περιφερειακής ενότητας Δράμας. Ευελπιστούμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα καρποφορήσουν!