Home > Πρώτο Θέμα > Στα 81,91 χλμ. ανέρχεται το μήκος δύο περιπατητικών και ενός ποδηλατικού μονοπατιού στο Δήμο Παρανεστίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου

Στα 81,91 χλμ. ανέρχεται το μήκος δύο περιπατητικών και ενός ποδηλατικού μονοπατιού στο Δήμο Παρανεστίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου

Στα 81,91 χλμ. ανέρχεται το μήκος δύο

περιπατητικών και ενός ποδηλατικού

μονοπατιού στο Δήμο Παρανεστίου

► Σε εξέλιξη η μελέτη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, ο εναλλακτικός αλλά και ο περιπατητικός τουρισμός, καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αντίστοιχα αγορά.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής μονοπατιών σε όλη τη χώρα, με στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και απευθύνεται προς όλους τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού. Οι μελέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας ανά Δήμο, τη συμμόρφωση με κοινά κριτήρια και την ενοποίηση των υφιστάμενων τοπικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και βελτίωσης των χώρων αναψυχής.

Οι όποιες μελέτες γίνουν από τους Δήμους, θα πρέπει να εντοπίσουν, να χαρτογραφήσουν  και να αναδείξουν διαδρομές κατάλληλες για πεζοπορία και ποδηλασία λαμβάνοντας υπόψη το ήδη υπάρχον δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών. Νέες και υπάρχουσες διαδρομές και μονοπάτια θα συνδεθούν για να σχηματίσουν ένα ενοποιημένο Εθνικό Δίκτυο.

Επιπλέον, οι χώροι ενδιάμεσης στάσης (χώροι αναψυχής) θα κατασκευαστούν με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:

– Τη δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας.

– Τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, των υπό ένταξη περιοχών.

– Τη δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής, σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών των υπό ένταξη περιοχών.

Τρία μονοπάτια στο Δήμο Παρανεστίου

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Δήμος Παρανεστίου, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή μέσα από την σχετική μελέτη, η οποία αξιολογείται περίπου στις 500.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, έχουν οριστεί τρία μονοπάτια, στα οποία θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση από ΑμεΑ, να μπορεί να γίνει ποδηλασία βουνού (Mountain Bike), να περιλαμβάνουν σημεία αναψυχής, να υπάρχουν σημεία με πλακόστρωτα και άλλα φυσικά υλικά, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε επισκέπτης και όχι μόνο για αθλητές  και πιο εξειδικευμένους περιπατητές.

 

81,91 χλμ. τα μονοπάτια στο Δήμο Παρανεστίου

Σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Καγιάογλου, το μελετώμενο μήκος του δικτύου μονοπατιών είναι 81,91 χιλιόμετρα. Συμπεριλαμβάνει τμήμα του ΕΟ Δράμας Ξάνθης, της Επαρχιακής Οδού Παρανεστίου – Σιδηρόνερου, παραποτάμιες διαδρομές, διαδρομές σε ενδοδασογενές περιβάλλον και υφιστάμενους δασικούς δρόμους.

Ο προγραμματισμός και η σχεδίαση του εν λόγω μονοπατιού γίνεται με γνώμονα να προσφέρει εύκολη προσβασιμότητα στα σημεία ενδιαφέροντος και  να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή. Με τα σημερινά δεδομένα είναι ανάγκη να οργανωθεί και να σχεδιαστεί ανάλογα, ώστε να προσφέρει τα μέσα αναψυχής και περιήγησης για την ικανοποίηση όσο το δυνατό πληρέστερα των αναγκών αναψυχής του ανθρώπου.

Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται πλησίον της Τ.Κ. Παρανεστίου, του Καλλικρατικού Δήμου Παρανεστίου.

Οι εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή μελέτης αφορούν τόσο την ανάδειξη και βελτίωση του δικτύου μονοπατιών, όσο την κατασκευή των βοηθητικών έργων και κατασκευών που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του και θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και άνετη παραμονή των επισκεπτών.

Δύο περιπατητικά και ένα ποδηλατικό μονοπάτι

Επιπρόσθετα, η σημασία του δικτύου μονοπατιών θα συνδράμει σημαντικά στην ανάδειξη, τόσο της παραποτάμιας, όσο και όλης της ορεινής περιοχής και πέραν του οικισμού Παρανεστίου και αυτό διότι το δίκτυο μονοπατιών σχεδιάστηκε για να εκμεταλλευτεί και όλες τις υπάρχουσες υποδομές από το υπάρχον δασικό δίκτυο που επικοινωνεί και με άλλες οικιστικές πυκνώσεις, αναδεικνύοντας τους με σχετικές πληροφοριακές σημάνσεις.

Τα μονοπάτια Α1 και Α2, θα χρησιμοποιηθούν πλέον από εξασκημένους ή μη πεζοπόρους και επισκέπτες της περιοχής σε συνδυασμό με την προσθήκη συμπληρωματικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των χρηστών και κατάλληλης σήμανσης.

Αντίθετα, το μονοπάτι Π1 αφορά μία δασική ποδηλατική διαδρομή, που θα τοποθετηθεί σε υφιστάμενο δασικό δρόμο και θα χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή ποδηλατικών αγώνων, κατόπιν αιτήσεως και ενημέρωσης της δασικής υπηρεσίας για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής αγώνων.

– Το μονοπάτι Α1 θα έχει πλάτος από 0,8 έως 2,40m, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της χάραξης το συνολικό μήκος του είναι 20.224m.

– Το μονοπάτι Α2 θα έχει πλάτος από 0,8 έως 2,40m, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της χάραξης το συνολικό μήκος του είναι 34.462m.

– H δασική ποδηλατική διαδρομή Π1 θα έχει πλάτος από 4 έως 5m, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της χάραξης το συνολικό μήκος του είναι 27.229m.

Κατηγορίες και είδη μονοπατιών

Έτσι, τα μονοπάτια Α1 και Α2 χαρακτηρίζονται ως μονοπάτια μικρών διαδρομών. Τα μονοπάτια αυτά καλύπτουν διάφορες ανάγκες των ορεινών πληθυσμών αλλά και επισκεπτών της φύσης, ενώ προσεγγίζουν φυσικά ή πολιτιστικά αξιοθέατα. Τα εν λόγω μονοπάτια ως προς το είδος τους είναι μονοπάτια αναψυχής (Ε) και απευθύνονται σε πεζοπόρους και φυσιολάτρες που επιθυμούν κυρίως να εξερευνήσουν την περιοχή και να απολαύσουν τη φύση.

Το μονοπάτι Π1 χαρακτηρίζεται επίσης ως μονοπάτι μικρών διαδρομών και ως προς το είδος του είναι δασική ποδηλατική διαδρομή. Τα δασικά ποδηλατικά μονοπάτια έχουν τα χαρακτηριστικά των μονοπατιών αναψυχής με τη διαφορά ότι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν κατάλληλα και ελκυστικά για ποδηλασία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην διασχίζουν προστατευόμενες περιοχές στις περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης (Σ.Δ.) και να μην υπάρχουν στη διαδρομή αυτών των μονοπατιών σκαλοπάτια ή βαθμίδες. Απευθύνονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε ποδηλάτες ή επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν μια περιοχή με το ποδήλατο. Τα ίδια ισχύουν και για τις δασικές ποδηλατικές διαδρομές με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιούν ένα ήδη υφιστάμενο δασικό οδικό δίκτυο.

Οι διαδρομές

Για τις ανάγκες του έργου και την καλύτερη εξυπηρέτηση του έχει γίνει διαχωρισμός του συνολικού μήκους του δικτύου  μονοπατιών σε επιμέρους τμήματα:

Το πρώτο περιπατητικό μονοπάτι ξεκινάει από το φράγμα Πλατανόβρυσης και ολοκληρώνεται στην ΕΟ Δράμας Ξάνθης, νότια του οικισμού Στέρνα.

Το δεύτερος μονοπάτι ξεκινάει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Παρανεστίου και ολοκληρώνεται στο ίδιο σημείο.

Το ποδηλατικό μονοπάτι ξεκινάει από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βουνοπλαγιά και ολοκληρώνεται στον οικισμό του Παρανεστίου.