Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης
Ξεπούλησαν οι κτηνοτρόφοι
αμνοερίφια της Δράμας
καθώς υπήρχε μεγάλη ζήτηση
Ακριτίδης: «Εισαγωγή αμνοεριφίων από το Τελωνείο Εξοχής με βουλγάρικο φορτηγό»
«Φέτος εισήγαγαν λιγότερα αρνιά και έτσι μπορέσαμε και πουλήσαμε τα δικά μας»
Του Θανάση Πολυμένη
ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ μεν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας για το Πάσχα, παρ’ όλα αυτά καταγγέλλουν και πολλές ελληνοποιήσεις. Αυτό σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, τονίζοντας ότι ναι μεν ήταν μια καλή χρονιά – σε σχέση με πέρυσι – για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, παράλληλα όμως πέρασαν και αρκετά ζωντανά αρνιά από το Τελωνείο Εξοχής (και όχι μόνο), τα οποία στη συνέχεια σφάχτηκαν στη Δράμα και προφανώς ελληνοποιήθηκαν.
Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Ακριτίδης, «φτάσαμε στο σημείο να σφάζουμε αρνιά ακόμα και Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα τονίζει ο ίδιος, «οι κτηνοτρόφοι της Δράμας ξεπούλησαν και δεν έμεινε κοπάδι που να μην έχει σφαγεί». Τονίζει μάλιστα, ότι «την Παρασκευή 7 Απριλίου (Μ. Παρασκευή του Καθολικού Πάσχα), πέρασαν φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες Μπλαγκόεβγκραντ, με ζωντανά ζώα από το Τελωνείο Εξοχής και πήγαν σε τοπικό σφαγείο στη Δράμα. Αυτό σημαίνει ότι τα αρνιά αυτά ελληνοποιήθηκαν, γιατί πουθενά δεν είδαμε ταμπέλα με εισαγόμενο αρνί».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αυτά τα ελληνοποιημένα πωλούνταν στα 9 – 9,90 ευρώ το κιλό και το ελληνικό αρνί στα 13 ευρώ», για να σημειώσει ότι «είχε μεγάλη ζήτηση φέτος. Έχουμε μαρτυρίες από κρεοπώλες, που τη Μ. Πέμπτη (13 Απριλίου) δεν είχαν να πουλήσουν αρνιά στον κόσμο και Μ. Παρασκευή βρέθηκαν αμνοερίφια και έσφαξαν τα σφαγεία στην περιοχή μας τελευταία στιγμή. Αυτό έχουμε να το δούμε εδώ και πολλά χρόνια. Για τους εμπόρους και τα σούπερ μάρκετ ήταν μια πολύ καλή χρονιά».
Αναλύοντας την τιμή για το ελληνικό αρνί, ο κ. Ακριτίδης εξηγεί: «Αφού εμείς πουλούσαμε 7,50 ευρώ το αρνί, συν το ΦΠΑ στα 8,50 ευρώ το κιλό σφάγιο, συν 1 ευρώ στο σφαγείο έξοδα πάμε στα 9,50 ευρώ συν το κέρδος και το ΦΠΑ του εμπόρου, δεν μπορείς να πουλάς 9,90 ελληνικό αρνί δεν γίνεται πουθενά αυτό. Δεν θα έμπαιναν μέσα τα σούπερ μάρκετ. Πράγμα που σημαίνει ότι τα αρνιά αυτά ήταν εισαγόμενα και ελληνοποιημένα».
Ο ίδιος σημειώνει ότι, «από τις 15 Μαρτίου υπήρχαν φορτηγά στη Βόρεια Ρουμανία και φόρτωναν ζωντανά ζώα, ενώ έχουμε την πληροφορία ότι πέρασαν και πολλά ουκρανικά αρνιά, με 2,30 – 2,40 ζωντανό ζύγι που σημαίνει 4,50 με 5 ευρώ σφάγιο. Είχαμε τις πληροφορίες αυτές από έμπορο που εισάγει μεγάλα ζώα, ότι περνάνε ουκρανικά αρνιά. Το γνωρίζαμε, όπως και γνωρίζουμε ότι εισάγουν και πρόβιο γάλα από την Ουκρανία γαλακτοβιομήχανοι και το πουλάνε σε άλλες εταιρείες ως υποτίθεται ελληνικό, ενώ αυτοί που το αγοράζουν κάνουν εξαγωγή φέτος. Αυτό που κάνουν τώρα, είναι ότι προσπαθούν να ρίξουν την τιμή στο πρόβειο γάλα. Είναι τόσο αλληλένδετα και τόσο οργανωμένοι και δυστυχώς η πολιτεία κάθεται αμέτοχη όπως εδώ και χρόνια. Τα βλέπει και χειροκροτεί και δεν κάνει τίποτα».
Επαναλαμβάνει πάντως ότι, «δεν έμεινε κοπάδια άσφαχτο στη Δράμα, καθώς υπήρχε μεγάλη ζήτηση» και το δικαιολογεί ότι, φέτος, «οι εισαγωγές ήταν λιγότερες από πέρυσι. Πέρυσι είχαν εισάγει πάνω από 200.000 αμνοερίφια και γι’ αυτό έμειναν απούλητα τα δικά μας. Φέτος, εισήγαγαν κάπου 100.000 αρνιά και γι’ αυτό μπορέσαμε να πουλήσουμε κι εμείς. Φέτος τα έφεραν με ισοζύγιο για να μην εκτεθούν».