Ένα έθιμο με ρίζες αιώνων από τις αλησμόνητες πατρίδες
Οι 16ες Περιφερειακές Αυγομαχίες
ΑΜΘ στο Μαυρόβατο Δράμας
Στις 17 Απριλίου παιδικές αυγομαχίες στον Ξηροπόταμο
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ μέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου, θα διεξαχθούν οι 16ες Αυγομαχίες Αν. Μακεδονίας –Θράκης στο Μαυρόβατο Δράμας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Μαυροβάτου και ώρα 12 το μεσημέρι.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Περιφέρεια Αν Μακεδονίας – Θράκης, την Π.Ε. Δράμας, τον Δήμο Δράμας και τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου «Το Καρς».
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει η Χορωδία και το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλο ποντιακό γλέντι με τους: Λάζαρο Κεφαλίδη στο τραγούδι, Αριστοτέλη Αρχιτεκτονίδη στη λύρα και Λάζαρο Φωτιάδη στο νταούλι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Την ίδια ημέρα, 17 Απριλίου, στην κεντρική πλατεία του Ξηροποτάμου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν οι παιδικές αυγομαχίες. Τα παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν στο έθιμο θα πρέπει να έχουν μαζί τους 15 βρασμένα αυγά, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Το έθιμο των αυγομαχιών διεξάγεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και έχει πάντα ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα και χαρακτηριστική αίσθηση. Έχει τη δική του σφραγίδα, αξία και ποικιλία και έχει τις ρίζες του σε παραδόσεις αιώνων.
Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό. Οι αυγομαχίες σε κάποιες περιοχές συνδυάζονται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και πλαισιώνονται με γεύμα που γίνεται αμέσως μετά την λειτουργία την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας. Τα αυγά αρχίζουν να μαζεύονται αρκετό καιρό πριν την αυγομαχία. Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας . Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας.
Συνήθως υπάρχει επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και έναν κτηνίατρο οι οποίοι ελέγχουν την εγκυρότητα των αυγών. Κριτήριο επιλογής των αυγών είναι ο ήχος του αυγού όταν αυτό χτυπά ελαφρά στα μπροστινά δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό.
Βέβαια υπάρχουν δύο κατηγορίες ήχων που βγάζουν γερά αυγά, το ένα είναι ήχος ναι μεν καθαρός και διαπεραστικός αλλά και λίγο χοντρός φέρνει προς της γαλοπούλας το αυγό και ένας άλλος που είναι πολύ λεπτός και διαπεραστικός, εκείνο είναι προς της φραγκόκοτας το αυγό.