Home > νέα > Επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας- Ομόφωνη απόφαση για χρήση του τοίχου της Αγίας Βαρβάρας από γκραφιτάδες

Επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας- Ομόφωνη απόφαση για χρήση του τοίχου της Αγίας Βαρβάρας από γκραφιτάδες

Επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Ομόφωνη απόφαση για χρήση

του τοίχου της Αγίας Βαρβάρας

από γκραφιτάδες

► Ανώνυμο τηλεφώνημα ότι «κινδύνευε ο δήμαρχος» που απουσίαζε έφερε την Αστυνομία στη συνεδρίαση του σώματος

► Καυγάς μεταξύ Καλαϊδόπουλου – Ηλιόπουλου οδήγησε στην αποβολή του πρώτου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΠΟ τις πλέον επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, έμελλε να ζήσουμε το βράδυ της Δευτέρας 3 Απριλίου, καθώς φτάσαμε στο σημείο να δούμε την Αστυνομία να εισέρχεται στην αίθουσα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου!

Αναλυτικότερα, το όλο επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν ξεκίνησε μια συζήτηση περί του ζητήματος να δοθεί ο περίφημος τοίχος της Αγίας Βαρβάρας από την πλευρά της οδού Πατριάρχου Διονυσίου όπου έχουν ζωγραφιστεί οι παραστάσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όπως είναι γνωστό, το βράδυ της 10ης Μαρτίου, δύο νεαροί Δραμινοί που ασχολούνται με graffiti, όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, έσβησαν ένα μέρος από τις παραστάσεις του 1821 και έγραψαν επάνω τη φράση, «Ντροπή 57 νεκροί», εκφράζοντας την άποψή τους για την τραγωδία των Τεμπών.

Εκείνο το βράδυ, η Αστυνομία φαίνεται ότι συνέλαβε δύο νεαρούς, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στα κρατητήρια, ενώ την επόμενη μέρα Σάββατο 11 Μαρτίου, κάλεσε το δήμαρχο κ. Μαμσάκο να καταθέσει μήνυση. Όπως είχε πει μιλώντας τότε στον «Π.Τ.» (21/3)  ο κ. Μαμσάκος, δεν γνώριζε αν είχαν συλληφθεί κάποιοι και μάλιστα, έστειλε τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλη να καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων. [«Εμείς ειδοποιηθήκαμε από την Αστυνομία, όχι όμως για συγκεκριμένα άτομα, αλλά ότι έγινε το περιστατικό. Έστειλα τον κ. Καψημάλη (σ.σ. αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων) και πήγε στην Αστυνομία και κάναμε μήνυση κατ’ αγνώστων».]

Έκτοτε ξεκίνησε και πάλι μια συζήτηση κυρίως μέσα από τα social media για την απελευθέρωση του τοίχου προς όποιον ενδιαφέρεται να δημιουργεί graffiti.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το θέμα έφερε ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος ζήτησε να συζητηθεί ως έκτακτο και μάλιστα να παρθούν κάποιες αποφάσεις: Να δοθεί ο χώρος στους γκραφιτάδες και ακόμα, ο Δήμος να αποσύρει τη μήνυση κατά των δύο νεαρών.

Το πανό και η Αστυνομία

Όταν κατά τη διαδικασία συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων, ο κ. Ηλιόπουλος άρχισε να αναφέρεται στο θέμα, μια ομάδα συμπολιτών μας που καθόντουσαν στις θέσεις κοινού και από πίσω του, άνοιξαν ένα πανό που έγραφε: «Ντροπή 57 νεκροί. Πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου».

Οι συμπολίτες μας είχαν μπει στην αίθουσα και πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο πρόεδρος του σώματος κ. Καραμπατζάκης ζήτησε να μάθει αν έχουν κάποιο θέμα να συζητήσουν και αν θέλουν να μιλήσουν. Πράγμα που σημαίνει ότι – και όπως αργότερα έγινε γνωστό – δεν γνώριζε κανένας τίποτα πλην του κ. Ηλιόπουλου. Και την ίδια παρατήρηση έκανε αργότερα και ο δημοτικός σύμβουλος από την «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση από τον κ. Ηλιόπουλο.

Όταν μετά από την τοποθέτηση του κ. Ηλιόπουλου πήγε να τοποθετηθεί ο πρόεδρος του σώματος κ. Καραμπατζάκης λέγοντας ότι όντως ο τοίχος αυτός είναι ένα «εργαλείο έκφρασης» και ότι θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν, εκείνη τη στιγμή μπήκαν στην αίθουσα τρεις ένστολοι αστυνομικοί.

Υπήρξε μια μικρή αναστάτωση και την υπόθεση ανέλαβε να διευθετήσει η αναπληρώτρια δημάρχου κα. Τόλιου, καθώς ο δήμαρχος απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Όταν οι αστυνομικοί βγήκαν από την αίθουσα και η κα. Τόλιου τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι εκεί γιατί δεν συνέβη τίποτα, εξήγησε προς το σώμα ότι κλήθηκαν μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα ότι «κινδυνεύει ο δήμαρχος».

Το τηλεφώνημα προς την Αστυνομία χαρακτηρίζεται πραγματικά ως περίεργο με το ερώτημα να παραμένει, για το ποιος ήθελε πραγματικά να δημιουργήσει ένα σόου στην αίθουσα, μιας και ο δήμαρχος απουσίαζε! Είναι ένα ερωτηματικό, που πιθανόν δεν θα μάθουμε πότε ποιος κάλεσε την Αστυνομία και για ποιο λόγο το έκανε! Το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να καλέστηκε από κάποιον που παρευρισκόταν στην αίθουσα!!! Και ακόμα και αν ήταν φάρσα, αξίζει να μάθουμε τη συνέχεια από την Αστυνομία!

Ο καυγάς και η αποβολή

Μετά από το τέλος της συζήτησης των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων, ακολούθησαν τα έκτακτα, με πρώτο  θέμα αυτό  με τον τοίχο που ζήτησε ο κ. Ηλιόπουλος. Κατά τη συζήτηση, ακούστηκαν διάφορες απόψεις από τους δημοτικούς συμβούλους, και αυτό που φάνηκε είναι ότι όλοι συμφωνούσαν στο να ελευθερωθεί πλέον ο τοίχος από τις παραστάσεις του 1821 και να τον χρησιμοποιήσουν, αλλά κυρίως, να σταματήσει ο Δήμος τη δίωξη κατά των δύο νεαρών που είχαν συλληφθεί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής και ενώ μιλούσε ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, άρχισε να εκτοξεύει διάφορες κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση προς το σώμα και κυρίως προς τον κ. Ηλιόπουλο. Οι φράσεις του ήταν προκλητικές και μάλιστα σε κάποιο σημείο υβριστικές, με αποτέλεσμα να προκληθεί τέτοια ένταση μεταξύ των δύο αντρών, ώστε να έρθουν στα χέρια. Αν δεν τους χώριζαν άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα είχαμε ακόμα χειρότερα επεισόδια.

Μετά από λίγα λεπτά ο κ. Ηλιόπουλος αποχώρησε, ενώ ο πρόεδρος του σώματος κ. Καραμπατζάκης, που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον ήρεμους και συγκροτημένους ανθρώπους  και μετά από παραίνεση όλων, ζήτησε από τον κ. Καλαϊδόπουλο να αποχωρήσει από την αίθουσα αποβάλλοντάς τον. Ο κ. Καλαϊδόπουλος αποχώρησε μετά από αρκετή ώρα, καθώς ο πρόεδρος επαναλάμβανε ότι αποβάλλεται από την αίθουσα ενώ δεν έφευγε.

Η απόφαση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνέχεια, ο κ. Μελισσινός έκανε γνωστό προς το σώμα ότι, σύμφωνα με τον πατέρα του ενός νεαρού, ο δήμαρχος έχει ήδη ζητήσει να σταματήσει η δίωξη εναντίον των συμπολιτών μας. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο εισαγγελέας συνεχίζει αυτεπάγγελτα τη δίωξη.

Αυτό που τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα, είναι ότι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποσυρθεί και επίσημα η δίωξη από το Δήμο Δράμας προς τους δύο νεαρούς, και ακόμα να δοθεί ο τοίχος προς τους γκραφιτάδες, μετά από σχετική συζήτηση που θα γίνει.

Ο κ. Μλεκάνης συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αναφερθεί και επίσημα στην απόφαση ότι, ο Δήμος Δράμας και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν επιθυμεί τη δίωξη των δύο νεαρών, αλλά και ότι το Σώμα δεν επιθυμεί ούτε την αυτεπάγγελτη δίωξη! Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα αν και ο κ. Μήτρου από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισε παρών.