Home > Πρώτο Θέμα > Στη Δράμα η συντονίστρια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα κα. Ζαχαρούδη ► Η προσφορά μυελού των οστών μπορεί να σώσει ζωές

Στη Δράμα η συντονίστρια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα κα. Ζαχαρούδη ► Η προσφορά μυελού των οστών μπορεί να σώσει ζωές

Από το Σύλλογο Φαρμακοϋπαλλήλων Δράμας

Στη Δράμα η συντονίστρια του Εθνικού

Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

στη Βόρεια Ελλάδα κα. Ζαχαρούδη

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων στο Παράρτημα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κα. Ζαχαρούδη – Η προσφορά μυελού των οστών μπορεί να σώσει ζωές

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ενημερωτική ημερίδα πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Δράμας, σχετικά με το ζήτημα του να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών.

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παραβρέθηκε και μίλησε η κα. Δήμητρα Ζαχαρούδη, Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων στο Παράρτημα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης από τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας – Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (@oramaelpidas).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κα. Ζαχαρούδη παραβρέθηκε και σε ανάλογη εκδήλωση το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου (προχθές) και μίλησε στους φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Δράμα, οι οποίοι την παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή.

Πριν προχωρήσουμε, να σημειώσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι να γίνουν δότες μυελού των οστών, μπορούν να εισέρχονται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας ή στην ιστοσελίδα του Χάρισε Ζωή του Πανεπιστημίου Πατρών και να ακολουθήσουν τα βήματα που ορίζονται εκεί.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με την κα. Δ. Ζαχαρούδη, η οποία ευγενώς δέχτηκε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που δημοσιεύονται παρακάτω:

Κυρία Ζαχαρούδη, ποια είναι η αρμοδιότητά σας ως Συντονίστρια σχετικά με το ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών;

«Οι Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων, εκτός από τον Συντονισμό των Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, ασχολούνται και με την προώθηση δωρεάς μυελού των οστών. Το γραφείο μας έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το Όραμα Ελπίδας, οπότε η αρμοδιότητά μας είναι να ενημερώνουμε το κοινό προς κάθε κατεύθυνση σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών, πώς κάποιος μπορεί να γίνει δότης, πώς μπορεί να εγγραφεί».

Ποια είναι η σχέση ηλικίας του δότη μυελού των οστών σχετικά με το να μπορεί να προσφέρει; Χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις;

«Στη δωρεά μυελού των οστών, έχουμε τη δέσμευση ότι ο δωρητής θα πρέπει να ανήκει στην ηλιακή ομάδα 18 έως 45 ετών για να εγγραφεί, ενώ μέχρι τα 55 παραμένει στο Μητρώο Δωρητών και μπορεί να γίνει δότης. Αντίστοιχα στην αιμοδοσία για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δίνει αίμα μέχρι 65 ετών εφόσον είναι υγιής».

Υπάρχουν ζητήματα υγείας σ’ αυτές τις ηλικίες για δότη μυελού των οστών;

«Οι βασικές προϋποθέσεις είναι να μην πάσχει κάποιος από μεταδοτικό νόσημα όπως ηπατίτιδα, AIDS κτλ., και να είναι γενικά καλά στην υγεία του. Για παράδειγμα να μην έχει κάποια καρδιοπάθεια για να μην επιβαρυνθεί ο ίδιος και όχι να μεταδώσει κάτι στον λήπτη. Επίσης και χρόνιες ασθένειες όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης».

Πόσο δύσκολη και πιθανόν επίπονη είναι η λήψη του μυελού των οστών από κάποιον δότη;

«Αυτό δεν ξέρει ο πολύς κόσμος και γι’ αυτό κάνουμε αυτή την προσπάθειά μας να ενημερώνουμε το κοινό. Τα τελευταία χρόνια, ανακαλύψαμε ότι, αυτά τα κύτταρα που υπάρχουν μέσα στο μυελό των οστών κυκλοφορούν και στο αίμα. Οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να τα πάρουμε από το αίμα. Έτσι, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Νοσοκομείο – και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου – κάτω από ιατρική παρακολούθηση γίνεται η αφαίρεση αυτών των κυττάρων, που λέγονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Με τη διαδικασία του αίματος, με τον ίδιο τρόπο που παίρνουμε τα αιμοπετάλια, έτσι παίρνουμε αυτά τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει ξανά στο σώμα μας. Η διαδικασία αυτή κρατάει 3 ώρες και μετά απ’ αυτό μπορούμε να ακολουθήσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως ακριβώς όταν δίνουμε αίμα. Γιατί, ο γερός και υγιής οργανισμός, έχει την ικανότητα να αρχίσει να αναπαράγει άμεσα αυτά που έχασε».

Έχουμε συμμετοχές όσον αφορά το ζήτημα των αρχικών αιτημάτων και εγγραφών;

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, που επικρατέστερος τρόπος για τη λήψη μυελού των οστών ήταν η παρακέντηση, τον κόσμο τον φόβιζε αυτή η διαδικασία και τον κρατούσε σε απόσταση. Όμως μετά από την καμπάνια που γίνεται και από το Όραμα Ελπίδας και από το Χάρισε Ζωή του Πανεπιστημίου Πατρών, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ καλή επιτυχία. Για παράδειγμα το 2015 είχαμε περίπου 30.000- 40.000  εγγεγραμμένους στο Μητρώο δωρητών, αυτή τη στιγμή έχουμε 230.000 άτομα».

Από τους εγγραμμένους δότες, πόσοι είναι τελικά αυτοί που καταλήγουν να δώσουν;

«Για να δώσει κάποιος μυελό των οστών σε ένα συγκεκριμένο άτομο, θα πρέπει να υπάρχει συμβατότητα. Είναι πολύ δύσκολο ζήτημα η συμβατότητα. Πολλές φορές ακόμα και αδέρφια μεταξύ τους δεν έχουν συμβατότητα ενώ με τους γονείς είναι ακόμα πιο δύσκολα. Οπότε, το να βρεθεί κάποιος συμβατός – γιατί το ελληνικό Μητρώο συνδέεται και με την παγκόσμια δεξαμενή – είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό προτρέπουμε τον κόσμο. Όσο περισσότεροι είμαστε γραμμένοι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να βρει αυτό το άτομο κάποιον δότη. Αναλογικά, να πούμε ότι, 265 μέχρι σήμερα άτομα είναι δότες και αυτό μέσα στα 7 χρόνια που άρχισε να λειτουργεί αυτή η τράπεζα».

Στην αιμοδοσία μπορούμε να δίνουμε αίμα κάθε τρεις μήνες περίπου. Στην περίπτωση του μυελού των οστών κάθε πότε μπορούμε να δίνουμε εφόσον χρειαστεί;

«Θεωρητικά μπορούμε να δώσουμε πολλές φορές στη ζωή μας. Και αυτό γιατί ο γερός οργανισμός κατευθείαν αρχίζει και αναπαράγει αυτά που έχασε όπως με τα αιμοπετάλια και την αιμοδοσία. Όμως, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούμε συμβατοί με κάποιον, και μια φορά να δώσει κάποιος, είναι ευλογία να δώσει για να σώσει μια ζωή».

Επειδή το λέμε συνέχεια για την συμβατότητα, πως ορίζεται  η συμβατότητα ενός δότη με έναν λήπτη;

«Πρόκειται για κάποιες πρωτεΐνες, τις οποίες βρίσκουμε στο εργαστήριο. Αυτός ο ανοσολογικός τύπος, θα πρέπει να ταιριάζει μεταξύ του δότη και του λήπτη για να έχουμε επιτυχία στη μεταμόσχευση. Διαφορετικά ο οργανισμός θα το απορρίψει ως ξένο σώμα».